Berggorilla

Nationale parken van Uganda

De nationale parken in Oeganda zijn overweldigend. Met bijna 350 zoogdiersoorten, ongeveer 1.080 vogelsoorten, vele soorten reptielen, amfibieën en insecten, plus ‘ontelbare’ bomen, struiken en planten is de ‘Parel van Afrika’ de ‘place to be’!

Door op onderstaande foto’s te klikken komt u meer te weten over de nationale parken die u tijdens uw reis gaat bezoeken.

Kidepo Valley National Park

Kidepo Valley National Park

Kidepo Valley National Park ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda. Landschappelijk is het één van de mooiste parken van Afrika met open savannes, acacia bosland, rivierbossen, borassus palmbomen, kopjes (rotsen), heetwaterbronnen (Kanangorok), heuvels en bergen.

In Kidepo kunt u de meest uiteenlopende dieren vaak op korte afstand bewonderen, zoals savanneolifant, Afrikaanse buffel, leeuw, luipaard, jachtluipaard, gestreepte jakhals, gevlekte hyena, Günthers dikdik, defassa waterbok, bohorrietbok, Lelwel hartebeest, gewone en blauwe duiker, klipspringer, Rothschilds giraffe, steppezebra en vijf soorten apen.

Meer informatie over Kidepo Valley National Park volgt snel


Murchison Falls National Park

Murchison Falls National park is het oudste en grootste nationale park van Oeganda en maakt deel uit van de Murchison Falls Conservation Area. Het savannepark wordt doorsneden door de Victorianijl die uitmondt in het Albertmeer en daarna doorgaat als de Albertnijl.

Het park herbergt vele zoogdiersoorten, waaronder gevlekte hyena, gestreepte jakhals, savanneolifant, kob, defassa waterbok, lelwel hartebeest, leeuw, luipaard, jachtluipaard, groene meerkat en groene baviaan. Murchison Falls National Park herbergt Afrika’s grootste populatie van de ernstig bedreigde Rothschilds giraffe.

Lees meer over Murchison Falls National Park


Kibale National Park

Kibale National Park

Kibale National Park is ‘the place to be’ voor iedereen die geïnteresseerd is in grote en kleine primaten. De bekendste bewoners van dit prachtige en ongerepte laaglandoerwoud zijn uiteraard de chimpansees, waarvan een deel van de populatie te bezoeken is door middel van een Chimpanzee Tracking.

Ook voor kleine primaten is Kibale National Park interessant. Groene baviaan, roodstaartmeerkat, bergmeerkat, oostelijke franjeaap en diadeemmeerkat zijn soorten die u er kunt tegenkomen, vaak aan de rand van het oerwoud. Houdt echter ook de bomen op onze accommodatie Kibale Forest Camp in de gaten. Vaak verblijven hier rode franjeapen.

Lees meer over Kibale National Park


Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is een uitgestrekt savannepark dat in tweeën gesneden wordt door het Kazinga Channel, een natuurlijk kanaal tussen Lake George en Lake Edward.

In Queen Elizabeth National Park vindt u de grootste nijlpaardenpopulatie van Oeganda. Tijdens de boottocht op het Kazinga Channel krijgt u deze dieren dan ook veelvuldig te zien.

De Kasenyisector wordt gedomineerd door de kob, een stevig gebouwde antilopensoort die daar in grote aantallen voorkomt. Andere soorten die u er kunt aantreffen zijn bosbokken, defassa waterbokken, savanneolifanten en wrattenzwijnen.

Lees meer over Queen Elizabeth National Park


Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park

Het ongerepte bergregenwoud van Bwindi Impenetrable National Park is één van de gebieden in Oeganda waar de zeldzame en ernstig bedreigde berggorilla leeft. Het bezoek aan deze ‘gentle giants’, is voor vele Habarireizigers het hoogtepunt van hun reis door Oeganda.

Behalve de berggorilla kent Bwindi nog een groot aantal interessante dieren zoals de schuwe bosolifant, diverse kleine primatensoorten en verschillende duikers (kleine antilopen).

Lees meer over Bwindi Impenetrable National Park


Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park

Hoewel één van de kleinste nationale parken van Oeganda, is Lake Mburo National Park de laatste jaren steeds meer een park van betekenis geworden. Naast het feit dat Lake Mburo National Park het enige nationale park in Oeganda is waar u impala’s kunt vinden, is het tevens een park waar de aantallen wilde dieren nog steeds toenemen. Niet alleen door afspraken met de lokale veehouders en het tegengaan van stroperij, maar ook door het rooien van een groot aantal acacia’s die het oorspronkelijke savannegebied dreigden te verstikken.

Elandantilopen, steppezebra’s, wrattenzwijnen en Rothschilds giraffen kunnen op vaak korte afstand gezien worden.

Lees meer over Lake Mburo National Park


Mgahinga Gorilla National Park

Mgahinga Gorilla National Park

Gelegen in het uiterste zuidwesten van Oeganda, grenzend aan Rwanda en DR Congo, ligt het maar 34 km2 grote nationale park Mgahinga Gorilla National Park. Ondanks de kleine oppervlakte herbergt dit park één van de zeldzaamste dieren ter wereld: de berggorilla.

Het park is vernoemd naar de laagste van de drie gedoofde vulkanen die in het park liggen, de Gahinga. De naam Gahinga betekent ‘een hoop stenen’. Het is ontleend aan de gewoonte van de boeren om stenen die ze op hun land vonden in stapels bij elkaar te leggen, zodat er geploegd kon worden.

Lees meer over Mgahinga Gorilla National Park

Scroll naar top