Praktische reisinformatie

Boeken, optie of prijsopgave

Boeken

Boeken van een reis kan op drie manieren:

 1. Via onze website: www.habaritravel.nl
  U kunt hier het boekingsformulier invullen, waarna één van onze medewerkers per mail contact met u opneemt en de door u gewenste reis boekt.
 2. U stuurt een e-mail met al uw wensen.
  Eén van onze medewerkers neemt contact met u op.
 3. Telefonisch met Habari Travel:
  Telefoon: +31 (0)50 – 541 70 45. Eén van onze medewerkers adviseert u en boekt de door u gewenste reis.

Een optie nemen op een reis

Om niet de kans te lopen dat de reis vol is, kunt u een vrijblijvende optie van 10 dagen op een reis nemen, waarbij ook de vliegtickets vrijblijvend vastgelegd worden – vaak zijn de goedkoopste tickets het eerste weg.

Omdat bij een optie de reis met bijbehorende vliegtickets vrijblijvend vastgelegd wordt, moet u op het optieformulier uw NAW-gegevens, telefoonnummer en e-mailadres vermelden. Let op dat u bij het opgeven van de naam of namen de tenaamstelling gebruikt, zoals deze in het paspoort vermeld staan.

Een optie nemen op een reis

Bij een prijsopgave ontvangt u een globaal overzicht van de prijs inclusief een ‘ongeveer’ prijs voor de vliegtickets. U hoeft alleen uw naam, telefoonnummer en e-mailadres op te geven.

Bij een prijsopgave wordt er geen reis met de bijbehorende vliegticket(s) in optie genomen.

Vliegen naar Oeganda

 • Habari Travel heeft tickets voor de heen- en terugvlucht met Brussels Airlines vanaf Brussel of met KLM vanaf Schiphol (tegen meerprijs). Deze tickets zijn bij de vermelde prijzen inbegrepen. Het is aan te raden vroeg te boeken, want onze prijzen zijn gebaseerd op het voordeligste ticket dat uiteraard als eerste is uitverkocht. Mochten deze tickets onverhoopt niet meer beschikbaar zijn op het moment van boeken, dan zullen wij na opgave van de bijkomende kosten, de meerprijs van een hogere en dus duurdere klasse, helaas aan u moeten doorberekenen. Informeer voor de meest actuele prijzen bij ons kantoor in Termunterzijl of Kampala.
 • KLM vliegt 7 dagen per week op Oeganda; Brussels Airlines vliegt, met uitzondering van de dinsdag, ook dagelijks op Oeganda.
 • Wilt u met een andere vliegmaatschappij dan KLM of Brussels Airlines vliegen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. U kunt onze reizen ook zonder vliegticket boeken, dan boekt u alleen het landarrangement. De bijbehorende vlucht boekt u vervolgens zelf.

Er vliegen meerdere maatschappijen op Entebbe. Deze maatschappijen hebben geregeld goedkope aanbiedingen. Het is voor ons helaas onmogelijk dit bij te houden en te boeken, maar u kunt dit wel zelf doen. Bij al onze reizen staat ook de prijs van het landarrangement vermeld, dus de prijs zonder vliegticket.

NB Aangezien de reizen doorgang vinden bij een minimum aantal deelnemers, maar ook een maximum aantal deelnemers kent, is het verstandig om, voordat u zelf vliegtickets gaat boeken, eerst te informeren naar de actuele beschikbaarheid van de reizen.

Aantal deelnemers

We reizen in kleine groepjes van minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers.

Bij 4 of 5 deelnemers vragen wij een bijbetaling van € 100,-
respectievelijk € 50,- p.p.

Accommodaties

Tijdens onze Oegandareizen kunt u uit 2 opties kiezen:

Optie 1

Combinatie van ‘lazy camping’ (verblijf in een al ingerichte safaritent, inclusief bed- en badlinnen; toilet en douche worden gedeeld in een sanitair blok) en overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges (middenklasse).

Optie 2

Overal overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges (middenklasse).

‘Lazy camping’ is mogelijk in Kidepo Savannah Lodge, Fort Murchison, Kibale Forest Camp, The Bush Camp en Lake Mburo Eagles Nest.

