Langs de Afrikaanse Evenaar introductie

Langs de
Afrikaanse Evenaar

22-daagse individuele reis door
Oeganda
en Tanzania
vanaf € 4.895,- p.p. (inclusief vliegticket)

De droomreis van uw leven!

22 dagen lang geniet u op ongekende wijze van een imposante reis langs de prachtige Afrikaanse evenaar met louter hoogtepunten.
U ziet de mooiste natuur van Oost-Afrika: berggorilla’s en chimpansees in de tropische regenwouden van Oeganda, maar ook de ontelbare gnoes en steppezebra’s op de eindeloze vlaktes van de Serengeti en de vele dierensoorten in de wereldberoemde Ngorongorokrater.
Ook maakt u kennis met de Masai, de Datoga’s en de Hadzabes, drie Tanzaniaanse stammen die nog volgens  eeuwenoude tradities leven.

Optie of Prijsopgave
Download Brochure
Boek nu
Singlevriendelijk
Wat biedt deze reis?ProgrammaPrijzenDataAccommodatiesParken
Neushoorn
Bosbok
Zebra's en Gnoes

Wat biedt deze reis?

 • Habari Travel organiseert als enige reizen waarbij u zich al vanaf dag 2 in de prachtige natuur van Oeganda bevindt.
 • U kunt kiezen uit een mix van ‘lazy camping’ en middenklasse accommodaties (optie 1) of overal overnachten in middenklasse accommodaties (optie 2).
  Wanneer u kiest voor ‘lazy camping’ staat er een ingerichte safaritent, inclusief bed- en badlinnen, bij aankomst voor u klaar. Toilet en douche worden gedeeld in een sanitair blok.
 • In Tanzania overnacht u hoofdzakelijk in ruime koepeltenten op schitterende plaatsen in de natuur.
 • Logies en ontbijt zijn inbegrepen (geldt alleen voor Oeganda).
  In Tanzania bereidt een privékok de maaltijden (niet in de reis- som inbegrepen).
 • Vervoer in onze eigen 4WD Toyota Land Cruisers met open dak, die aangepast zijn voor optimaal genieten (alleen in Oeganda). In Tanzania vervoer in 4WD auto’s.
 • Reizen met z’n tweeën of met uw eigen gezelschap.
 • Boottocht over het Victoriameer (eenvoudige accommodatie aan boord).
  Onder voorbehoud beschikbaarheid boot – anders vindt de overtocht per vliegtuig plaats.
 • Gegarandeerd bezoek aan de berggorilla’s in Oeganda (niet bij de prijs inbegrepen).
 • Chimpanzee Tracking in Kibale National Park en Kyambura Gorge (deze laatste activiteit is optioneel).
 • Bezoek aan de savanneparken Murchison Falls National Park, Queen Elizabeth National Park en Lake Mburo National Park in Oeganda en Serengeti National Park en Ngorongoro Conser- vation Area in Tanzania.
 • Game drives in bovengenoemde parken en onvergetelijke boottochten op de Nijl, het Kazinga Channel en Lake Mburo.
 • Kans op 13 primaatsoorten in de tropische regenwouden van Kibale National Park, Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park (optioneel).
 • Optionele beklimming van de Virungavulkanen.
 • Bezoek aan de Hadzabes- en Datogastammen nabij Lake Eyasi in Tanzania.
 • Honderden vogelsoorten: Oeganda is een waar vogelparadijs.
 • Het gratis boek Op het spoor van de berggorilla, geschreven door Marcel van Rooijen. Dit boek bevat veel informatie over het leven van de berggorilla plus tips voor de Gorilla Tracking en het fotograferen in het tropische regenwoud.
 • Het gratis boek Eenvoudige veldgids voor Oeganda. In deze door Marcel van Rooijen geschreven veldgids, vindt u informatie over de meest algemene diersoorten die u tijdens uw reis in Oeganda kunt zien.
 • Vervoer van Entebbe International Airport.
 • Vervoer naar Jomo Kenyatta International Airport Nairobi (Kenia) of Kilimanjaro International Airport Arusha (Tanzania).
 • Deze reis is singlevriendelijk! Singles betalen GEEN toeslag: singles hebben altijd een eigen kamer of tent, die niet gedeeld hoeft te worden! (Geldt alleen voor Oeganda).
Fort Murchison

