Nationale parken

Ontdek de diversiteit van Oeganda

Al meer dan 20 jaar ervaring in reizen naar Oeganda!

Onze groepsreizen vertrekken gegarandeerd vanaf 2 personen.

Alle accommodaties en vervoer in eigen beheer. 100% kwaliteit.

Nationale parken van Oeganda

Oeganda is een land met een enorme rijkdom aan flora en fauna. Met meer dan 300 zoogdiersoorten en bijna 1.100 vogelsoorten komt u volledig aan uw trekken. En vergeet u ook vooral niet de grote aantallen primaten, vlinders, insecten, reptielen, amfibieën, bomen, struiken en planten. Deze kunt u eveneens in de natuurrijke nationale parken van Oeganda aantreffen. Het land heeft tien nationale parken binnen haar grenzen, plus zeven zogenaamde wildlife reserves. Allemaal zijn ze heel verschillend van elkaar. Zo gaat u de ene dag in het oerwoud op zoek naar de berggorilla of chimpansee en de volgende dag maakt een een prachtige game drive op de savanne.

Kidepo Valley National Park

Kidepo Valley National Park ligt in het uiterlijke noordoosten van Oeganda, pal op de grens met Zuid-Soedan. Landschappelijk is het één van de mooiste parken van Afrika. Er zijn open savannes, acacia bosland, rivierbossen, borassus palmbomen, kopjes (rotsen), heetwaterbronnen (Kanangorok), heuvels, bergen en rivieren. Veel toeristen zult u hier niet aantreffen, maar wel dieren die nergens anders in Oeganda te vinden zijn. Die kunt u vaak op korte afstand bewonderen. Denk aan de savanneolifant, Afrikaanse buffel, leeuw, luipaard, jachtluipaard, gestreepte jakhals, gevlekte hyena, defassa waterbok, Rothschilds giraffe, steppezebra en vijf primatensoorten.

Meer lezen

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National park is het oudste en grootste nationale park van Oeganda. Het maakt deel uit van de Murchison Falls Conservation Area. Daarnaast wordt het savannepark doorsneden door de Victorianijl die uitmondt in het Albertmeer en daarna doorgaat als de Albertnijl. Murchison Falls National park ligt in het in het noordwesten van Oeganda en is natuurlijk vernoemd naar de machtige Murchison Falls van ruim 40 meter hoogte. Hier perst de Victorianijl zich met donderend geweld door een 8 meter nauwe kloof. U kunt hier zowel vanaf de top als vanuit een boot van dichtbij van genieten. Het park herbergt vele zoogdiersoorten, waaronder gevlekte hyena, gestreepte jakhals, savanneolifant, kob, defassa waterbok, leeuw, luipaard, jachtluipaard en groene baviaan. Murchison Falls National Park heeft ook Afrika’s grootste populatie van de ernstig bedreigde Rothschilds giraffe.

Meer lezen

Kibale National Park

Kibale National Park is ‘the place to be’ voor iedereen die geïnteresseerd is in grote en kleine primaten. De bekendste bewoners van dit prachtige en ongerepte laaglandoerwoud zijn uiteraard de chimpansees. Een deel van de populatie is te bezoeken door middel van een Chimpanzee Tracking. Hoewel er in meerdere nationale parken in Oeganda chimpansees voorkomen, is Kibale National Park hét centrum van de chimpansee tracking. Toch is Kibale National Park meer dan chimpansees, want ook voor kleine primaten is Kibale National Park interessant. De groene baviaan, roodstaartmeerkat, bergmeerkat, oostelijke franjeaap en diadeemmeerkat zijn soorten die u er kunt tegenkomen. Ook andere zoogdieren, vogels en insecten maken het park tot een belangrijke bestemming voor ecotoerisme en safari’s.

Meer lezen

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is een uitgestrekt savannepark dat in tweeën gesneden wordt door het Kazinga Channel. Dit is een natuurlijk kanaal tussen Lake George en Lake Edward. Het park kreeg haar naam ter herinnering aan het bezoek van koningin Elizabeth van Engeland in 1954. In Queen Elizabeth National Park vindt u de grootste nijlpaardenpopulatie van Oeganda. Tijdens de boottocht op het Kazinga Channel krijgt u deze dieren dan ook veelvuldig te zien. De Kasenyisector wordt gedomineerd door de kob, een stevig gebouwde antilopensoort die daar in grote aantallen voorkomt. Andere soorten die u er kunt aantreffen zijn bosbokken, defassa waterbokken, savanneolifanten en wrattenzwijnen. De meest unieke bewoners zijn echter ongetwijfeld de boomklimmende leeuwen in Ishasha. Met meer dan 600 waargenomen vogelsoorten is Queen Elizabeth National Park bovendien een waar vogelparadijs.

Meer lezen

Bwindi Impenetrable National Park

Gelegen in het zuidwesten van Oeganda ligt één van de laatste toevluchtsoorden van de berggorilla: Bwindi Impenetrable National Park. Het is een nationaal park met een duister verleden. Om dit duidelijk te maken, bestaat de naam voor het park uit twee woorden met dezelfde betekenis. Het eerste woord is het lokale Lukiga woord ‘Bwindi’. Het tweede woord is het Engelse woord ‘Impenetrable’. Beide betekenen: ondoordringbaar. Het is één van de oudste regenwouden van Afrika. Vanwege de unieke status van het park werd het park in 1994 erkend als World Heritage Site. Behalve de berggorilla kent Bwindi nog een groot aantal interessante dieren. Denk aan de schuwe bosolifant, diverse kleine primatensoorten en verschillende duikers.

