Oeganda

Ga op ontdekking in 'The Pearl of Africa'

Al meer dan 20 jaar ervaring in reizen naar Oeganda!

Onze groepsreizen vertrekken gegarandeerd vanaf 2 personen.

Alle accommodaties en vervoer in eigen beheer. 100% kwaliteit.

Waarom Oeganda?

Oeganda is een verrassend groen en divers land dat liefhebbers van safari veel te bieden heeft. Niet alleen de big five is hier te vinden, maar ook talloze primatensoorten, vogels en andere dieren die u nergens anders in Afrika kunt vinden. Daarnaast is Oeganda minder bekend dan andere Afrikaanse landen. Een verleden van oorlog en het dictatoriale regime van Idi Amin hebben de reputatie van het land geen goed gedaan. Onder de huidige president Yoweri Museveni heeft Oeganda zich echter ontwikkeld tot één van de meest veilige en stabiele landen van Afrika.

Door de geschiedenis lijkt Oeganda op het eerste gezicht niet het ideale land voor een safarireis. Niets is echter minder waar. Dit land kent een enorme rijkdom aan planten en dieren en er is bijna geen andere toerist te bekennen. Geen nationale parken die meer weg hebben van een enorme dierentuin, maar echte Afrikaanse natuur! Mocht u het geluk hebben om een lid van de big five te spotten, dan kunt u er dus ook rustig van genieten. Een bezoek aan Oeganda is een ware ontdekkingsreis. U zult al snel merken dat het land het ontdekken meer dan waard is!

Ontmoet de imposante berggorilla

De bekendste bewoner van Oeganda is natuurlijk de berggorilla. Voor veel mensen is een ontmoeting met de zilverrug de belangrijkste reden om een reis naar Oeganda te maken. Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo zijn namelijk de enige drie landen waar deze gentle giants leven. In Oeganda is het mogelijk om ze op een veilige en redelijk betaalbare manier te bezoeken. Dat kan op twee plekken: Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Veel reizigers die ooit oog in oog gestaan hebben met de imposante berggorilla beschrijven dit als een unieke ervaring die ze nog een leven lang bij zal blijven. Hoewel de gorilla’s lange tijd met uitsterven zijn bedreigd, worden ze nu door het toerisme beschermd. Inmiddels zien ze weer een redelijk mooie toekomst tegemoet.

Nationale Parken

Bwindi Impenetrable National Park

Gelegen in het zuidwesten van Oeganda ligt één van de laatste toevluchtsoorden van de berggorilla: Bwindi Impenetrable National Park. Het is een nationaal park met een duister verleden. Om dit duidelijk te maken, bestaat de naam voor het park uit twee woorden met dezelfde betekenis. Het eerste woord is het lokale Lukiga woord ‘Bwindi’. Het tweede woord is het Engelse woord ‘Impenetrable’. Beide betekenen: ondoordringbaar. Het is één van de oudste regenwouden van Afrika. Vanwege de unieke status van het park werd het park in 1994 erkend als World Heritage Site. Behalve de berggorilla kent Bwindi nog een groot aantal interessante dieren. Denk aan de schuwe bosolifant, diverse kleine primatensoorten en verschillende duikers.

Meer lezen
Bekijk alle nationale parken"

Oeganda in een notendop

Oeganda (officieel The Republic of Oeganda) ligt in Oost-Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Het land grenst in het oosten aan Kenia, in het noorden aan Zuid-Sudan, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, in het zuidwesten aan Rwanda en in het zuidoosten aan Tanzania. Het zuidoostelijk deel van Oeganda grenst aan het Victoriameer. De bekendste steden van Oeganda zijn de huidige hoofdstad Kampala en de voormalige hoofdstad Entebbe.

Kaart van Oeganda

Landschap

Het landschap van Oeganda is waterrijk en daardoor groen. Het wordt gedomineerd door grote meren, zoals Lake Victoria, Lake Albert, Lake Edward en Lake Kyoga. Bovendien ligt één van de bronnen van de Nijl vlakbij de stad Jinja. De Nijl is de belangrijkste rivier van Oeganda en verdeelt het land in tweeën.