Overnachten in Oeganda en Tanzania: de opties

Voor de overnachtingen in Oeganda kunt u bij Habari Travel kiezen uit twee opties:

Optie 1

Een uitgekiende combinatie van ‘lazy camping’ (verblijf in een al ingerichte safaritent, inclusief bed- en badlinnen; toilet en douche worden gedeeld in een sanitair blok) plus overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges.

‘Lazy camping’ is op deze reis mogelijk bij Fort Murchison, Kibale Forest Camp, The Bush Lodge en Mburo Eagles Nest.

Simba Campsite

Optie 2

U overnacht overal in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges. Dit kan een kamer zijn, maar ook een zeer luxe en ruime safaritent met eigen douche en toilet (inclusief bed- en badlinnen).


Onze accommodaties bevinden zich op de mooiste plekken die u zich maar kunt bedenken, vaak aan de rand van een nationaal park. Alle accommodaties zijn voorzien van een restaurant en bar, waar u heerlijk kunt eten en drinken.


In Tanzania kampeert u hoofdzakelijk in ruime koepeltenten en bereidt een privékok de maaltijden.

Langs de Afrikaanse Evenaar
Murchison Falls
Chimpansees
Afrikaanse Buffel
Berggorilla
Afrikaanse Zeearend
Masai
Baobab
Flamingo

Reisprogramma

Dag 1
Vlucht Amsterdam/Brussel naar Entebbe
Aankomst in Entebbe

Uw reis begint! In de avond arriveert u op Entebbe International Airport. Een korte rit van circa 15 minuten brengt u naar het Airport Guesthouse, één van de 8 accommodaties van Habari Travel en Nature Lodges, waar u de nacht zult doorbrengen.

Dag 2
Entebbe – Murchison Falls National Park

Vandaag vertrekken we voor een lange, maar mooie tocht naar Murchison Falls National Park. Halverwege de reis brengt u een bezoek aan het Ziwa Rhino Sanctuary. Hier gaat u samen met een ranger op zoek naar witte neushoorns. Na de lunch passeren we de machtige Karuma Falls en bereiken we in de middag Murchison Falls National Park. U verblijft hier in onze accommodatie Fort Murchison, waar u een prachtig uitzicht op de Albertnijl heeft. Aan de rand van het zwembad kunt u genieten van de ondergaande zon.

Dag 3
Murchison Falls National Park

De dag begint met een game drive in Murchison Falls National Park, gevolgd door een boottocht op de Victorianijl naar de 45 meter hoge Murchison Falls. Na de boottocht rijdt u al game drivend terug naar Fort Murchison.

Het is mogelijk om onder begeleiding een ongeveer een uur durende wandeling naar de top van de Murchison Falls te maken (onder voorbehoud van beschikbaarheid boot en indien het binnen het tijdschema past). U wordt boven opgewacht door uw chauffeur/gids. Deze optionele excursie moet van tevoren geboekt worden. Meer informatie vindt u in onze downloadbare interactieve brochure.

Dag 4
Murchison Falls National Park – Kibale Forest

U vertrekt vandaag naar hÈt primatencentrum van Oeganda, Kibale Forest. Na een lunchstop in Fort Portal rijden we door naar Kibale Forest Camp aan de rand van Kibale Forest.

Dag 5
Kibale National Park

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de permits heeft u ’s ochtends of ’s middags een Chimpanzee Tracking, waarbij u onder begeleiding van rangers op zoek gaat naar één van onze naaste verwanten, de chimpansee. U maakt vooraf of aansluitend aan de Chimpanzee Tracking de Bigodi Swamp Walk, een prachtige wandeling door een papyrusmoeras en kleinschalig landbouwgebied. Hier maakt u kans om verschillende kleine primatensoorten te zien.

