Oeganda of Tanzania?

Vaak denken mensen die op safari naar Afrika willen al snel aan Tanzania. Dit land is immers bekend van de jaarlijkse grote trek door de Serengeti. Dit natuurwonder levert Tanzania veel bekendheid op. Is het dan ook daadwerkelijk het safariland bij uitstek of heeft Oeganda de safarireiziger meer te bieden? Hieronder kunt u de verschillen tussen Oeganda en Tanzania lezen.

1. De grootte van het land

Tanzania is ongeveer 4 maal groter dan Oeganda en heeft 16 nationale parken. Echter zijn er slechts 2 nationale parken in het noorden van het land die nadrukkelijk bezocht worden, namelijk de Serengeti en de Ngorongorokrater. De overige parken zijn uiteraard ook te bezoeken, maar het vraagt meer inspanning van de reiziger om deze te bereiken. Zo zijn er nagenoeg geen verharde wegen die van noord naar zuid lopen. Een aantal parken is slechts met een vliegtuigje te bereiken en in de “natte periode” is het land bijna niet te berijden.

Een gevolg van die “concentratie” in het noorden is dat de twee genoemde parken heel druk bezocht worden. Het is niet uitgesloten dat u in de Ngorongorokrater zelfs min of meer in een file rijdt. Uiteraard zegt dat niets over de schoonheid van het gebied. Deze is zeer indrukwekkend.

In Oeganda zult u dat “filerijden” zeker niet meemaken. Tijdens de “Parel van Afrika“, onze meest uitgebreide reis door Oeganda, bezoekt u maar liefst 7 nationale parken. Als u het geluk heeft dat u getuige bent van een kill, zult u hooguit drie tot vier andere landcruisers zien. In veel gevallen rijdt u zelfs alleen in een park en komt u verder bijna niemand tegen.

Oeganda is overigens 5,8 maal groter dan Nederland.

Langs de Afrikaanse Evenaar flamingo

2. Het verschil in landschap

Om met Oeganda te beginnen: dit land is qua landschap veel gevarieerder dan Tanzania. In Oeganda zijn er (op de grens met Rwanda) vulkanen met op de flanken de regenwouden waar de berggorilla’s zich bevinden. Er zijn bergen met eeuwige sneeuw (Rwenzori), er zijn rivieren (o.a. de Nijl die in Egypte uitkomt) en het Kazinga Channel, er zijn moerassen en meren en er zijn wouden (en canyons) waar de chimpansees verblijven.

Met name de berggorilla’s en de chimpansees zult u in Tanzania niet aantreffen.

En natuurlijk zijn er ook savannes. Dit type landschap treft u overwegend in Tanzania aan. De Serengeti is hiervan een prachtig voorbeeld.

De berggorilla

3. Het klimaat

Ten opzichte van Tanzania ligt Oeganda op een bergplateau. Ongeveer 1.100 meter boven zeeniveau. Dat heeft met name gevolgen voor de temperatuur. Overdag zal het in Oeganda variëren tussen de 27 en de 31 graden Celsius. ’s Avonds kan het behoorlijk afkoelen. Soms wel tot zo’n 17 graden. Een warme trui of fleece jack is dan geen overbodige luxe.

Tanzania kent dergelijke temperatuurverschillen minder. Overdag kan de temperatuur echter oplopen tot wel 40 graden Celsius.

Serengeti

4. Het dierenleven in Oeganda en Tanzania

Wij vermeldden het al eerder. In Oeganda treft u de berggorilla’s en de chimpansees aan. Als u wat geluk heeft, kunt u (in totaal) tot wel 7 primatensoorten tegenkomen.

Verder kunt u alle andere dieren tegenkomen die u ook in Tanzania kunt zien. Omdat Tanzania veel savannes heeft, ziet u daar heel veel dieren. De aantallen en de grootte van de kuddes zijn in Oeganda wat kleiner dan in Tanzania.

Een ander opvallende vorm van dierenleven zijn de dieren die in, op en rond het water leven. Oeganda beschikt over veel “water”. Krokodillen en nijlpaarden treft u dus in grote aantallen aan. Veel meer dan in Tanzania. Dit staat nog los van de vogelsoorten die van en bij het water leven. Van ijsvogeltjes tot ooievaars, reigers en visarenden. Te veel om op te noemen.

Vogelliefhebbers bezoeken Oeganda voor de grote aantallen soorten vogels die er zijn. Op lijsten tekenen ze aan welke soorten ze gespot hebben. Er zijn ongeveer 1.050 soorten waar te nemen. Met enige regelmaat zien liefhebbers er wel 700.

Queen Elizabeth National Park

Oeganda én Tanzania boeken?

Als u toch niet kunt kiezen tussen Tanzania of Oeganda, kunt u met Habari Travel ook beide landen bezoeken door middel van en maatwerkreis. U maakt dan eerst kennis met de berggorilla’s en chimpansees in de tropische regenwouden van Oeganda. Daarna reist u door naar de ontelbare steppezebra’s en gnoes op de eindeloze vlaktes van de Serengeti.