Gorilla permit

Gorilla Permit Actie 2022Het bezoeken van de berggorilla’s is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van uw reis door Oeganda. Reizigers die een gorilla tracking hebben meegemaakt, omschrijven dit bezoek vaak als ‘emotioneel’, ‘het beste ooit’, ‘onvoorstelbaar’, ‘alles waard’. Hoe u het ook wil omschrijven: het is een ongelooflijke ervaring om deze ‘gentle giants’ in hun eigen leefgebied te ontmoeten. Naast het bezoeken in van de berggorilla in Oeganda, is het mogelijk om gorilla tracking in Rwanda te doen. Voor beide landen is een gorilla permit noodzakelijk. Met deze permits probeert men massatoerisme te voorkomen en met de opbrengt ervan beschermt men deze bedreigde diersoort.

Wat kost een gorilla permit?

Er hangt wel een prijskaartje aan de gorilla permits in Oeganda en Rwanda. Met zo’n permit mag u één uur lang bij de berggorilla’s blijven. Wat ons betreft is een ontmoeting met deze bijzondere primaten het geld dubbel en dwars waard. Het is een ervaring die u niet zo snel zult vergeten. U moet rekening houden met de volgende kosten als u de berggorilla’s wilt bezoeken:

  • Oeganda Gorilla permit – US$ 700 p.p.
  • Rwanda Gorilla permit – US$ 1.500 p.p.
  • Oeganda Gorilla habituation experience – US$ 1.500 p.p.

Voor de gorilla habituation experience in Oeganda zijn slechts 8 permits per dag beschikbaar. Boek dus tijdig!

De berggorilla

Wat wordt er met de opbrengst gedaan?

Door stroperij, landbouw en ziektes is de berggorilla een ernstig bedreigde diersoort. Dankzij het gorillatoerisme kunnen we nu echter wel stellen dat het de goede kant op gaat met de ‘gente giants‘. De Uganda Wildlife Authority (UWA) gebruikt de opbrengsten van de gorilla trackings namelijk voor de bescherming van deze dieren. Zo zorgt de prijs van de gorilla permits ervoor dat de gorilla’s en het oerwoud niet platgelopen worden door hordes toeristen. Bovendien gaat er een deel van de opbrengst naar de lokale bevolking om zo onder andere stroperij en illegale houtkap tegen te gaan, maar er worden ook scholen en ziekenhuizen mee gebouwd. Ten slotte worden er rangers opgeleid die de gorilla’s helpen beschermen.

Voorwaarden voor een gorilla permit

Aan het aanvragen van een gorilla permit, kleven een aantal voorwaarden. Zo moeten deelnemers minimaal 15 jaar zijn en het is niet toegestaan om de gorilla permits te ruilen of door te verkopen.

Gorilla Habituation pagina

Habari Travel biedt gorilla permit garantie!

Hoewel het mogelijk is om zelf een gorilla permit aan te vragen, is het veel eenvoudiger om dit te doen via een reisorganisatie als Habari Travel. Oeganda en Rwanda geven namelijk maar zo’n 100-150 gorilla permits per dag uit. De permits zijn daarom als individu ontzettend moeilijk om te bemachtigen. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren wij bovendien altijd om tijdig te boeken, zodat wij de permits voor u kunnen regelen. Over het algemeen raden wij aan om dit 5 maanden voor vertrek te doen, zeker in de drukke maanden juni, juli en augustus. Dankzij onze uitstekende contacten in Oeganda kunnen wij van tevoren gorilla permits inkopen. Mochten er onverhoopt geen permits beschikbaar zijn, dan kunt u uw reis kosteloos annuleren.