In afwijking van het normale dagprogramma is het ook mogelijk om een hele dag met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’, een chimpanseegroep te volgen, de zogenaamde Chimpanzee Habituation Experience (onder voorbehoud van beschikbaarheid permits). Bij deelname aan deze optionele activiteit vervallen de standaard Chimpanzee Tracking en de Bigodi Swamp Walk. Meer informatie vindt u in onze downloadbare interactieve brochure.

Dag 6
Kibale Forest – Queen Elizabeth National Park

We vertrekken naar Queen Elizabeth National Park en passeren onderweg de evenaar. Al game drivend bereiken we onze accommodatie The Bush Lodge, uw onderkomen voor de komende twee nachten. In de namiddag maakt u een onvergetelijke boottocht op het Kazinga Channel.

Dag 7
Queen Elizabeth National Park – Kisoro/Bwindi

Na een vroege game drive vertrekken we naar Kisoro. Tijdens de tocht passeren we Lake Bunyonyi en heeft u een schitterend uitzicht op het Virungamassief, een keten van vulkanen, gelegen in Rwanda, Oeganda en DR Congo. U overnacht in het beroemde Travellers Rest Hotel (in het voorkomende geval dat Travellers Rest Hotel volgeboekt is, kan er uitgeweken worden naar Gorilla Valley Lodge).

Dag 8
Bwindi Impenetrable National Park

De dag waar u waarschijnlijk al lang naar uitgekeken heeft. Vandaag gaat u de berggorilla’s ontmoeten! In groepjes van maximaal acht personen gaat u onder begeleiding van rangers op zoek naar de ‘gentle giants’. Eenmaal gevonden mag u er een uur bij blijven. De rest van de dag kunt u naar wens doorbrengen.

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de gorilla permits is de Gorilla Tracking op de 14e of 15e dag.

In afwijking van het normale dagprogramma is het in Bwindi Impenetrable National Park ook mogelijk om vier uur lang met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’, een nog niet volledig gehabitueerde berggorillafamilie te volgen (onder voorbehoud van beschikbaarheid permits). Bij deelname aan deze optionele activiteit vervalt de standaard Gorilla Tracking. Meer informatie vindt u in onze downloadbare interactieve brochure.

Dankzij onze uitstekende contacten in Oeganda kunnen we van tevoren gorilla permits voor de standaard Gorilla Tracking inkopen. Mochten er onverhoopt geen permits meer verkrijgbaar zijn, dan kunt u de reis kosteloos annuleren.

Dag 9 en 10
Kisoro

Op deze twee dagen heeft u ‘vrij’ en kunt u beide dagen naar wens invullen. U kunt ervoor kiezen om uw tijd in de mooie tuin van het Travellers Rest Hotel door te brengen, maar u kunt er ook voor kiezen om een of meer activiteiten te boeken.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van optionele activiteiten in en rond Kisoro.

Dag 11
Kisoro/Bwindi – Lake Mburo National Park

Vandaag vertrekken we naar Lake Mburo National Park. Na een lunch in het Igongo Cultural Centre bereiken we uw verblijf voor de nacht, ons eigen Mburo Eagles Nest, prachtig gelegen op een heuvel aan de rand van het park.
Na aankomst maken we een game drive in het park.

Dag 12
Lake Mburo National Park – Bukoba
Vaart of vlucht naar Mwanza

Na een wandelsafari in Lake Mburo National Park vertrekt u naar Bukoba in Tanzania. Na het diner scheept u in voor een boottocht over het Victoriameer naar Mwanza. Voorafgaand aan uw vertrek naar Mwanza neemt uw Oegandese chauffeur/gids afscheid van u.

Het komt helaas regelmatig voor dat de boot die u naar Mwanza moet vervoeren voor onderhoud uit de vaart is genomen. In dat geval wordt u per vliegtuig over het Victoriameer naar Mwanza vervoerd.

