Birdwalk in Bigodi Wetland Sanctuary

Kibale Forest National Park is een bijzonder nationaal park in Oeganda met veel verschillende gebieden. Zo ook de Bigodi Wetland Sanctuary, wat een moerasachtig gebied is dat in het nationaal park ligt. Bigodi Wetland Sanctuary is een project voor én door de lokale gemeenschappen waardoor de leefbaarheid van de bewoners in de omgeving is verbeterd. Momenteel wordt het gebied ”bestuurd” door KAFRED (Kibale Association for Rural and Environmental Development). KAFRED werd in 1992 opgericht door een groep mensen die zagen dat het moeras belangrijke wegen vormden voor migrerende dieren. Zij wilde graag een programma ontwikkelen dat goed was voor de prachtige natuur en in kon spelen op ecotoerisme. En dat is ze gelukt! Met ideeën zoals een swampwalk, het verkopen van souvenirs en de ontwikkeling van duurzame landbouwmethoden is er veel succes behaald.

De natuur van Bigodi Wetland Sanctuary wordt beschermd terwijl er ook geld wordt verdient waar de lokale gemeenschappen van profiteren. Vooral op gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Het is dus een mooi project voor natuurliefhebbers die vanuit de hele wereld naar Oeganda trekken.

Birdwalk in de Bigodi Wetland Sanctuary

Dat KAFRED zo goed zorgt voor de natuur en de lokale gemeenschap is fantastisch, maar waarschijnlijk bent u geïnteresseerd in wat Bigodi Wetland Sanctuary u te bieden heeft. Het gebied is vooral in trek bij vogelexperts of vogelliefhebbers. Het moeras is namelijk een paradijs voor diverse soorten vogels. Dat maakt het aantrekkelijk voor toeristen om een birdwalk te maken, zodat ze deze vogels kunnen zien en horen in hun natuurlijke habitat. Het is het beste om een birdwalk op een vroege ochtend of laat in de avond te maken. Dan zijn de dieren in de omgeving het meest actief en heeft u de meeste kans om ze te spotten. En zoals eerder gezegd is Bigodi Wetland Sanctuary een echt vogelparadijs met maar liefst 200 verschillende soorten!

Bijzondere vogels die u kunt spotten!

Een bijzondere vogel die u zeker zult opmerken is de reuzentoerako, een hoofdzakelijk blauwe vogel met een prehistorisch uiterlijk. Met zijn zwarte kuif die recht omhoog staat geeft de vogel een dinosaurachtige uitstraling. Naast deze toerakosoort zijn er nog twee andere soorten toerako die zich in de Bigodi Wetland Sanctuary bevinden, zoals de zwartsnaveltoerako en Lady Ross toerako. De zwartsnaveltoerako heeft een bijzondere menging van groene en blauw veren die prachtig staan bij de groene kuif. Zeker het fotograferen waard. Ook de Lady Ross toerako, met een gele snavel, rode kuif en een lijf met zwarte veren, is een pareltje om met de camera vast te leggen!

Verder heeft u de kans om diverse papyrusvogels, honingzuigers en verschillende soorten ijsvogels tegen te komen. De papyrusvogels, zoals papyrusfiskaal en payruskanarie zijn moeilijk te spotten, omdat ze goed in de natuur blenden en op moeilijke plekken verstoppen. U zult ze wel gegarandeerd horen, net als veel andere vogels. Het is gegarandeerd dat de vogels u zullen trakteren op een concert van vogelgeluiden. Prachtig om een keer mee te maken in het echt. Er zijn nog vele andere vogelsoorten in het moeras; teveel om allemaal op te noemen. Vraag de gids naar extra informatie en leuke weetjes, sinds zij vaak vogelexperts zijn en die kennis graag delen!

Ontdek ook andere dieren tijdens de birdwalk

De birdwalk staat misschien in het teken van vogels spotten, maar u hebt zeker de kans om ook andere dieren te zien. Zo kunt u zomaar de Congo otter, sitatoenga, bosbok en moerasmangoeste tegen het lijf lopen. Maar het is erg moeilijk om deze te zien, vanwege de dichtheid van het papyrus en de vele schuilplaatsen in het moeras.

Bigodi Wetland Sanctuary is wel een geweldige plek om apen te zien en te fotograferen. Door het project van KAFRED is de lokale bevolking positiever gaan kijken naar primaten. Ze zien ze niet meer als ongedierte, waardoor het contact is verbeterd en de apen minder schuw zijn geworden. Hierdoor is de kans vergroot dat u ook primaten tegenkomt zonder dat ze vluchten! U kunt hierdoor mooie foto’s van ze maken. De meest toegankelijke apensoorten zijn oostelijke franjeaap, rode colobus, groene baviaan, grijswangmangabey, groene meerkat en roodstaartmeerkat. Soms komen groepen chimpansees vanuit het regenwoud op bezoek in het moeras, waardoor u de kans hebt deze bijzondere aapsoort ook te zien.

Mocht u geïnteresseerd zijn, herinneren wij er u graag aan dat het nog altijd om wilde dieren gaat, ook al zijn ze minder schuw. Let daarom goed op uw spullen, met name etenswaren, want anders worden ze zo gestolen door de snelle apen!