De accommodaties van Nature Lodges variëren van lodges tot ‘tented camps’. Al deze accommodaties liggen op een mooie locatie, zijn kleinschalig en ecologisch van opzet, zijn smaakvol ingericht en altijd voorzien van een uitstekende keuken.

De accommodaties vallen in de categorie ‘middenklasse’. De reiziger kan, indien beschikbaar en mogelijk, ter plekke kiezen om in een andere dan de geboekte accommodatie te overnachten, waarbij de meerprijs ter plekke door de reiziger zelf voldaan moet worden.

Kleinschalig van opzet betekent dat het aantal kamers beperkt is. Het kan daardoor voorkomen dat we een andere accommodatie moeten boeken. We zullen dit uiteraard met de reizigers overleggen. Het is van belang om vroeg te boeken, zodat u de meeste kans heeft om in onze eigen accommodaties te overnachten.

Tanzania

In Tanzania bestaat alleen de mogelijkheid om te kamperen. De tenten in Tanzania zijn goede en ruime tweepersoons koepeltenten met goede matrassen. Neem wel zelf een slaap- of lakenzak en een handdoek mee.

Contact

 • Wij ontvangen graag de contactgegevens van een thuisblijver, waarmee in geval van nood contact kan worden opgenomen. U kunt deze gegevens doorgeven via het boekingsformulier.
 • In de grote plaatsen in Oeganda en Tanzania zijn vaak internetcafés te vinden. Reken wel op een iets minder snelle verbinding, dan de snelheid die u thuis gewend bent.
 • Mobiele telefoons uit Nederland en België werken vaak ook in Afrika. Uw telecomaanbieder kan u hierover informeren. Het is ook mogelijk een lokale SIM-kaart te kopen. Hiervoor moet u een kopie van uw paspoort en een pasfoto meenemen. Uw mobiele telefoon dient wel SIMlock-vrij te zijn.

Gezondheid

 • Wij adviseren u om voor inentingen en malariaprofylaxe naar de plaatselijke GGD, de Travel Clinic in Rotterdam of het Tropencentrum AMC in Amsterdam te gaan. Alle vaccinaties worden in een vaccinatiepaspoort (het zogenaamde gele boekje) bijgehouden. Voor Tanzania is het noodzakelijk dat u het vaccinatiepaspoort bij u draagt.
 • Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor al onze bestemmingen, hier wordt in Oeganda momenteel streng op gecontroleerd, dus draag uw vaccinatiepaspoort/gele boekje bij u.
 • Mocht u medische beperkingen hebben die het reisverloop zouden kunnen beïnvloeden, dan worden wij hiervan graag voorafgaand aan de reis op de hoogte gebracht.
 • Gebruikt u medicijnen? In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden van de Opiumwet staan strenge straffen. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. U heeft hiervoor een officiële verklaring nodig (let op: het aanvragen van een officiële verklaring duurt minimaal vier weken). Meer informatie vindt u op de website van het CAK of neem contact op met ons kantoor.

Medicijnpaspoort

Het is raadzaam om een kleine reisapotheek mee te brengen. Er zijn speciale tropenkits verkrijgbaar bij de betere outdoorwinkels. Denk ook aan een goed zonnebrandmiddel (u bevindt zich immers vlakbij de evenaar), paracetamol, een pincet, pleisters, een goed insectenwerend middel met DEET, en een anti-diarreemiddel.

Muskietennetten

In onze eigen accommodaties en in de luxe accommodaties heeft u geen muskietennet nodig. Voor Rwanda en afwijkende, meestal eenvoudige, accommodaties in Oeganda, raden wij u aan om een geïmpregneerd muskietennet mee te nemen (voor Oeganda geldt dit alleen als u geen standaardreis maakt, maar bijvoorbeeld een maatwerkreis naar Oost- en Noord-Oeganda). Muskietennetten zijn te koop bij outdoorwinkels in Nederland en België.

Gorilla permits

Habari Travel organiseert reizen waarbij de beschikbaarheid van een gorilla permit in Oeganda en/of Rwanda gegarandeerd is. Standaard worden gorilla permits ingekocht voor een bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park. Indien deze niet meer voorradig zijn wordt uitgeweken naar Mgahinga Gorilla National Park. Als we geen gorilla permits kunnen inkopen, kunt u de reis kosteloos annuleren.