Dag 13
Aankomst in Mwanza
Mwanza – Serengeti National Park

Bij aankomst wordt u aan de kade opgewacht door uw Tanzaniaanse chauffeur/gids en de privékok. Vanuit Mwanza vertrekt u naar de Western Corridor van de Serengeti.

Dag 14
Serengeti National Park

Na een bezoek aan een vissersdorpje, gelegen aan de oevers van het Victoriameer, vertrekt u al game drivend naar de Seronera Campsite, uw onderkomen voor de komende twee nachten.

Dag 15
Serengeti National Park (Seronera Area)

De gehele dag staat in het teken van game drives in het Seroneragebied. Rond de middag bezoekt u het Seronera Information Centre.

Dag 16
Serengeti National Park – Ngorongoro Conservation Area

Na een laatste game drive vertrekken we naar de Ngorongoro Conservation Area. Halverwege brengen we een bezoek aan de Masaai. Vervolgens rijden we naar de Simba Campsite, gelegen aan de rand van de Ngorongorokrater.

Dag 17
Ngorongoro Conservation Area – Lake Eyasi

 ‘s Ochtends vroeg brengen we een bezoek aan de wereldberoemde Ngorongorokrater. Tijdens deze game drive bezoekt u ook Lake Magadi, een groot zoutmeer. Na de lunch vertrekken we naar onze volgende bestemming: Lake Eyasi.

Dag 18
Lake Eyasi – Lake Manyara (Mto wa Mbu)

Vandaag bezoekt u twee traditionele stammen, de Hadzabes en de Datoga. Hierna rijden we door naar Lake Manyara.

Dag 19
Lake Manyara

De gehele dag staat in het teken van game drives in Lake Manyara National Park.

Dag 20
Lake Manyara – Arusha

Na het ontbijt vertrekken we naar Arusha. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het Meserani Snake Park. U overnacht in de Outpost Lodge in Arusha.

Dag 21
Vlucht Arusha naar Amsterdam

Na nog wat laatste inkopen wordt u naar Kilimanjaro International Airport gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 22
Aankomst in Amsterdam

U komt vroeg in de ochtend aan in Amsterdam.

Een uitgebreide beschrijving van het reisprogramma van Langs de Afrikaanse Evenaar kunt u vinden in onze downloadbare interactieve brochure.

Overzicht prijzen

Accommodatie-
optie
Zonder ticket
2 personen
Zonder ticket
4 personen
Met ticket KLM
2 personen
Met ticket KLM
4 personen
Optie 1€ 4.995,- p.p.€ 4.095,- p.p.€ 5.795,- p.p. € 4.895,- p.p.
Optie 2€ 5.195,- p.p.€ 4.295,- p.p.€ 5.995,- p.p. € 5.095,- p.p.

Optie 1

Een uitgekiende combinatie van ‘lazy camping’ (verblijf in een al ingerichte safaritent, inclusief bed- en badlinnen; toilet en douche worden gedeeld in een sanitair blok) plus overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges (geldt alleen voor Oeganda).
In Tanzania kampeert u in ruime koepeltenten.

Optie 2

U overnacht overal in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges. Dit kan een kamer zijn, maar ook een luxe en ruime safaritent met eigen douche en toilet (geldt alleen voor Oeganda).
In Tanzania kampeert u in ruime koepeltenten.

 • De individuele reis Langs de Afrikaanse Evenaar kan op iedere dag van de week starten.
 • Minimaal 2 personen.
 • Genoemde prijzen zijn vanaf-prijzen en in euro’s per persoon. De prijs met vliegticket is gebaseerd op het goedkoopste ticket! Als dat niet meer beschikbaar is, moet er een ticket met een duurder tarief geboekt worden en zijn wij genoodzaakt deze extra kosten aan u door te berekenen. U wordt hier vooraf over geïnformeerd.
 • KLM vliegt 7 dagen per week op Oeganda.
 • De prijs voor een ticket in het hoogseizoen is afhankelijk van de boekingsklasse.
 • Hoogseizoen KLM: 6 juli t/m 17 augustus 2020 en 23 t/m 26 december 2020.

