Kampala

Op zo’n 45 minuten rijden van Entebbe International Airport ligt Kampala. Met ongeveer 2 miljoen inwoners is het de grootste stad van Oeganda. Sinds de stad na de onafhankelijkheid in 1962 het stokje overnam van Entebbe, is het eveneens de hoofdstad. Kampala is een bijzondere mix tussen traditioneel en modern Afrika. Naast lokale markten en winkeltjes vindt u er ook moderne gebouwen en een bruisend uitgaansleven.

Waar komt de naam Kampala vandaan?

Het verhaal gaat dat Kampala, net als Rome, is gebouwd op 7 heuvels. De koning van Boeganda, waar Oeganda naar vernoemd is, had hier zijn jachtgronden. Om die reden werd de plek ‘Ka Impala’, wat ‘heuvel van de Impala’ betekent. In de loop van de tijd groeide niet alleen de stad, maar verbasterde ook de naam naar het Kampala dat we nu kennen.

Wat zijn de 5 leukste dingen om te doen in Kampala?

Liefhebbers van cultuur en historie mogen Kampala absoluut niet overslaan. Mensen die van shoppen houden komen hier ook zeker aan hun trekken. In de gezellige Afrikaanse drukte is het wel even zoeken naar de mooiste bezienswaardigheden van de Oegandese hoofdstad. Daarom hebben wij de leukste activiteiten alvast voor u op een rijtje gezet:

  1. De stad Kampala verkennen
  2. Uganda National Museum bezoeken
  3. Uganda National Mosque bezoeken
  4. Ontsnappen aan de drukte bij de Bahá’í tempel
  5. Kasubi Tombs bezoeken

De stad Kampala verkennen

Alleen al een wandeling door het centrum van Kampala is de moeite waard, want hier is het een gezellige Afrikaanse drukte. Er zijn overal winkeltjes te vinden waar mensen hun koopwaar aanbieden. Leuk om kennis te maken met typisch Oegandese producten of om souvenirs in te slaan. Dat kan bijvoorbeeld op de lokale markt Nakasero die elke dag in de gelijknamige wijk te vinden is. Hier doen de inwoners van de Oegandese hoofdstad hun dagelijkse boodschappen. Een leuke manier om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Ook de craft market is de moeite waard om te bezoeken. Dit is een grote verzameling winkeltjes met allerhande traditionele en ambachtelijke producten. Naast de traditionele winkels heeft Kampala ook grote en moderne winkelcentra. Hier vindt u de modernere winkels, maar ook het nachtleven van de stad.

Bent u moe van het lopen? Pak dan eens een matatu. Deze taxibusjes zijn de perfecte manier voor vervoer door de stad, maar het verkeer is ook een beleving op zich. De verkeersregels zijn hier heel anders dan in Europa en alles rijdt kriskas door elkaar heen. Let vooral op de boda-boda motorfietsen die hier moeiteloos doorheen lijken te manoeuvreren. Soms zijn ze helemaal volgeladen of zitten er wel 4 mensen op! Vanuit een matatu lijkt het straatbeeld van Kampala haast wel een openluchtmuseum.

Uganda National Museum bezoeken

Over musea gesproken: iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Oeganda kan het Uganda National Museum bezoeken. Dit museum is in 1908 opgericht en daarmee is dit het oudste museum van Oost-Afrika. Er zijn verschillende exposities over het traditionele Oegandese leven, de jacht, landbouw, de verschillende koninkrijken van het land, archeologie en natuurhistorie. Zo zijn er verschillende traditionele jachtwerktuigen en muziekinstrumenten te bewonderen. Waar het in veel Europese musea niet toegestaan is om dingen aan te raken, mag u in het Uganda National Museum de instrumenten bespelen. De veelbewogen geschiedenis van Oeganda wordt echter ook niet overgeslagen.

Uganda National Mosque bezoeken

Uganda National Mosque is verreweg de grootste moskee van Oeganda. De voormalig Libische leider Muammar Kadhafi heeft het aan Oeganda cadeau gedaan en oorspronkelijk was de moskee dan ook naar hem vernoemd. Na zijn dood werd de naam echter veranderd naar Uganda National Mosque. De bouw werd in 2006 voltooid en de moskee werd in juni 2007 officieel geopend. Wie Uganda National Mosque bezoekt, mag de beklimming van de 300 treden tellende minaret absoluut niet overslaan. Vanaf hier heeft u een fantastisch uitzicht over de stad!

Ontsnappen aan de drukte bij de Bahá’í tempel

In de 19e eeuw stichtte Bahá’u’lláh het Bahá’í-geloof in Perzië. De volgelingen van deze religie geloven in de eenheid van de gehele mensheid en dus ook alle religies. Wereldwijd zijn er slechts 9 Bahá’í tempels. De Moeder-tempel van Afrika en de enige tempel van het continent staat net buiten Kampala. De tempel werd in 1961 geopend en met een hoogte van 38 meter was het destijds het hoogste gebouw van Oost-Afrika.

Door de ligging en de mooie omliggende tuinen, is het een ideale plek voor ontspanning en om even te ontsnappen aan de drukte van Kampala. Sterker nog: hier kunt u in alle rust genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Alle Bahá’í tempels zijn gebouwd in een stijl die het traditionele, spirituele en artistieke combineren. De tempel in Oeganda lijkt daarom een beetje op een typisch Afrikaanse hut. Liefhebbers van fotografie moeten zeker hun camera niet vergeten om de prachtige omgeving en bijzondere vogels vast te leggen. Binnen de tempel fotograferen is echter niet toegestaan.

Kasubi tomben bezoeken

In de Kasubi tomben liggen de koningen van Boeganda en andere royals van de Baganda stam begraven. Het is de laatste rustplaats van vier van deze kabakas (koningen). Het is dan ook een belangrijke spirituele en religieuze plek voor leden van de Baganda-stam. Regelmatig worden er rituelen gehouden. Door deze bijzondere culturele waarde, zijn de Kasubi tomben in 2001 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door een grote brand die in 2010 bijna het hele complex verwoestte heeft het helaas van UNESCO de bedreigde status gekregen. Inmiddels zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen. De tombes zijn in 1881 gebouwd en zij kenmerken zich door de opvallende traditionele architectuur. Ze zijn namelijk voornamelijk gebouwd met plantaardig materiaal, zoals houten palen, riet en acacia. Het hoofdgebouw “Muzibu-Azaala-Mpanga” met de prachtige rieten koepel is het belangrijkste voorbeeld hiervan.

Wilt u een stedentrip naar Kampala maken?

Als hoofdstad van Oeganda heeft Kampala genoeg te bieden. Alleen een wandeling door het centrum is bijvoorbeeld al een beleving op zich. Heeft u voorafgaand of na uw reis door Oeganda zin in een stedentrip naar Kampala? Dan kunt u dit ter plekke bij ons Airport Guesthouse Entebbe aangeven. Zij kunnen u helpen met tips en vervoer. U bent natuurlijk ook van harte welkom om contact met ons op te nemen voor uw vragen. Sommige activiteiten kunnen wij ook van tevoren voor u reserveren.