Vakantiebeurs Utrecht

Over Oeganda

Oeganda is een divers land dat veel te bieden heeft. Bovendien is het tegenwoordig één van de veiligste landen van Afrika. Het is ook nog niet zo druk bezocht als andere Afrikaanse toeristische trekpleisters zoals Zuid-Afrika en Tanzania. De kans is dus groot dat als u één van de leden van de big seven tegenkomt, er geen enkele andere toerist te bekennen is. Daarnaast is de berggorilla natuurlijk dé reden om dit bijzondere Oost-Afrikaanse land te bezoeken. Ontdek de ongerepte Parel van Afrika samen met Habari Travel.

Bekijk ook onze Oeganda reizen

Waarom Oeganda?

Oeganda is een verrassend groen en divers land dat safariliefhebbers veel te bieden heeft. Niet alleen de big seven is hier te vinden, maar ook talloze apensoorten, vogels en andere dieren die u nergens anders in Afrika kunt vinden. Daarnaast is Oeganda minder bekend dan andere Afrikaanse landen. Een verleden van oorlog en het dictatoriale regime van Idi Amin hebben de reputatie van het land geen goed gedaan. Onder de huidige president Yoweri Museveni heeft Oeganda zich echter ontwikkeld tot één van de veiligste en meest stabiele landen van Afrika.

Door de geschiedenis lijkt Oeganda op het eerste gezicht niet het ideale land voor een safarireis. Niets is echter minder waar. Dit land kent een enorme rijkdom aan planten en dieren en er is bijna geen andere toerist te bekennen. Geen nationale parken die meer weg hebben van een enorme dierentuin, maar echte Afrikaanse natuur! Mocht u het geluk hebben om een lid van de big seven te spotten, dan kunt u er dus ook rustig van genieten. Een bezoek aan Oeganda is een ware ontdekkingsreis. U zult al snel merken dat het land het ontdekken meer dan waard is!

Ontmoet de imposante berggorilla

De bekendste bewoner van Oeganda is natuurlijk de berggorilla. Voor veel mensen is een ontmoeting met de zilverrug de belangrijkste reden om een reis naar Oost-Afrika te maken. Oeganda, Rwanda en DR Congo zijn namelijk de enige drie landen waar deze gentle giants leven. In Oeganda is het mogelijk om ze op een veilige en redelijk betaalbare manier te bezoeken. Dat kan op twee plekken: Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Veel reizigers die ooit oog in oog gestaan hebben met de imposante berggorilla beschrijven dit als een unieke ervaring die ze nog een leven lang bij zal blijven. Hoewel de gorilla’s lange tijd met uitsterven zijn bedreigd, worden ze nu door het gorillatoerisme beschermd. Inmiddels zien ze weer een redelijk mooie toekomst tegemoet.

Oeganda in een notendop

Oeganda (officieel The Republic of Uganda) ligt in Oost-Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Het land grenst in het oosten aan Kenia, in het noorden aan Zuid-Sudan, in het westen aan DR Congo, in het zuidwesten aan Rwanda en in het zuidoosten aan Tanzania. Het zuidoostelijk deel van Oeganda grenst aan het Victoriameer. De bekendste steden zijn de huidige hoofdstad Kampala en de voormalige hoofdstad Entebbe.

Kaart van Oeganda

Landschap

Het landschap van Oeganda is waterrijk en daardoor groen. Het wordt gedomineerd door grote meren, zoals Lake Victoria, Lake Albert, Lake Edward en Lake Kyoga. Bovendien ligt één van de bronnen van de Nijlrivier vlakbij de stad Jinja. De Nijl is de belangrijkste rivier van Oeganda en verdeelt het land in tweeën.

Van laagvlaktes tot bergen, van woestijn tot jungle en meren: Oeganda is landschappelijk gezien één van de meest diverse landen in Afrika. Zo kunt u de ene dag genieten van besneeuwde bergtoppen en watervallen en de andere dag van regenwouden of uitgestrekte savannes. U zult meteen begrijpen waar de bijnaam “De parel van Afrika” vandaan komt.

Dieren

Wat dieren betreft is Oeganda een uniek paradijs. Het is dan ook mogelijk om er ontelbare soorten te zien. Denk aan de vele primaten, zoals de beroemde berggorilla en de chimpansees die in Oeganda als één van de weinige landen te zien zijn. Buiten deze familieleden van de mens, kent de Parel van Afrika nog eens meer dan 20 apensoorten!

Een zoektocht naar de big seven mag ook niet ontbreken tijdens een safarireis. In Oeganda is dat zeker mogelijk en via game drives zult u veel dieren tegenkomen. Wat het land ook uniek maakt, zijn de vele mogelijkheden om een safari vanaf het water te doen. Een boottocht over de Nijl of Kazinga Channel is een bijzondere manier om kennis te maken met het dierenleven.

Naast de berggorilla en chimpansee heeft Oeganda nog twee dieren die bijna nergens anders voorkomen. In de savanneparken maakt u een goede kans om de Oegandese kob en de zeldzame boomklimleeuwen te zien. Er zijn maar een paar plekken in Afrika waar u leeuwen in bomen kunt aantreffen.

Scroll naar top