Onze prijzen zijn inclusief luchthavenbelasting, brandstoftoeslagen en andere onvermijdbare kosten. De ticketprijzen, belastingen en brandstoftoeslagen kunnen gedurende het jaar wijzigen en daardoor invloed hebben op de totale reissom.

Langs de Afrikaanse Evenaar is singlevriendelijk! Singles betalen GEEN toeslag: singles hebben altijd een eigen kamer of tent, die niet gedeeld hoeft te worden! (Geldt alleen voor Oeganda).

Voorbehoud

Ondanks de zorg die we aan de samenstelling van deze reisbeschrijving hebben besteed, zijn fouten of wijzigingen niet uit te sluiten. Hiervoor kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden.
De prijzen zijn in november 2019 samengesteld op basis van de toen beschikbare informatie. Tussentijds kunnen zich veranderingen voordoen met betrekking tot de prijzen van brandstof, routes, accommodaties, excursies en entreegelden, noodzakelijke extra veiligheidsmaatregelen, optionele excursies, etc. Dit kan invloed hebben op de totale reissom. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Disclaimer

Habarireizigers nemen geheel voor eigen risico deel aan activiteiten en excursies georganiseerd en uitgevoerd door derden (bijvoorbeeld boottochten, city tours en trackings). Habari Travel aanvaardt hiervoor geen enkele aansprakelijkheid.

Inclusief in de reis

 • Inclusief rechtstreekse heen- en terugvlucht vanaf Schiphol (met mogelijk op de heenreis een tussenstop in Kigali, Rwanda).
 • Alle vervoer volgens het programma.
 • Alle entreegelden voor de nationale parken volgens programma.
 • Alle niet-optionele excursies in het programma.
 • In Oeganda: alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt.
 • In Tanzania: de kampeeruitrusting en de kok.
 • Oegandese en Tanzaniaanse chauffeur/gids (Engelssprekend).
 • Vervoer van en naar de vliegvelden van Oeganda en Tanzania/Kenia.

Exclusief in de reis

 • Visum Oeganda USD 50 p.p. Het visum moet vooraf via elektronische weg aangevraagd en per creditcard betaald worden. Klik hier voor meer informatie.
 • Visum Tanzania – USD 50 p.p. Kan aan de grens verkregen worden.
  Visa kunnen alleen met US dollarbiljetten van 2009 of recentere datum worden betaald. Oudere biljetten worden niet geaccepteerd.
 • Visum voor Kenia en Rwanda. Indien u vertrekt via Kenia, of Rwanda wilt bezoeken, kunt u een East African Tourist Visa aanvragen voor Oeganda, Kenia en Rwanda – USD 100 p.p.
 • Mineraalwater, er wordt een pot gemaakt: ca. € 1,- p.p.p.d.
 • Persoonlijke uitgaven in Oeganda (ter plaatse te betalen):
  • Diner in de lodges en lunch onderweg: ca. € 25,- p.p.p.d.
  • Drankjes: gemiddeld ca. € 10,- p.p.p.d.
  • Souvenirs, fooien.
 • Persoonlijke uitgaven in Tanzania (ter plaatse te betalen):
  • Alle maaltijden: ca. € 120,- p.p.p.d.
  • Drankjes: gemiddeld ca. € 10,- p.p.p.d.
  • Souvenirs, fooien.
 • Gorilla permit: USD 600 p.p. (vanaf 1 juli 2020: USD 700 p.p.)
  (Let op: de datum waarop de Gorilla Tracking plaatsvindt is bepalend en niet de startdatum van de reis).
 • Gorilla permit Rwanda: USD 1.500 p.p.
 • Bij Gorilla Tracking in Rwanda i.p.v. Oeganda: transportkosten in Rwanda: USD 100 – 150 p.p.
 • Eventuele hoogseizoentoeslag vliegticket.
 • Toeslag vliegticket als het goedkoopste ticket niet meer beschikbaar is – boek tijdig!
 • Boekingskosten € 25,- per boeking.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking.
 • Optionele excursies en activiteiten.
 • Verplichte reisverzekering, door uzelf af te sluiten.