Meer lezen

Mgahinga Gorilla National Park

Gelegen in het uiterste zuidwesten van Oeganda ligt het maar 34 km2 grote Mgahinga Gorilla National Park. Ondanks de kleine oppervlakte herbergt dit park één van de zeldzaamste dieren ter wereld: de berggorilla. Het park is vernoemd naar de laagste van de drie gedoofde vulkanen die in het park liggen, de Gahinga. De naam Gahinga betekent ‘een hoop stenen’. Het is ontleend aan de gewoonte van de boeren om stenen die ze op hun land vonden in stapels bij elkaar te leggen, zodat er geploegd kon worden.

Meer lezen

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is één van de kleinste nationale parken van Oeganda. Toch is het de laatste jaren steeds meer een park van betekenis geworden. Het is namelijk niet alleen het enige nationale park in Oeganda waar u impala’s kunt vinden. In Lake Mburo National Park nemen de aantallen wilde dieren bovendien nog steeds toe. Dit komt niet alleen door afspraken met de lokale veehouders en het tegengaan van stroperij. Ook het rooien van een groot aantal acacia’s die het oorspronkelijke savannegebied dreigden te verstikken draagt hieraan bij. Het unieke van het park vormt de aanwezigheid van 13 meren waarvan er zich 5 in het park bevinden. Deze meren worden gevoed door de Rwizirivier en zijn met elkaar verbonden door moerassen. Sommige van deze moerassen bestaan alleen in de regentijd. Elandantilopen, steppezebra’s, wrattenzwijnen en Rothschilds giraffen kunnen op vaak korte afstand gezien worden.

Meer lezen

Andere nationale parken in Oeganda

Naast bovengenoemde nationale parken in Oeganda, heeft het land nog 3 andere parken die we niet standaard tijdens onze reizen bezoeken. Natuurlijk is het wel mogelijk om deze parken te bezoeken tijdens een privéreis. Neem hiervoor gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken.

Mount Elgon National Park

Mount Elgon National Park ligt op de grens met Kenia en dankt de naam aan een uitgebluste vulkaan. In dit park kunt u buffalo’s, olifanten en diverse primatensoorten en antilopen vinden.

Rwenzori Mountains National Park

Rwenzori Mountains National Park ligt middenin het Rwenzori gebergte op de grens met de Democratische Republiek Congo. Hier komen chimpansees en verschillende andere primatensoorten voor. Ook de liefhebbers van vogels en insecten zijn hier op de juiste plaats. Het park is echter alleen te bezoeken voor ervaren wandelaars die regelmatig in de bergen lopen.

Semuliki National Park

Semuliki National Park is een relatief nieuw nationaal park in Oeganda dat eveneens op de grens met de Democratische Republiek Congo ligt. Desondanks vindt u hier een enorme rijkdom aan flora en fauna. Dit trekt veel vogels en insecten aan die u alleen in dit park kunt aantreffen.

Pian Upe Wildlife Reserve

Pian Upe Wildlife Reserve is relatief onbekend en ligt aan de rand van Karamoja in het noordoosten van Oeganda. Hoewel het een gebied is waar commerciële jacht is toegestaan (tussen december en april) is een bezoek meer dan de moeite waard. Ondanks het feit dat de aantallen dieren kleiner zijn dan in de nationale parken van Oeganda zijn er veel verschillende soorten te vinden. In Pian Upe bevinden zich dieren die u elders in Oeganda niet of nauwelijks vindt. Zo is het bijvoorbeeld de enige plek waar Roanantilopen te vinden zijn. Tevens kunt u er de zeldzame bergrietbok vinden. Het is een reservaat waar ook struisvogels, steppezebra, wrattenzwijnen en topi’s te vinden zijn. Van de primaten vindt u er de huzaaraap, groene baviaan en groene meerkat en van de grote roofkatten zijn in 2017 voor het eerst sinds lange tijd weer leeuwen gezien.

Mariska

Liever direct persoonlijk contact?

Bent u overtuigd dat Oeganda het land van uw droomreis is? Via onze website kunt u eenvoudig boeken, maar ook een optie of prijsopgave aanvragen. Voor ons is Oeganda ons thuis, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u nog een aantal vragen heeft. Neem hiervoor gerust contact met ons op, want als Oeganda specialist kunnen we u ongetwijfeld snel antwoord geven.

Neem contact op of bel +31 505 417 045

Daarom kiest u voor Habari Travel

Of u nu voor de eerste keer te gast bent in ‘de Parel van Afrika‘ of niet. Met Habari Travel wordt een Oeganda reis een onvergetelijke én betaalbare ervaring.

Spannend, indrukwekkend en uitdagend. U zult ogen en oren te kort komen dankzij de unieke rijkdom aan natuur en cultuur in Oeganda.

Met meer dan 20 jaar ervaring, eigen accommodaties, een eigen wagenpark en bijna 200 Oegandese werknemers helpen wij u uw droom te verwezenlijken.

Lees meer over Habari Travel