Tanzania

Bij de meeste mensen die aan safari denken, schieten twee landen direct te binnen. Naast Zuid-Afrika is Tanzania een populaire bestemming om wildlife te spotten. Dat is niet voor niets, want hier vindt jaarlijks de grote trek door de Serengeti plaats. Grote kuddes blauwe gnoes en steppezebra’s trekken dan door dit gebied op zoek naar voedsel. Dit natuurwonder levert het Oost-Afrikaanse land veel bekendheid op, maar is Tanzania dan ook werkelijk het safariland bij uitstek?

Over Tanzania

Tanzania (officieel The United Republic of Tanzania) ligt net onder de evenaar en heeft Oeganda, Rwanda, De Democratische Republiek Congo, Kenia, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique als buren. Bovendien grenst het land aan de Indische Oceaan en het Victoriameer. Naast het Victoriameer kent Tanzania nog een aantal grote meren, zoals het Tanganyikameer, het Nyasameer en het Manyarameer. Uiteraard is dit land ook bekend vanwege de hoogste berg van Afrika, namelijk de Kilimanjaro en de vakantie-eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia. Bekende steden in Tanzania zijn onder andere de huidige hoofdstad Dodoma, de voormalige hoofdstad Dar es Salaam, Arusha, Mwanza en Tabora. Swahili de officiële taal, maar met Engels, Frans en Portugees kunt u zich ook goed verstaanbaar maken.

Overzicht Afrika

Weer en klimaat

Tanzania heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden. In de hoger gelegen delen kan het 10 graden kouder zijn. De warmste periode is tussen november en februari. De koudste periode is tussen mei en augustus. Het regenseizoen in West- en Centraal-Tanzania begint in oktober en duurt tot april. In Oost-Tanzania is er een kleine regentijd in november en december en nog een kleine piek in maart.

Langs de Afrikaanse Evenaar flamingo

Flora en fauna

Tanzania kent een enorme diversiteit aan flora en fauna. Het meest bijzondere is natuurlijk de jaarlijkse migratie op de Serengeti van enorme aantallen blauwe gnoes (1.500.000) en steppezebra’s (200.000) en kleinere aantallen Grants en Thompsons gazellen, elandantilopen en impala’s. Het begin van de migratie is afhankelijk van de jaarlijkse regens. Deze beweegt zich door de Serengeti. Het begint in het zuiden om vervolgens naar het westen, noorden en oosten te trekken. De migratie eindigt vervolgens weer in het zuiden. De start ervan vindt meestal plaats na de geboorte van enorme aantallen jonge gnoes en zebra’s in januari en februari.

Tanzania kent maar liefst 16 nationale parken waarvan Serengeti National Park, Lake Manyara National Park en Gombe Stream National Park de bekendste zijn. Uiteraard kent iedereen ook de Ngorongoro Conservation Area. Dit is een uniek wildreservaat met ongeveer 25.000 dieren in de uitgedoofde krater van een enorme vulkaan (260 km2).

Serengeti

Oeganda of Tanzania?

De jaarlijkse grote trek door de Serengeti is natuurlijk een niet te evenaren natuurwonder. Toch heeft Oeganda de safariliefhebber net zo veel te bieden. Zo is de berggorilla met recht ook een wonder te noemen. De verschillen tussen beide landen kunt u lezen op onze pagina over Oeganda en Tanzania. Kunt u toch niet kiezen? Het is met Habari Travel ook mogelijk om beide landen te bezoeken door middel van een maatwerkreis. Eerst zult u kennismaken met de berggorilla’s en chimpansees in de tropische regenwouden van Oeganda. Vervolgens kunt u genieten van de ontelbare steppezebra’s op de eindeloze vlaktes van de Serengeti.

Langs de Afrikaanse Evenaar masai

Zanzibar

Als u nu uw reis door Oeganda of Tanzania nog wat tijd over heeft, kunt u heerlijk bijkomen op Zanzibar. Dit is een is een idyllisch eiland voor de kust van Tanzania. U vindt hier witte stranden, azuurblauw water, heerlijke temperaturen, lekker eten en veel bezienswaardigheden. Op Zanzibar kunt u diverse activiteiten ondernemen. Huur bijvoorbeeld een auto of fiets om er zelf op uit te trekken, breng een bezoek aan de spice market in Stone Town of ga zwemmen met schildpadden en dolfijnen. Lekker luieren op het strand is natuurlijk ook een optie!

Mariska

Liever direct persoonlijk contact?

Bent u overtuigd dat Oeganda het land van uw droomreis is? Via onze website kunt u eenvoudig boeken, maar ook een optie of prijsopgave aanvragen. Voor ons is Oeganda ons thuis, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u nog een aantal vragen heeft. Neem hiervoor gerust contact met ons op, want als Oeganda specialist kunnen we u ongetwijfeld snel antwoord geven.

Neem contact op of bel +31 505 417 045