Van laagvlaktes tot bergen, van woestijn tot jungle en meren: Oeganda is wat landschap betreft één van de meest diverse landen in Afrika. Zo kunt u de ene dag genieten van besneeuwde bergtoppen en watervallen en de andere dag van regenwouden of uitgestrekte savannes. U zult meteen begrijpen waar de bijnaam “De parel van Afrika” vandaan komt.

Dieren in Oeganda

Wat dieren betreft is Oeganda een uniek paradijs. Het is dan ook mogelijk om er ontelbare soorten te zien. Denk aan de vele primaten, zoals de beroemde berggorilla en de chimpansees die in Oeganda als één van de weinige landen te zien zijn. Buiten deze familieleden van de mens, kent de Parel van Afrika nog eens meer dan 20 apensoorten!

Een zoektocht naar de big five mag ook niet ontbreken tijdens een safarireis. In Oeganda is dat zeker mogelijk en via game drives zult u veel dieren tegenkomen. Wat Oeganda ook uniek maakt, zijn de vele mogelijkheden om een safari vanaf het water te doen. Een boottocht over de Nijl of Kazinga Channel is een bijzondere manier om kennis te maken met het dierenleven.

Naast de berggorilla en chimpansee heeft Oeganda nog twee dieren die bijna nergens anders voorkomen. In de savanneparken maakt u een goede kans om de Oegandese kob en de zeldzame boomklimleeuwen te zien. Er zijn maar een paar plekken in Afrika waar u leeuwen in bomen kunt zien.

Uniek! De ‘big seven’

Alleen in Oeganda treft u de ‘big seven’ aan: leeuw, olifant, neushoorn, Afrikaanse buffel, luipaard, chimpansee en berggorilla.

Grote vogelrijkdom

Ook uniek zijn de vele vogelsoorten die u kunt vinden in de uitgestrekte wetlands langs de adembenemende Nijl en het enorme Victoriameer, op de uitgestrekte savannes en in de tropische regenwouden. Voor vogelliefhebbers is Oeganda dan ook een waar paradijs. Er zijn meer dan 1.000 vogelsoorten te ontdekken!

Lees meer over Oeganda

U heeft een visum nodig voor Oeganda. Een visum kan alleen via het internet worden aangevraagd via de website van het Oeganda E-Immigration System. Wacht hiermee niet tot het laatste moment. Internet in Oeganda is namelijk niet altijd betrouwbaar en kan er soms uren of dagen uit liggen.

Een visum kan pas aangevraagd worden als er tussen de aanvraagdatum en de vertrekdatum minder dan drie maanden zit. Vertrekt u dus op 1 augustus, dan kunt u pas een visum aanvragen vanaf 1 mei. Normaal gesproken verloopt de visumaanvraag zonder problemen. U kunt deze dus gerust één maand voor vertrek starten.

Meer lezen

Als u besluit om uw droomreis naar Oeganda te maken, zult u genieten van de geweldige natuur en de wildlife die de Parel van Afrika te bieden heeft. Dit Oost-Afrikaanse land verschilt echter op veel vlakken van een Europese of andere westerse bestemming. Bovendien is het land minder ontdekt door toeristen dan veel andere Afrikaanse bestemmingen. Met deze tips en informatie, gaat u goed voorbereid op reis.

Meer lezen

Oeganda is heel rijk aan dieren. Het aantal waargenomen zoogdieren omvat ongeveer 350 soorten. Daar zitten heel veel knaagdier- en vleermuissoorten bij, waarvan sommige alleen nog maar een wetenschappelijke naam hebben. Het grootste zoogdier in Oeganda is de tot 6 ton (6.000 kg) wegende savanneolifant met een schofthoogte tot 4 meter. Een van de kleinste zoogdieren is de slechts 4-5 gram wegende, 37-48 mm metende Nycticeinops schlieffeni of Schlieffen’s bat (Eng.), een mini vleermuis waarvoor geen Nederlandse naam bestaat.

