Kisoro

Kisoro is de naam van het district in het Zuidwesten van Oeganda en de hoofdstad ervan. Zowel de grenzen van Rwanda en de Democratische Republiek Congo als de nationale parken Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park liggen op een steenworp afstand. De stad trekt veel bezoekers vanwege de mogelijkheid om gorilla tracking te doen in deze nationale parken. Toch heeft deze regio meer te bieden en zijn er hier leuke activiteiten te ondernemen tijdens onze reizen naar Oeganda.

Wat zijn de 10 leukste dingen om te doen in Kisoro?

In Kisoro kunt u een keuze maken uit heel veel activiteiten. Sommige van deze activiteiten worden aangeboden en begeleid door lokale gidsen die geen binding hebben met Habari Travel, maar wel de desbetreffende activiteit(en) al jarenlang uitvoeren.

  1. Village Walk naar een klein dorpje
  2. Coffee Tour
  3. Bezoek aan een Batwadorp
  4. Bezoek aan een schooltje
  5. Caldera uitzichtpunt
  6. Potters Village
  7. Viewing platform en Visitor Centre
  8. Lake Mutanda
  9. Vogels kijken
  10. Bezoek aan een nationaal park

1. Village Walk naar een klein dorpje bij Kisoro

Tijdens deze wandeling neemt een gids u mee naar één van de kleine dorpjes rond Kisoro. Onderweg leert u van alles over bierbrouwen, bijenhouden, landbouw en het dagelijks leven van de Bafumbirastam. Op maandagen en donderdagen is het ook mogelijk om na afloop van de wandeling met de gids de grote markt van Kisoro te bezoeken. Een bijzondere ervaring!

Kosten: USD 20 p.p.
Duur: 3 tot 4 uur

2. Coffee Tour

Sinds enkele jaren wordt in Kisoro op organische wijze (Arabica) koffie verbouwd door koffieboeren uit de omgeving. Ze doen dit dus zonder landbouwgif en zonder de landbouwgrond uit te putten. Voor het bemesten en ongediertebestrijding gebruiken ze uitsluitend natuurlijke en direct afbreekbare producten. Tijdens deze tocht hoort u van alles over de koffieproductie: van het planten van koffiestruikstekjes tot het plukken en malen van de koffiebonen. Daarna gaat u uw eigen koffie branden en malen.

Het roosteren en malen van de koffie zijn activiteiten die u niet zomaar onder de knie hebt. Als u de boerin de koffiebonen ziet branden op een open vuur, ziet het er zo makkelijk uit. Maar dat valt tegen. De bonen verbranden zeer snel, dus moet er constant geroerd worden met een houten spatel en zonder dat de bonen over de rand van de pan vallen.

Natuurlijk mag ook een proeverij niet ontbreken tijdens deze Coffee Tour. Kisoro koffie is een heerlijke pittige koffie. En omdat u deze koffie mee mag nemen, houdt u er een bijzonder souvenir aan over!

Kosten: USD 20 p.p. + UGX 25.000 p.p. voor de koffieboer
Duur: 2 tot 3 uur

Coffee Tour

3. Bezoek aan een Batwadorp rondom Kisoro

U wordt met een auto naar een Batwadorp gebracht. Hier zal u van alles leren over het leven en de geschiedenis van de Batwa (pygmeeën). De Batwa leefden in het oerwoud rondom Kisoro en zijn er 20 jaar geleden uit verdreven. Veel Batwa leven daarom nu onder erbarmelijke omstandigheden. Met een bezoek aan hun dorp wordt de plaatselijke gemeenschap enigszins ondersteund. Dit bezoek wordt echter nog interessanter wanneer u de tijd neemt om met enkele Batwa te praten over hun leven (de gids kan vertalen). Vanwege het feit dat zij vroeger met de berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park samenleefden, hebben ze veel kennis over deze bijzondere primaten.

Kosten: 1 tot 4 personen: USD 20 p.p. plus UGX 100.000 voor inkopen voor het dorp; vanaf 5 personen: USD 20 p.p. plus UGX 150.000 voor inkopen voor het dorp
Duur: 3 tot 4 uur

Batwa

4. Bezoek aan een schooltje in Kisoro

De eigen Habari Travel chauffeur/gids kan u meenemen naar een schooltje, onderweg of in Kisoro. Dit kan bijvoorbeeld in Mutolere, een dorpje vlakbij Kisoro. Het hoofd van de school zal u graag rondleiden door alle gebouwen en van alles vertellen over de school. Deze school besteedt bovendien veel aandacht aan het belang van de natuur en sommige kinderen kunnen daar vol passie over vertellen.

Kosten: USD 10 p.p.
Duur: 2 tot 3 uur

5. Caldera uitzichtpunt

Een korte wandeling naar het caldera uitzichtpunt bij Sagitwe village waar u een prachtig uitzicht heeft over Kisoro. Leuk om deze activiteit in de namiddag te maken en vervolgens te genieten van een zonsondergang.

Kosten: USD 5 p.p.
Duur: ongeveer 1 uur

6. Potters Village

Potters Village is een opvanghuis voor kinderen tot 4 jaar die niet verzorgd kunnen worden door hun ouders. Steeds meer is het echter ook een opvanghuis voor achtergelaten en regelmatig zwaargewonde baby’s. Het is indrukwekkend om te zien wat er hier allemaal aan verzorgingsmogelijkheden van de grond gekregen is, met een kinderkliniek als klap op de vuurpijl.

Let op: alleen mogelijk in overleg.
Kosten: USD 5 p.p.

