Dieren in Oeganda

Oeganda is heel rijk aan dieren. Het aantal waargenomen zoogdieren omvat ongeveer 350 soorten. Daar zitten heel veel knaagdier- en vleermuissoorten bij, waarvan sommige alleen nog maar een wetenschappelijke naam hebben. Het grootste zoogdier in Oeganda is de tot 6 ton (6.000 kg) wegende savanneolifant met een schofthoogte tot 4 meter. Een van de kleinste zoogdieren is de slechts 4-5 gram wegende, 37-48 mm metende Nycticeinops schlieffeni of Schlieffen’s bat (Eng.), een mini vleermuis waarvoor geen Nederlandse naam bestaat.

Door Marcel van Rooijen

Vogels in Oeganda

Ook het aantal vogelsoorten is groot, bijna 1.100 soorten zijn inmiddels waargenomen. Overal in Oeganda vind je vogels: in steden en dorpen, op de savannes, in de regenwouden, op en langs de rivieren en in moerassen. De grootste vogel in Oeganda is de 90 tot 130 kilo wegende struisvogel, een vogel die niet kan vliegen. De grootste vliegende vogel in Oeganda is de koritrap met een gewicht van 18 kilo. Een van de kleinste vogels is de slechts 11 gram wegende dwergspecht.

Grote diversiteit aan diersoorten in Oeganda

Naast zoogdieren en vogels zijn er in Oeganda ook nog enorme aantallen reptielen, amfibieën, vlinders, spinnen, insecten en vissen te vinden. Bij een bezoek aan de Parel van Afrika komen natuurliefhebbers altijd ogen en oren tekort.

Om je in de gelegenheid te stellen kennis te maken met verschillende dierlijke bewoners van Oeganda, geef ik een aantal beschrijvingen van dieren die je tijdens game drives, boottochten en nature en game walks kunt tegenkomen. De volgende dieren worden behandeld:

Een jachtluipaard in Kidepo