Habari Travel Fotowedstrijd 2019

Uitslag Habari Travel Fotowedstrijd 2019

Hoewel het aantal inzendingen dit jaar wat tegenviel, is de jury er gelukkig weer in geslaagd een selectie te maken van de mooiste en meest aansprekende foto’s.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd! De kadobonnen zijn inmiddels verzonden.

Hopelijk zal er voor de Habari Travel Fotowedstrijd 2020 weer massaal worden ingezonden. Onderaan deze webpagina vindt u alle informatie.

De prijswinnaars van 2019

Categorie Accommodaties 1e prijs
‘Mburo Eagles Nest by night’ van Floor van Wingerden

Een ongewone foto van Mburo Eagles Nest. Ongewoon omdat deze foto ‘s avonds of ‘s nachts is genomen. De sfeer die deze foto uitstraalt door de schaars verlichte safaritent, het verlichte venster, de heuvels in de verte en de sterren in de hemel, deed de jury besluiten deze foto de eerste prijs toe te kennen.

Categorie Accommodaties 2e prijs
‘Kibale Forest Camp’ van Denise van der Plaat

Deze foto geeft heel goed het karakter van Kibale Forest Camp weer: groen, groen, groen. De ruime safaritenten worden omringd door bomen, struiken en prachtige bloemen, waarin zich allerlei vogels, verschillende apensoorten en vlinders bevinden. Een van de favoriete lodges van Habari Travel en Nature Lodges.

Categorie Accommodaties 3e prijs
‘Travellers Rest Hotel’ van Marleen van Hyfte

De veranda van Travellers Rest Hotel. Wie heeft daar niet gezeten om bij te komen van een enerverende en geweldige gorilla tracking? Deze foto straalt rust uit. De geslaagde compositie met de weglopende lijnen maken deze foto een terechte prijswinnaar.

Categorie Landschappen 1e prijs
‘Hoosbui’ van Robbert Sanders

Wie heeft het niet meegemaakt in Oeganda? Een zonnige dag en plotseling een flinke hoosbui. Deze foto geeft een mooi beeld van zo’n moment. Een typische Afrikaanse onverharde weg met voortsnellende mensen en rechts een regenscherm. Misschien hopen de mensen, tegen beter weten in, dat de bui voor de weg blijft ‘hangen’. Voor ons de terechte winnaar in de categorie Landschappen.

Categorie Landschappen 2e prijs
‘De savanne wordt wakker’ van Floor van Wingerden

Een technisch uitstekende foto van een zonsopkomst op de Oegandese savanne. De natuur ontwaakt. Helaas is niet vermeld waar de foto gemaakt is, maar het zou in Lake Mburo NP kunnen zijn. Een foto die zo voor een fotowand gebruikt kan worden.

Categorie Landschappen 3e prijs
‘The devils’ Cauldron’ van Johan Wauters

Wie in de gelegenheid is de wandeling naar de top van de Murchison Falls te maken, krijgt een adembenemende uitzicht op The Devils’ Cauldron, ‘de kookpot van de duivel’. Met deze naam wordt de kloof bedoeld waar de Victorianijl zich doorheen perst op weg naar de Middellandsezee. Deze foto geeft een goede impressie van de top van de waterval. De regenboog maakt de foto af.

Categorie Mensen 1e prijs
‘Scharensliep’ van Kees kooijman

De wat ouderen onder ons kennen de scharensliep nog wel. Een persoon die langs de deuren kwam en tegen vergoeding messen en scharen sleep. De scharensliep is bij ons in het westen nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen. In Oeganda zijn ze echter nog te vinden. Niks hightech, maar gewoon de slijpsteen aandrijven door middel van een fiets. Voor ons de winnaar in de categorie Mensen.

Categorie Mensen 2e prijs
‘Vrouw met bananen’ van Katja de Feu

Een mooie kleurige foto van een Oegandese vrouw in een fel gekleurde jurk met op haar hoofd een mand met gele bananen. Een kleurrijk beeld van een situatie die je overal in Oeganda kunt tegenkomen.

Categorie Mensen 3e prijs
‘Medicijnman’ van Anneloes Schaap

Ondanks het feit dat er overal ziekenhuizen en klinieken in Oeganda te vinden zijn, hebben de Oegandezen soms toch meer vertrouwen in een traditionele medicijnman. Deze medicijnman heeft zijn praktijk in de buurt van Bigodi, gelegen aan de rand van Kibale Forest. Deze medicijnman is mooi geportretteerd te midden van de atributen, waaronder een chimpanseeschedel, waarmee hij zijn patiënten behandeld.