Meer lezen

De meeste bezoekers aan Afrika kennen het begrip ‘Big Five’, een jagersterm, waarmee leeuw, luipaard, Afrikaanse buffel, neushoorn en olifant wordt bedoeld. In Oeganda worden aan deze groep nog twee soorten toegevoegd, namelijk de berggorilla en de chimpansee. Zodoende spreken we over de ‘Big Seven’ van Afrika als we het over de belangrijkste dieren in Oeganda hebben.

Meer lezen

Veel reizigers die de zeldzame berggorilla’s bezoeken, beschrijven de gorilla tracking als één van de hoogtepunten van hun reis naar Oeganda. Kom oog in oog te staan met deze ‘Gentle Giants’ en de indrukwekkende zilverrug: een unieke ervaring!

Meer lezen

Vaak denken mensen die op safari naar Afrika willen al snel aan Tanzania. Dit land is immers bekend van de jaarlijkse grote trek door de Serengeti. Dit natuurwonder levert Tanzania veel bekendheid op. Is Tanzania dan ook daadwerkelijk het safariland bij uitstek of heeft Oeganda de safarireiziger meer te bieden? Op deze pagina kunt u de verschillen tussen beide landen lezen.

Meer lezen

Entebbe ligt op een schiereiland in het Victoriameer op een steenworp afstand van de Oegandese hoofdstad Kampala. Desondanks vindt u hier rust en ruimte aan de prachtige oevers van het Victoriameer. Ideaal om alvast te wennen aan het Afrikaanse klimaat of even bij te komen van alle indrukken na uw Oeganda reis. Dit is ook de stad waar de internationale luchthaven Entebbe International Airport te vinden is.

Meer lezen

Op zo’n 45 minuten rijden van Entebbe International Airport vinden we Kampala. Met ongeveer 2 miljoen inwoners is het de grootste stad van Oeganda. Sinds de stad na de onafhankelijkheid in 1962 het stokje overnam van Entebbe, is het eveneens de hoofdstad. Kampala is een bijzondere mix tussen traditioneel en modern Afrika. Naast lokale markten en winkeltjes vindt u er ook moderne gebouwen en een bruisend uitgaansleven.

Meer lezen

Kisoro is de naam van het district in het Zuidwesten van Oeganda en de hoofdstad ervan. Zowel de grenzen van Rwanda en de Democratische Republiek Congo als de nationale parken Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park liggen op een steenworp afstand. De stad trekt veel bezoekers vanwege de mogelijkheid om gorilla tracking te doen in deze nationale parken. Toch heeft deze regio meer te bieden en zijn er hier leuke activiteiten te ondernemen.

Meer lezen

Mariska

Liever direct persoonlijk contact?

Bent u overtuigd dat Oeganda het land van uw droomreis is? Via onze website kunt u eenvoudig boeken, maar ook een optie of prijsopgave aanvragen. Voor ons is Oeganda ons thuis, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u nog een aantal vragen heeft. Neem hiervoor gerust contact met ons op, want als Oeganda specialist kunnen we u ongetwijfeld snel antwoord geven.

Neem contact op of bel +31 505 417 045

Daarom kiest u voor Habari Travel

Of u nu voor de eerste keer te gast bent in ‘de Parel van Afrika‘ of niet. Met Habari Travel wordt een Oeganda reis een onvergetelijke én betaalbare ervaring.

Spannend, indrukwekkend en uitdagend. U zult ogen en oren te kort komen dankzij de unieke rijkdom aan natuur en cultuur in Oeganda.

Met meer dan 20 jaar ervaring, eigen accommodaties, een eigen wagenpark en bijna 200 Oegandese werknemers helpen wij u uw droom te verwezenlijken.

Lees meer over Habari Travel