Mocht u naar de berggorilla’s in Rwanda willen, dan is dat, afhankelijk van de soort reis, mogelijk. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden, zoals vervoerskosten (USD 100 – 150 p.p.).

We kunnen gorilla permits inkopen voor Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park in Oeganda (USD 600 p.p. – vanaf 1 juli 2020 USD 700 p.p. (let op: de datum waarop de Gorilla Tracking plaatsvindt, is bepalend en niet de startdatum van de reis) en voor het Volcanoes National Park Rwanda (USD 1.500).

Gorilla Tracking in Rwanda kan alleen bij de 19-daagse groepsreis Parel van Afrika, de 14-daagse groepsreis Natuurlijk Oeganda, de 22-daagse groepsreis Langs de Afrikaanse Evenaar en de 16-daagse individuele reizen Groene Hart van Afrika en Luxe Reis door Oeganda.
Bij de 9-daagse reis Kort Afrikaans kunt u de berggorilla’s alleen in Bwindi Impenetrable National Park bezoeken.

De prijzen gelden in principe van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. Mochten de prijzen van de gorilla permits tussentijds wijzigen, dan betaalt u de dan geldende prijs, waarbij de datum van de Gorilla Tracking bepalend is.

Ons advies is altijd: boek tijdig om teleurstellingen te voorkomen!

Optionele excursies

Tijdens het verblijf in Travellers Rest Hotel in Kisoro, het Airport Guesthouse Entebbe en Nyungwe National Park in Rwanda zijn excursies niet bij de prijs inbegrepen. Hierdoor heeft u de mogelijkheid zelf een dagprogramma samen te stellen. De kosten verschillen per excursie en worden, soms indicatief vanwege de dollarkoers, de transportkosten en de afhankelijkheid van het aantal deelnemers, duidelijk vermeld. Op de activiteitenpagina op onze website kunt u er meer over lezen.

Habarireizigers nemen geheel voor eigen risico deel aan activiteiten en excursies georganiseerd en uitgevoerd door derden (bijvoorbeeld boottochten, city tours en trackings). Habari Travel aanvaardt in deze geen enkele aansprakelijkheid.

Verzekering

 • Habari Travel stelt voor al haar reizen een reisverzekering verplicht. Deze reisverzekering moet uzelf afsluiten.
 • Voor aanvang van de reis dient u ons een kopie van het polisblad te mailen. Er is een groot aanbod aan reisverzekeringen. Vergelijk de polisvoorwaarden goed en kijk wat er standaard gedekt wordt en wat optioneel is.
 • Wij adviseren u ook om een goede annuleringsverzekering af te sluiten, zodat bij onverhoopt annuleren, de annuleringskosten (deels) verzekerd zijn.

Geldzaken

 • Voor zowel Oeganda, Rwanda als Tanzania geldt dat deze landen nog vooral op contant betalingsverkeer gericht zijn. Het beste is om contant euro’s mee te nemen en die in Entebbe voor de hele reis om te wisselen in Oegandese shillingen (UGX). Deze kunnen aan het eind van de reis weer omgewisseld worden.
 • Neem in ieder geval voldoende US dollars mee. Ook kunnen diverse optionele activiteiten met dollars worden betaald.
 • Onderstaand enkele aandachtspunten:
  • Alleen US dollarbiljetten van 2009 of recentere datum worden geaccepteerd. Oudere biljetten worden niet geaccepteerd.
  • Let op dat de biljetten niet beschadigd of beschreven zijn.
  • Voor biljetten van USD 50, USD 100, € 50,- en € 100,- krijgt u de beste wisselkoers.
  • Alleen de nieuwe € 50,- biljetten worden geaccepteerd
  • Creditcards worden niet overal geaccepteerd.
  • Travellercheques worden niet geaccepteerd.
 • Reken gemiddeld op € 25,- tot € 35,- per persoon per dag aan zakgeld (eten, drinken, souvenirs en fooien).
 • Onze chauffeurs zijn u tijdens de reis behulpzaam bij het vinden van wisselkantoren en banken.