Nog wat dagen over?

Klik dan hier voor de mogelijkheden van een verlenging aan het einde van uw reis in Zanzibar.

Langs de Afrikaanse Evenaar vertrekdata

Vertrekdata

Doordat Langs de Afrikaanse Evenaar een individuele reis is, kan de vertrekdatum zelf gekozen worden.

De accommodaties waar u gaat overnachten

Alle Oegandese accommodaties waar u tijdens de 22-daagse individuele reis Langs de Afrikaanse Evenaar verblijft, zijn eigendom van of worden beheerd door Habari Travel / Nature Lodges. Onze accommodaties zijn kleinschalig en bevinden zich op de mooiste plekken die u zich maar kunt bedenken, vaak aan de rand van een nationaal park. Als geëerde gast kunt u rekenen op sfeervolle middenklasse accommodaties, een goede keuken en servicebewust en vriendelijk Oegandees personeel.

Twee opties

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, kunt u voor de overnachtingen kiezen uit twee opties:

Optie 1

Een uitgekiende combinatie van ‘lazy camping’ (verblijf in een al ingerichte safaritent, inclusief bed- en badlinnen; toilet en douche worden gedeeld in een sanitair blok) plus overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges.

‘Lazy camping’ is op deze reis mogelijk bij Fort Murchison, Kibale Forest Camp, The Bush Lodge en Mburo Eagles Nest.

Optie 2

U overnacht overal in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel / Nature Lodges. Dit kan een kamer zijn, maar ook een zeer luxe en ruime safaritent met eigen douche en toilet (inclusief bed- en badlinnen).


In Tanzania kampeert u hoofdzakelijk in ruime koepeltenten en bereidt een privékok de maaltijden.

Airport Guesthouse Entebbe (UG)

Optie 1 en 2

Fort Murchison (UG)

Optie 1

Optie 2

Kibale Forest Camp (UG)

Optie 1

Optie 2

The Bush Lodge (UG)

Optie 1

Optie 2

Travellers Rest Hotel (UG)

Optie 1 en 2

Gorilla Valley Lodge (UG)

Optie 1 en 2

Mburo Eagles Nest (UG)

Optie 1

Optie 2

Stopover Campsite (TZ)

Optie 1 en 2

Seronera Campsite (TZ)

Optie 1 en 2

Simba Campsite (TZ)

Optie 1 en 2

Nyika Campsite (TZ)

Optie 1 en 2

Twiga Campsite (TZ)

Optie 1 en 2

Outpost Lodge (TZ)

Optie 1 en 2

De nationale parken die u tijdens de Langs de Afrikaanse Evenaar gaat bezoeken

Oeganda en Tanzania zijn landen met een enorme rijkdom aan flora en fauna. Als Habarireiziger komt u volledig aan uw trekken. Naast de vele zoogdieren en vogels zult u ook grote aantallen vlinders, insecten, reptielen, amfibieën, bomen, struiken en planten tegenkomen. Oeganda heeft tien nationale parken binnen haar grenzen, plus zeven zogenaamde wildlife reserves. In Tanzania zijn dertien nationale parken, zes wildlife reserves en één conservation area te vinden.

Tijdens de 22-daagse individuele reis Langs de Afrikaanse Evenaar bezoekt u onder begeleiding van uw chauffeur/gids en/of rangers de volgende vijf nationale parken in Oeganda plus drie nationale parken en één conservation area in Tanzania:

Murchison Falls National Park (UG)

Murchison Falls National park is het oudste en grootste nationale park van Oeganda en maakt deel uit van de Murchison Falls Conservation Area. Het savannepark wordt doorsneden door de Victorianijl die uitmondt in het Albertmeer en daarna doorgaat als de Albertnijl.