7. Viewing platform en Visitor Centre

Het bezoekerscentrum biedt een schat aan informatie over flora en fauna, de vulkanen en de Batwa. 800 meter verderop ligt het viewing platform met een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. Als u richting het zuiden kijkt, ziet u de vulkanen van het Virungamassief liggen. Kijkend naar het noorden ziet u agrarisch gebied, Lake Mutanda en Bwindi en in het westen kunt u ten slotte de Rift Valley van de Democratische Republiek Congo zien liggen.

Kosten: USD 40 p.p.
Zwaarte: simpel
Stijging: zeer gering
Duur: 45 minuten

8. Lake Mutanda

Een bezoek aan Lake Mutanda kan op twee manieren: te voet of met de auto. De wandeling is erg mooi en leidt over een heuvel met prachtig uitzicht over Kisoro en het meer. Eenmaal bij het meer wandelt u vervolgens ongeveer een uurtje verder naar de boten toe. Deze boten, uitgeholde boomstammen, nemen u mee het meer op en brengen u naar een eiland. Tijdens de boottocht kunt u bovendien gespikkelde nekotters en veel vogelsoorten tegenkomen.

Kosten: USD 20 p.p.
Duur: Te voet: rond de 6 tot 8 uur, waarvan er 4 uur daadwerkelijk gelopen wordt; per auto: rond de 4 tot 5 uur

Otter

9. Vogels kijken in Kisoro

Het district Kisoro kent een enorme rijkdom aan vogelsoorten. Sommige soorten kunt u bovendien alleen hier vinden en nergens anders in Oeganda. U kunt onderstaande gebieden bezoeken om vogels te spotten. Bij de meeste tochten geldt echter: vroeg op pad!

Echuya Forest Reserve

U wordt met de auto naar dit oude bamboebos op 20 km van Kisoro gebracht. Hier komen vele vogelsoorten voor waaronder enkele endemische soorten die alleen in de Albertine Rift Valley voorkomen en nergens anders. Naast vogels kunt u hier ook verschillende primatensoorten tegenkomen, waaronder groene bavianen, diadeemmeerkatten en oostelijke franjeapen. Tevens maakt u ook kans op een bijzondere bewoner, namelijk de endemische Ruwenzori zonne-eekhoorn.

Kosten: USD 20 p.p. plus UGX 30.000 entree
Duur: 2 tot 5 uur (inclusief 1 uur transport)

Lake Chahafi/Lake Kayumbu

Per auto wordt u in 45 minuten naar Lake Chahafi, vlakbij de grens met Rwanda, gebracht. Vervolgens maakt u een boottocht met een kano over dit kleine, maar mooie meer. Geniet ook van het magnifieke uitzicht op Mount Muhavura. De tocht voert u uiteindelijk naar het moeras waar u een wandeling maakt. Onderweg kunt u gevlekte nekotters, kleine pelikanen, verschillende ijsvogels en nog veel meer vogelsoorten tegenkomen. In het aan de oever gelegen resort luncht u, waarna u teruggebracht wordt naar Kisoro.

Kosten: USD 30 p.p. (exclusief lunch)
Duur: ongeveer 6 uur

Chahaffi

10. Bezoek aan een nationaal park

Op een steenworp afstand van Kisoro liggen Mgahinga Gorilla National Park en het beroemde Bwindi Impenetrable National Park. Naast een bezoek aan de berggorilla’s zijn hier nog veel meer activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten worden altijd begeleid door rangers van de Uganda Wildlife Authority (UWA).

Zo is Bwindi één van de oudste regenwouden van Afrika en zijn er verschillende landschappen te vinden: meren, moerassen, laaglanden, rivieren, bergen en natuurlijk oerwoud. Naast berggorilla’s komen hier ook chimpansees, bosolifanten, Afrikaanse buffels en vele andere diersoorten voor. In Bwindi zijn verder 350 vogelsoorten waargenomen, waarvan 23 endemische soorten en laten we ook de insecten niet vergeten. Er zijn hier bijvoorbeeld meer dan 200 vlindersoorten. Naast het dierenleven vindt u in in dit nationale park ook een enorme hoeveelheid planten, bomen en struiken.

Mgahinga Gorilla National Park ligt op de grens met Rwanda en de Democratische Republiek Congo. De grote verscheidenheid aan fauna en flora is buitengewoon verrassend. Grote delen van het park zijn alleen te voet toegankelijk, zodat u hier in alle rust van kunt genieten.

Golden Monkey Tracking

Een populaire activiteit in Mgahinga Gorilla National Park is Golden Monkey Tracking. De golden monkey of gouden meerkat is een zeldzame en bedreigde apensoort die alleen in Mgahinga Gorilla National Park in Oeganda voorkomt en in enkele gebieden in de Democratische Republiek Congo en Rwanda. Het is een schitterend dier met een oranjebruine kleur en glanzende zwarte poten en kop. Ze zijn veelal te vinden in de bamboebossen waar ze genieten van hun favoriete eten: bamboescheuten. Daarnaast leven ze in groepen van rond de 30 dieren en maken schattige kletsende geluidjes tijdens het eten.

Kosten: USD 100 p.p.
Duur: 4 tot 6 uur, waarvan u 1 uur bij de meerkatten doorbrengt
Zwaarte: gemiddeld tot zwaar (afhankelijk van waar de meerkatten zijn)
Stijging: afhankelijk van waar de meerkatten zijn

Golden Monkey

Wilt u deelnemen aan één van deze activiteiten in Kisoro?

Zoals u kunt lezen, is er in Kisoro en omgeving veel meer te beleven dan alleen de berggorilla’s. Veel activiteiten moeten echter van tevoren geboekt worden. Mocht u interesse hebben in een bepaalde activiteit, dan kunt u dit tijdens het boeken van uw reis aangeven. Natuurlijk kunt u ook altijd even contact opnemen met Habari Travel en uw wensen met ons bespreken.