Pinnen

 • Pinnen kan op meerdere plekken in Oeganda, Rwanda en Tanzania (bijvoorbeeld op het vliegveld van Entebbe en in de grotere steden). Houd rekening met een gemiddelde opnamelimiet van ongeveer UGX 700.000 (circa € 180) per 24 uur per bankpas. Het te pinnen bedrag hangt af van de bankmaatschappij (Barclays, Crane, Stanbic) én of de automaat gevuld is.
 • Uit veiligheidsoverwegingen staan de bankpassen in Nederland en België ingesteld op gebruik binnen Europa. Wilt u in Oeganda, Rwanda of Tanzania kunnen pinnen, dan moet u kort voor aanvang van uw reis de instelling wijzigen in ‘Wereld’. Meestal moet u dan ook meteen een einddatum opgeven – zie hiervoor de voorwaarden van uw bank. Wees bij het pinnen alert op skimmen. Indien u het niet vertrouwt, kunt u beter niet pinnen.
 • Pinnen met een creditcard van Visa of Mastercard is bij sommige banken mogelijk, u heeft hierbij de pincode van uw creditcard nodig. Houd rekening met bijkomende kosten.
 • Het kan voorkomen dat de pinautomaat vanwege een stroomstoring niet werkt. Ook kan het voorkomen dat de pinautomaat leeg is. Zorg dus voor voldoende contant geld op zak en wacht niet tot het laatste moment met pinnen.

Fooien

Indien u tevreden bent over diensten en service, kunt u dit laten blijken door een fooi te geven. Hieronder enkele richtlijnen voor de hoogte van de fooi. Uiteraard staat het u vrij de genoemde bedragen naar boven of beneden bij te stellen:

 • Chauffeur/gids: € 3,- tot € 5,- euro per persoon per dag.
 • Bediening restaurant: UGX 500 – UGX 1.000 per tafel.
 • Rangers: dit gebeurt meestal niet persoonlijk, maar d.m.v. een fooienpot, zodat iedereen meedeelt, ook de rangers die in het oerwoud verblijven en geen contact met bezoekers hebben:
 • UGX 10.000 – UGX 15.000 per activiteit.
 • Lokale gidsen: UGX 5.000 – UGX 10.000 per activiteit.
 • Accommodaties: in de lodges is meestal een tipbox aanwezig. De fooien worden verdeeld onder de gehele staf: UGX 10.000 – UGX 20.000 per nacht.

Visa

Om Oeganda, Rwanda of Tanzania te bezoeken, heeft u een visum nodig. Dit visum dient u zelf aan te schaffen.

Visum Oeganda

Een visum voor Oeganda kan alleen nog via elektronische weg worden aangevraagd. Dit betekent dat u, voordat u aan uw reis begint, de website van het Oeganda E-Immigration System moet bezoeken om een visum aan te vragen. Wacht hiermee niet tot het laatste moment. Internet in Afrika kan er soms uren of dagen uitliggen.

U kunt pas een visum aanvragen, als er tussen de aanvraagdatum en de vertrekdatum minder dan drie maanden zit. Vertrekt u dus op 1 augustus 2020, dan kunt u pas een visum aanvragen vanaf 1 mei 2020. Normaal gesproken verloopt de visumaanvraag zonder problemen en kunt u deze gerust één maand voor vertrek starten.

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u normaal gesproken binnen één à drie dagen een mail met ‘Application Approved’. Hierbij zit als bijlage een visum met barcode (houd ook uw spammap in de gaten). Lees de aanvullende informatie in de begeleidende mail goed door.

Bij binnenkomst in Oeganda moet u een geprint visum plus bijlagen aan de autoriteiten overhandigen, waarna u een sticker/stempel in uw paspoort krijgt.

De kosten voor een visum bedragen USD 50 p.p. (exclusief bijkomende administratieve kosten) en moeten vooraf, gelijktijdig met de visumaanvraag, per creditcard voldaan worden.
Contante betaling bij aankomst in Oeganda is niet meer mogelijk.

Meer informatie over de visumaanvraag voor Oeganda vindt u hier.