Het park herbergt vele zoogdiersoorten, waaronder gevlekte hyena, gestreepte jakhals, savanneolifant, kob, defassa waterbok, lelwel hartebeest, leeuw, luipaard, jachtluipaard, groene meerkat en groene baviaan.

Murchison Falls National Park herbergt Afrika’s grootste populatie van de ernstig bedreigde Rothschilds giraffe.

Het park kent ook een grote hoeveelheid vogelsoorten en Oeganda’s grootste populatie nijlkrokodillen.

Kibale National Park (UG)

Kibale National Park

Kibale National Park is ‘the place to be’ voor iedereen die geïnteresseerd is in grote en kleine primaten. De bekendste bewoners van dit prachtige en ongerepte laaglandoerwoud zijn uiteraard de chimpansees, waarvan een deel van de populatie te bezoeken is door middel van een Chimpanzee Tracking.

Ook voor kleine primaten is Kibale National Park interessant. Groene baviaan, roodstaartmeerkat, bergmeerkat, oostelijke franjeaap en diadeemmeerkat zijn soorten die u er kunt tegenkomen, vaak aan de rand van het oerwoud.

Houdt echter ook de bomen op onze accommodatie Kibale Forest Camp in de gaten. Vaak verblijven hier rode franjeapen.

En houdt u van vogels? Ook dan is een bezoek aan Kibale National Park de moeite meer dan waard.

Queen Elizabeth National Park (UG)

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is een uitgestrekt savannepark dat in tweeën gesneden wordt door het Kazinga Channel, een natuurlijk kanaal tussen Lake George en Lake Edward.

In Queen Elizabeth National Park vindt u de grootste nijlpaardenpopulatie van Oeganda. Tijdens de boottocht op het Kazinga Channel krijgt u deze dieren dan ook veelvuldig te zien. En houdt u bij deze tocht uw verrekijker of camera bij de hand, want u zult nog veel meer zoogdieren zien en veel vogels, waaronder de imposante Afrikaanse zeearend met zijn karakteristieke witte kop en borst.

De Kasenyisector wordt gedomineerd door de kob, een stevig gebouwde antilopensoort die daar in grote aantallen voorkomt. Andere soorten die u er kunt aantreffen zijn bosbokken, defassa waterbokken, savanneolifanten en wrattenzwijnen.

Bwindi Impenetrable National Park (UG)

Bwindi Impenetrable National Park

Het ongerepte bergregenwoud van Bwindi Impenetrable National Park is één van de gebieden in Oeganda waar de zeldzame en ernstig bedreigde berggorilla leeft. Het bezoek aan deze ‘gentle giants’, is voor vele Habarireizigers het hoogtepunt van hun reis door Oeganda.

Behalve de berggorilla kent Bwindi nog een groot aantal interessante dieren zoals de schuwe bosolifant, diverse kleine primatensoorten en verschillende duikers (kleine antilopen).

Naast vele oerwoudvogels als de Rwenzori Toerako, de Grauers breedbek en verschillende honingzuigersoorten, kun je in Bwindi meer dan 200 vlindersoorten tegenkomen, waaronder de grootste vlinder van Afrika, de Papilio antimachus (Eng: African Giant Swallowtail) met een spanwijdte van 18 – 23 cm.

Lake Mburo National Park (UG)

Lake Mburo National Park

Hoewel één van de kleinste nationale parken van Oeganda, is Lake Mburo National Park de laatste jaren steeds meer een park van betekenis geworden. Naast het feit dat Lake Mburo National Park het enige nationale park in Oeganda is waar u impala’s kunt vinden, is het tevens een park waar de aantallen wilde dieren nog steeds toenemen. Niet alleen door afspraken met de lokale veehouders en het tegengaan van stroperij, maar ook door het rooien van een groot aantal acacia’s die het oorspronkelijke savannegebied dreigden te verstikken.

Elandantilopen, steppezebra’s, wrattenzwijnen en Rothschilds giraffen kunnen op vaak korte afstand gezien worden.

