Kidepo Valley National Park

Landschappelijk gezien is Kidepo Valley National Park één van de mooiste nationale parken van Afrika. U vindt er open savannes, acacia bosland, rivierbossen, borassus palmbomen, kopjes (rotsen), heetwaterbronnen, heuvels en bergen. Kidepo Valley National Park is hard op weg om één van de nieuwe hoogtepunten van Oeganda te worden. Hier kunt u de meest uiteenlopende dieren, vaak op korte afstand, bewonderen. Gelukkig is deze parel in het noordoosten van Oeganda nog niet echt ontdekt door het massatoerisme.

Kidepo Valley National Park is ruim 1.400 vierkante kilometer groot. Het ligt op iets meer dan 500 kilometer rijden van de Oegandese hoofdstad Kampala. In het noorden grenst het aan Zuid-Soedan. De grens met Kenia ligt iets verderop in het oosten. Met een hoogte van 2.750 meter kijkt Mount Morungole uit over vrijwel het gehele gebied. Het park wordt doorkruist door de Kideporivier en de Narusrivier. Rondom het park wonen stammen als de Karamojong, de Acholi en de Ik. In het park kunt u diersoorten aantreffen die nergens anders in Oeganda te vinden zijn.

De geschiedenis van Kidepo Valley National Park

De naam ‘Kidepo’ is afkomstig van het Dodoth werkwoord ‘akidep’ dat ‘oppakken’ betekent. In het verleden kwamen de Dodoth namelijk naar dit gebied om het rijpe borassusfruit te rapen dat uit de palmbomen was gevallen. De Dodoth zijn verwant aan de Karamojong en bewoonden het park voordat de Britse kolonisten er in 1958 een wildreservaat van maakten. De verschillende etnische stammen die in het gebied woonden, moesten daarvoor verhuizen Dit leidde tot een enorme hongersnood, waarbij de Ik-stam bijna uitstierf. Toen Oeganda in 1962 onafhankelijk werd, kreeg Kidepo de status van nationaal park.

Kidepo Valley National Park

Een savannepark met een divers landschap

Het landschap van Kidepo Valley National Park is zeer divers. In het zuiden vindt u acaciabossen. Deze gaan langzaam over in dicht begroeide berghellingen. Met name langs de Kideporivier vindt u veel borassuspalmen. Het grootste gedeelte van het park bestaat echter uit savannegrasland.

In het zuiden van Kidepo Valley National Park is de Morungolebergketen te vinden. Het is hier mogelijk om onder begeleiding van een ranger, een lange, maar mooie wandeling naar de top te maken. Tijdens deze wandeltocht maakt u kennis met de Ik-bevolking. Dit is de kleinste etnische groep in Oeganda met een geheel eigen cultuur.

Het grootste deel van Kidepo Valley National Park bestaat uit de Kidepovallei en de Narusvallei. De Narusvallei heeft het hele jaar door water: daardoor is er altijd wild te spotten. De vergezichten en het uitzicht op de Morungoleketen maken het een bijzondere plek. De Kidepovallei daarentegen staat het grootste gedeelte van het jaar droog. Toch zijn er ook hier genoeg dieren te spotten. De Kanangorok Hot Springs liggen in het noorden van de Kidepovallei, vlak bij de grens met Zuid-Soedan. Hier kunt u genieten van een fantastisch uitzicht.

De Namamukwenyvallei ligt in het noordwesten van het park en is vernoemd naar een Karamojongwoord dat ‘eenzame plaats zonder vogels’ betekent. Wat vogels betreft, is echter het tegenovergestelde waar. Voor vogelliefhebbers is dit een waar paradijs: er zijn talloze soorten te vinden, algemene, maar ook bijzondere.

Net buiten het nationale park, aan de grens met Zuid-Soedan, ligt de Lonyiliberg die grotendeels bedekt is met bergbossen. Hier leven primaten als oostelijke franjeapen en roodstaartmeerkatten.

Parel van Afrika Kidepo Valley NP

Weer en klimaat

Kidepo Valley National Park heeft een regenseizoen van april tot september. Dat lijkt een lange periode, maar er valt relatief weinig neerslag. Verder kunnen de temperaturen soms oplopen tot wel 40 graden! Door de warmte en droogte is de bodem zanderig en maakt de vegetatie in de droge tijd een dorre indruk. Tijdens het regenseizoen is de vegetatie veel groener. Het frisse groen trekt dan een grote verscheidenheid aan dieren aan. Het grootste gedeelte van het park heeft een open begroeiing, waardoor het wild gemakkelijk te spotten is.

Biodiversiteit in Kidepo Valley National Park

Wat biodiversiteit betreft is Kidepo Valley National Park niet te evenaren. Er zijn ruim 80 verschillende zoogdieren, meer dan 450 vogelsoorten en bijna 700 plantensoorten in het park te vinden. Sommige zoogdiersoorten zijn in geen enkel ander nationaal park in Oeganda te vinden, waaronder caracal, aardwolf, grote en kleine koedoe, klipspringer en Günthers dikdik. Ook steken er af en toe Afrikaanse wilde honden vanuit Zuid-Soedan de grens over. Dieren die u normaliter in een savannepark mag verwachten, zijn uiteraard ook in Kidepo Valley National Park te vinden. Zo is het mogelijk om savanneolifanten, steppezebra’s, Afrikaanse buffels, defassa waterbokken, lelwel hartebeesten, elandantilopen, Rothschilds giraffen, jachtluipaarden, leeuwen en luipaarden te spotten. Primaten die in Kidepo Valley National Park te vinden zijn, zijn onder andere de huzaaraap en de groene baviaan.

Vogelliefhebbers zijn in Kidepo Valley National Park ook aan het juiste adres. Op Queen Elizabeth National Park na kent het de meeste vogelsoorten van Oeganda. Eén van de bijzondere vogelsoorten die hier voorkomt is de struisvogel. Het park staat ook bekend om de vele roofvogels. Er zijn meer dan 50 soorten te vinden waaronder zwarte arend, vechtarend, bateleur, vosvalk, dwergvalk, witkopgier en Rüppells gier.

Parel van Afrika Kidepo Valley National Park

Kidepo Valley National Park bezoeken we tijdens onze Parel van Afrika reis.

Mariska

Liever direct persoonlijk contact?

Bent u overtuigd dat Oeganda het land van uw droomreis is? Via onze website kunt u eenvoudig boeken, maar ook een optie of prijsopgave aanvragen. Voor ons is Oeganda ons thuis, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u nog een aantal vragen heeft. Neem hiervoor gerust contact met ons op, want als Oeganda specialist kunnen we u ongetwijfeld snel antwoord geven.

Neem contact op of bel +31 505 417 045