Vakantiebeurs Utrecht

Over Oeganda

De Republic of Uganda ligt in Oost-Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Het land grenst in het oosten aan Kenia, in het noorden aan Zuid-Sudan, in het westen aan DR Congo, in het zuidwesten aan Rwanda en in het zuidoosten aan Tanzania. Het zuidoostelijk deel van Uganda grenst aan het Victoriameer.

De Nijl is de belangrijkste rivier van Uganda en verdeeld het land in tweeën. Eén van de bronnen van de Nijl ligt bij Jinja; een andere bron ligt in Nyungwe National Park in Rwanda.

In het midden van Uganda bevinden zich de grote meren. Bekende steden in Uganda zijn onder andere Kampala, Entebbe, Fort Portal, Lira, Gulu, Kitgum, Kisoro, Kotido, Mbarara, Mbale, Soroti en Kumi.

In Uganda zijn Engels en Swahili de officiële talen.

Weer en klimaat

Uganda heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur rond de 25 graden. In het oosten en noorden kan de temperatuur oplopen tot boven de 35 graden. In het westen kan met name in de bergen de temperatuur zakken tot rond de 15 graden. In het Rwenzorigebergte kan de temperatuur zelfs tot onder het vriespunt dalen. Er zijn twee regenseizoenen: de grote regentijd in april en mei en de kleine regentijd in november. De regenval kan per jaar verschillen. Het zijn vaak forse buien die vooral in de nacht en vroege ochtend vallen. In het Rwenzorigebergte kan het sneeuwen en hagelen!

Overzicht Afrika

Flora en fauna

Uganda kent een enorme diversiteit aan flora en fauna. De bekendste vertegenwoordigers zijn natuurlijk de berggorilla’s die op twee locaties in Uganda bezocht kunnen worden. Ook voor het bezoeken van chimpansees is Uganda zeer geschikt. Er zijn meerdere locaties in Uganda waar u een chimp walk of chimp tracking kunt doen, maar de beste kansen heeft u in Kibale National Park.

Het land heeft een groot aantal nationale parken. Naast het al genoemde Kibale National Park, vindt u er het oudste nationale park van Oeganda, Murchison Falls National Park. Verder is er het Queen Elizabeth National Park, Bwindi Impenetrable National Park, Mgahinga Gorilla National Park, Kidepo Valley National Park, Semuliki National Park, Ruwenzori Mountains National Park, Mount Elgon National Park en Lake Mburo National Park.

Ook heeft Uganda een aantal wildlife reserves. Dit zijn kleine beschermde gebieden met soms interessante diersoorten. Nadeel is dat in een aantal wildlife reserves jacht wordt toegestaan. Het wild is daardoor schuwer dan in de nationale parken. Absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn Katonga Wildlife Reserve (sitatunga), Pian Upe Wildlife Reserve (roanantilope) en Bokora Wildlife Reserve (Bright’s gazelle).

Boek uw reis voor 2021 en betaal de prijs van 2020!Bekijk onze reizen hier
Scroll naar top