Van de vele vogels is de bijzondere schoenbekooievaar in het enorme moeras in het centrum van het park één van de wonderlijkste verschijningen.

Serengeti National Park (TZ)

Serengeti National Park

Serengeti National Park is waarschijnlijk het bekendste wildpark ter wereld. De Sergenti herbergt de meest uitgebreide populatie wilde dieren op aarde en omvat tevens het meest complexe en onaangeroerde ecosysteem.

Op de oneindige vlaktes trekken jaarlijks anderhalf miljoen hoefdieren (blauwe gnoes, steppezebra’s en gazelles) vanuit de zuidelijke savannen op zoek naar nieuwe verse graslanden. Uiteindelijk bereiken de kuddes de Masai Mara in het noorden en keren later in het jaar via het oosten weer terug in de Serengeti.  Deze eeuwenoude migratie is één van de grootste wildspektakels van de wereld.

Voor miljoenen wilde dieren waaronder savanneolifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en Afrikaanse buffels (de Big-five) en ongeveer 520 verschillende vogelsoorten is de Serengeti een thuis.

Ngorongoro Conservation Area (TZ)

Ngorongoro Conservation Area

De wereldberoemde Ngorongoro Conservation Area is één van de meest afwisselende en wildrijke gebieden in heel Tanzania en vernoemd naar de Ngorongorokrater.

De Ngorongorokrater, met een doorsnede van 20 km, heeft een oppervlakte van 260 km2 en is zonder meer één van de meest spectaculaire natuurgebieden ter wereld. In de krater liggen moerassen, graslanden, het Lerai woud en het Magadi sodameer.

De Ngorongorokrater is de beste plek in Tanzania om de Big Five te zien. Nergens ter wereld zijn er meer roofdieren dan in de krater, waaronder luipaarden, cheeta’s en leeuwen met zwarte manen. Naast roofdieren kunt u er het hele jaar door savanneolifanten, blauwe gnoes, steppezebra’s, elandantilopes, nijlpaarden en wrattenzwijnen zien. Lake Magadi wordt bevolkt door grote aantallen flamingo’s en andere watervogels.

Lake Eyasi National Park (TZ)

Lake Eyasi National Park

Lake Eyasi is een alkalisch sodameer dat grenst aan de zuidelijke hooglanden van de Ngorongoro Conservation Area. Bij overvloedige regen kan het meer een lengte bereiken van wel 80 kilometer. Tijdens grote droogte kan het meer volledig  droogvallen. Kenmerkend zijn de vele flamingo’s en pelikanen.

Het landschap rondom Lake Eyasi wordt vooral gekenmerkt door vegetatie bestaande uit vetplanten, grote agaven en baobabs. Zuidelijk van het meer is het een sterk variërend berglandschap met tropische bossen. In het noordwesten is het meer ingesloten door de hoge granieten steile wanden van het Ailipi Escarpment. 

Het gebied rond Lake Eyasi vormt het leefgebied van de Hadzabe stam en de Datoga stam, die hier nog volgens hun oude tradities leven.

Lake Manyara National Park (TZ)

Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park ligt in het noordelijke deel van Tanzania. Het park heeft een oppervlakte van 330 vierkante kilometer. In het regenseizoen kan het meer een oppervlakte bereiken van 220 vierkante kilometer.

Het wild in Lake Manyara National Park bestaat onder andere uit blauwe gnoes, savanneolifanten, Masaigiraffen, Afrikaanse buffels, impala’s, steppezebra’s, wrattenzwijnen en eclips waterbokken. Lastiger te vinden, maar zeker aanwezig, zijn klipspringer en Kirk’s dikdik. Het park heeft een gezonde leeuwenpopulatie die, net als in het Oegandese Ishasha, in bomen klimmen. Bekend zijn ook de grote groepen groene bavianen, die vaak uit meer dan honderd individuen bestaan.

Lake Manyara is ook voor vogels een interessante plek. Naast de alom aanwezige flamingo’s en pelikanen, zijn er tevens veel reigers, steltlopers en waadvogels te vinden.

Scroll naar top