Visum Rwanda

Bezoekt u ook Rwanda (Gorilla Trekking of de 4-daagse verlenging Rwanda – Land van de Duizend Heuvels), dan dient u bij de elektronische visumaanvraag te kiezen voor een East Africa Tourist Visa. Hiermee kunt u vrij reizen tussen Oeganda en Rwanda.
De kosten voor een East African Tourist Visa bedragen USD 100 p.p.

Visum Tanzania

Visum Tanzania (Langs de Afrikaanse Evenaar) te verkrijgen aan de grens: kosten USD 50 p.p. Alleen contant te betalen met US dollarbiljetten van 2009 of recentere datum en niet beschadigd of beschreven.

Singlevriendelijk

Bij Habari Travel betaalt u voor verreweg de meeste reizen als single niets extra’s. Iedereen heeft een eigen kamer of tent.
Door onze samenwerking met Nature Lodges en onze eigen accommodaties kunnen wij u deze garantie geven.

Helaas geldt dit niet voor Luxe Reis door Oeganda, omdat wij hier accommodaties van derden gebruiken. Heel vaak heeft de meerprijs voor singles te maken met de accommodaties.

Wat mee te nemen?

Iedereen heeft uiteraard een eigen lijst met persoonlijke zaken die meegaan op reis. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste zaken:

 • Geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig na terugkeer in Nederland of België).
 • Bijgewerkt vaccinatiepaspoort (gele boekje).
 • Alle benodigde medicijnen en eventueel een medisch paspoort – zie ook onder Gezondheid.
 • Wanneer u naar Tanzania reist: lichte slaapzak en handdoek.
 • Zaklantaarn of hoofdzaklamp.
 • Foto- en/of filmmateriaal: neem voldoende geheugenkaarten en accu’s mee.
 • Verrekijker.
 • Zonnebrand.
 • Dagrugzakje.
 • Insectenwerend middel met DEET.
 • Lichte kleding, dunne trui en regenjack of poncho.
 • Goede, stevige en comfortabele wandel- of bergschoenen.
 • Stevige tuinhandschoenen voor de Gorilla Tracking en Chimp Walk is aan te bevelen.
 • Kleding met lange mouwen (overhemd etc.) en pijpen (lange broek) voor de Gorilla Tracking en chimp walk.
 • 1 stuks ruimbagage. Neem bij voorkeur geen ‘harde’ koffer mee, maar een zachte reistas (duffelbag) of rugzak.
 • En als u nog ruimte heeft in uw bagage, neem dan pennen, potloden, ballonnen, schriften, etc. mee om onderweg uit te delen.

Eten

 • Onderweg eten we regelmatig bij lokale restaurants. Zo maakt u op een leuke en lekkere manier kennis met de gewoontes van het land. Over het algemeen worden avondmaaltijden in de accommodaties genuttigd. Daar is het eten altijd goed en betrouwbaar.
 • Wanneer u de 22-daagse individuele reis Langs de Afrikaanse Evenaar boekt, gaat er voor het Tanzaniagedeelte een privékok mee.
 • In de landen die we bereizen, zijn niet alle dieetbeperkingen makkelijk te realiseren. Bespreek uw eventuele dieet voor aanvang van uw reis met ons kantoor. Dit om problemen tijdens de reis te voorkomen.
 • Drink uitsluitend gebottelde dranken.

Elektriciteit

 • In alle accommodaties is elektriciteit beschikbaar. De netspanning van 240V wijkt iets af van de spanning in Nederland en België (220V). U kunt uw apparaten meestal zonder problemen gebruiken. Controleer van tevoren of er op de apparaten vermeld staat: INPUT 100-240V, 50/60Hz.
 • Voor de in Oeganda gebruikelijke ‘Engelse’ stopcontacten heeft u een reis- of wereldstekker nodig van het type ‘G’ (met 3 polen).
 • Heeft u meerdere apparaten op te laden, dan is het verstandig om een stekkerdoos mee te nemen.
 • In Oeganda behoren stroomstoringen bij het dagelijkse leven; zorg voor voldoende reserve-accu’s en batterijen.
 • In enkele accommodaties wordt stroom opgewekt door middel van een generator. Meestal wordt de generator in de loop van de avond uitgezet en pas ‘s ochtends weer aangezet. Houd hier rekening mee!