Categorie Dieren 1e prijs
‘Golden Monkey’ van Monique Storms

Golden monkeys of gouden meerkatten zijn alleen te vinden in de Albertine Rift valley. Vanuit Kisoro kun je een tracking doen naar deze zeldzame apensoort die zich vooral ophoudt in de bamboebossen op de hellingen van de drie vulkanen aan de grens met Rwanda en DR Congo. De gouden meerkatten zijn snelle en beweeglijke dieren en zeker niet altijd makkelijk te fotograferen. De fotografe is er echter in geslaagd een mooie portretfoto te maken van een rustig foeragerende, maar wel alerte gouden meerkat.

Categorie Dieren 2e prijs
‘Hoop voor de toekomst’ van Kees Kooijman

Voor het schrikbewind van Amin en de burgeroorlog leefden er op de Oegandese savannes noordelijke witte neushoorns. In korte tijd is deze soort door toedoen van de mens, op twee oudere dieren in gevangenschap in Kenia na, uitgestorven. Enige jaren geleden is een fokprogramma opgezet met als doel het uitzetten van witte neushoorns op o.a. de savannes van Murchison Falls NP. Voor dit doel zijn zuidelijke witte neushoorns uit Kenia geïmporteerd. Deze foto symboliseert hoop. Een kalf dat lekker ligt te rollebollen, terwijl de moeder rustig staat te grazen. Een kalf dat hopelijk ooit weer op de Oegandese savannes zal rondzwerven.

Categorie Dieren 3e prijs
‘Nijlganzen in de branding’ van katja de Feu

Een mooie foto van een grote groep nijlganzen die in de branding staan. Ondanks het feit dat de nijlganzen stilstaan, is er toch dynamiek in deze foto: de aanstormende golven en de zich schrap zettende nijlganzen. Mooi aan deze foto is ook de compositie. De foto wordt diagonaal gescheiden in een ‘golfgedeelte en een nijlganzengedeelte’.

Habari Travel Fotowedstrijd 2020

Het Habari Travel Team nodigt u, de Habarireiziger, uit uw mooiste foto’s in te sturen. Er zijn vier categorieën:

Accommodaties – Landschappen – Mensen – Dieren

Algemene informatie

 • Per categorie mogen er per persoon vijf foto’s ingezonden worden.
 • De inzender moet in 2020 een reis met Habari Travel hebben gemaakt.
 • De sluitingsdatum is 31 januari 2021.
 • Met het insturen van uw foto’s geeft u Habari Travel toestemming deze foto’s te gebruiken voor pr-doeleinden.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 • Habari Travel maakt per categorie een selectie uit alle inzendingen.
 • Een jury kiest uiteindelijk per categorie de beste, meest aansprekende foto’s.
 • Begin maart 2021 worden de winnaars per categorie bekendgemaakt.

Habari Travel stelt de volgende prijzen ter beschikking:
1e prijs: een kadobon van € 75,-
2e prijs: een kadobon van € 50,-
3e prijs: een kadobon van € 25,-

Specificaties

 • De foto’s mogen zowel in kleur als zwartwit zijn.
 • Foto’s aanleveren in de hoogste kwaliteit en qua afmetingen zo groot mogelijk.
 • De foto’s dienen opgeslagen te worden als jpeg-bestand (maximale kwaliteit).
 • Foto’s bewerken mag, maar doe het met mate. Foto’s die ‘over-de-top’ gephotoshopt zijn, worden uitgesloten van deelname.
 • Foto’s met watermerken worden uitgesloten van deelname.
 • Foto’s die aanstoot kunnen geven, worden uitgesloten van deelname.

Mailen van de foto’s

U kunt uw inzendingen sturen naar: gorilla@habaritravel.nl
Vanwege de bestandsgrootte van de foto’s én het feit dat mail in Oeganda trager en minder goed werkt (This is Africa!), verzoeken wij u vriendelijk de foto’s via ‘WeTransfer’ te sturen.
Dit gaat als volgt:

 • Ga naar: www.wetransfer.com
 • Via de knop ‘+ Voeg bestanden toe’ kunt u op uw computer de foto’s selecteren die u wilt inzenden en vervolgens toevoegen. U kunt de bestanden ook vanuit een geopende map op uw bureaublad direct op de ‘+ Voeg bestanden toe’ knop slepen.
 • Bij ‘E-mail ontvanger(s)’ vult u in: gorilla@habaritravel.nl
 • Bij ‘Je e-mail’ vult u uw eigen e-mailadres in.
 • Vervolgens vult u bij ‘Bericht’ Fotowedstrijd 2019, uw volledige naam en reisdatum in.
 • Als laatste klikt u op ‘Transfer’.

Foto’s insturen kan tot en met 31 januari 2021

Scroll naar top