Extra

Ieder gezin, paar of single die een reis bij ons boekt, ontvangt een bijzonder boek cadeau: Eenvoudige veldgids voor Oeganda, geschreven door Marcel van Rooijen. In dit boek behandelt Marcel de meest algemene diersoorten van Oeganda. Door de vele foto’s en interessante wetenswaardigheden krijgt u een indruk van de zeer gevarieerde dierenwereld van Oeganda. Veel van de beschreven dieren zult u tijdens uw bezoek aan Oeganda in levenden lijve zien.

Aan ieder gezin, paar of single die een gorilla permit bij ons boekt, geven we nog een boek cadeau: Op het spoor van de berggorilla, eveneens geschreven door Marcel van Rooijen. In dit boek beschrijft Marcel niet alleen het leven van de berggorilla’s, maar geeft hij ook tips over gorilla tracking en fotografie. Dit boek vormt een perfecte voorbereiding op de indrukwekkende ervaring van gorilla tracking. Het boek is rijkelijk voorzien van prachtige foto’s.

Wilt u van één of beide boeken een extra exemplaar ontvangen? Dat kan tegen betaling van € 7,50 per boek, exclusief verzendkosten. Neem hiervoor contact op met ons kantoor.

Prijzen

 • Onze prijzen zijn inclusief luchthavenbelasting, brandstoftoeslagen en andere onvermijdbare kosten.
 • De ticketprijzen, belastingen en brandstoftoeslagen kunnen gedurende het jaar wijzigen en daarmee ook de reissom.
 • De prijzen van onze reizen zijn gebaseerd op het goedkoopste ticket. Als deze tickets bij het boeken niet meer beschikbaar zijn, dan wordt het op dat moment goedkoopst mogelijke alternatief geboekt en de meerprijs in rekening gebracht. Neem voor actuele prijzen contact op met ons kantoor.
 • De prijzen voor de gorilla permits staan vermeld in US dollars. De prijzen in euro’s worden berekend naar de dollarkoers van de dag dat we de gorilla permits inkopen.
 • Eventuele verlengingen en excursies kunt u kenbaar maken op het boekingsformulier.

Reistijden

‘This Is Africa!’ of kortweg TIA. Er wordt TIA gezegd wanneer de weg zo slecht is, dat er slechts 15 kilometer per uur gereden kan worden, of wanneer het verkeer een uur stilstaat omdat er een kabel wordt aangelegd, dwars door de weg. Oponthoud kan worden veroorzaakt door overstekende kuddes koeien, een op

de weg liggende leeuw of het passeren van de president. Vooral in de regentijd kunnen goed begaanbare wegen opeens in modderpoelen veranderen, waardoor reistijden kunnen variëren. De reistijden genoemd op de website of in de interactieve brochures zijn dan ook indicatief. Immers: This Is Africa!

Tot slot

U gaat reizen in een ver land waar lang niet alles zo geregeld is als in Europa. Sommige zaken kunnen wel eens anders uitpakken dan voorzien of voor complicaties zorgen. Dat is onlosmakelijk verbonden met het reizen in landen als Oeganda,

Rwanda en Tanzania. Het onverwachte en het onderscheidende is onderdeel van de charme van het reizen daar. Wie positief blijft en zich enigszins flexibel opstelt, zal in Oost-Afrika de reis van zijn leven hebben.

Voorbehoud

Ondanks de zorg die we aan de samenstelling van deze praktische reisinformatie hebben besteed, zijn fouten of wijzigingen niet uit te sluiten. Hiervoor kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden.
De genoemde prijzen zijn gebaseerd op de in november 2019 aan Habari Travel beschikbaar gestelde informatie en prijzen.

Tussentijds kunnen zich veranderingen voordoen met betrekking tot de prijzen van brandstof, routes, accommodaties, excursies en entreegelden, noodzakelijke extra veiligheidsmaatregelen, optionele excursies, etc. Dit kan invloed hebben op de totale reissom. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Scroll naar top