Rwanda

Verleng uw reis naar het land van de Duizend Heuvels

Rwanda is het land van de duizend heuvels. Dit vormt echter niet de enige reden dat het zich graag profileert als ‘het Zwitserland van Afrika’. Na een rijke en veelbewogen geschiedenis is het nu een land met een blik op de toekomst. Het heeft de laatste tientallen jaren misschien wel de grootste economische ontwikkeling van Afrika doorgemaakt. De hoofdstad Kigali doet bijvoorbeeld niet veel onder voor een moderne stad in West-Europa en de voorzieningen zijn voor Afrikaanse begrippen uitstekend. Wat de natuur betreft is Rwanda heel anders dan Oeganda en Tanzania en het land is daardoor zeker de moeite waard om te bezoeken. De nationale parken Nyungwe Forest en Akagera zullen u verrassen.

U kunt deze verlenging op het boekingsformulier aangeven

Rwanda Nyungwe

Overzicht prijzen

Minimum aantal deelnemers: 4
Kosten € 795,- per persoon.
Als wij voor deze verlenging onvoldoende aanmeldingen hebben, laten wij u dit uiterlijk 6 weken vóór vertrek weten.

Wat biedt deze verlenging naar Rwanda?

Inclusief in de verlenging

  • Logies en ontbijt.
  • Vervoer in Rwanda.
  • Game drives.

Exclusief in de verlenging

  • Visum voor Rwanda.
  • Overige maaltijden en drankjes.
  • Optionele activiteiten in Rwanda.

Sunbird

Reisprogramma van de verlenging naar Rwanda

Dag 1 – Kisoro naar Nyungwe Forest National Park

We vertrekken ‘s ochtends vroeg vanuit Kisoro naar Rwanda om daar aan het einde van de middag aan te komen in het prachtige Nyungwe Forest National Park. Rond lunchtijd bereiken we het oude universiteitsstadje Butare waar het National Museum van Rwanda is gevestigd en dat u beslist even moet bezoeken. Vanaf Butare is het vervolgens nog ongeveer twee uur rijden naar Nyungwe Forest. Dit het grootste beschermde bergregenwoud van Afrika. Onderweg geniet u ook van bijzonder mooie panorama’s. Aangekomen op de plaats van bestemming, brengt u de nacht door in het guesthouse aan de rand van het park of op de campsite in het oerwoud.

Nyungwe

Dag 2 – Nyungwe Forest National Park

Vandaag verblijft u de gehele dag in Nyungwe Forest National Park. Nyungwe Forest (1.600 – 3.000 m hoog) is een van de laatste bergregenwouden van Afrika en ligt in het zuiden van Rwanda. In dit zeer uitgestrekte oerwoud (1.000 km2) leven maar liefst 13 verschillende primaatsoorten, waaronder chimpansees, bergmeerkatten en zuidelijke franjeapen. Ook voor de vogelliefhebber is Nyungwe een waar paradijs: in het park zijn ongeveer 300 vogelsoorten te vinden. 26 hiervan zijn endemisch en komen alleen voor in de Albertine Rift, waar Nyungwe Forest onderdeel van uitmaakt!

Verder heeft dit park maar liefst 250 verschillende boomsoorten en meer dan 100 verschillende orchideesoorten. U kunt kiezen uit verschillende optionele activiteiten, zoals een Canopy Walk door de boomtoppen van het oerwoud, Chimp Tracking, natuur- en vogelwandelingen of een tocht naar de zeldzame gouden meerkatten. Ook een bezoek aan de zuidelijkste bron van de Nijl behoort tot de mogelijkheden. U wordt daar begeleid door zeer ervaren gidsen.

Bergbijeneter

Dag 3 – Nyungwe Forest National Park via Kigali naar Akagera National Park

Vandaag gaat u op reis naar het aan de grens met Tanzania gelegen Akagera National Park, dat zijn naam dankt aan de rivier de Kagera. Deze rivier stroomt door een vallei en is verantwoordelijk voor een schitterend landschap van meren, heuvels, moerassen en vlaktes. We passeren ten slotte de hoofdstad Kigali waar de mogelijkheid bestaat om het indrukwekkende Kigali Genocide Memorial Centre te bezoeken.

Akagera-topis

Dag 4 – Akagera National Park

Deze dag staat volledig in het teken van game drives. In het park ziet u een grote verscheidenheid aan dieren. Onderweg heeft u bijvoorbeeld grote kans om oog in oog te komen staan met savanneolifanten, steppezebra’s en wrattenzwijnen. Het daarnaast bijna onmogelijk om de Masaigiraffes over het hoofd te zien. Grazende Afrikaanse buffels, rennende topi’s, impala’s en bohorrietbokken maken het aanbod aan grote landdieren compleet. In 2015 en 2017 zijn er in het park leeuwen en zwarte neushoorns gereïntroduceerd. Soorten die er van oudsher voorkwamen, maar na de burgeroorlog volledig verdwenen waren. In en rond de meren zijn veel vogels te vinden en ook nijlkrokodillen en nijlpaarden.

Akagera-giraffen

Dag 5 – Akagera National Park naar Lake Mburo National Park

Na het ontbijt keren we terug naar Lake Mburo National Park. Eerst rijden we door de fraaie heuvels van het noordoosten van Rwanda en het zuidwesten van Oeganda. Die gaan later geleidelijk over in vlaktes met droog gras waar grote kuddes Nyankole koeien met hun enorme horens grazen. Vanaf de doorgaande asfaltweg naar Kampala slaan we rechtsaf de heuvels in naar het kleine maar interessante Lake Mburo National Park. Dit is onze volgende bestemming en vanaf hier volgen we weer het reisschema van de ‘gewone’ rondreis die u geboekt heeft.

Over Rwanda

De Republic of Rwanda ligt in Oost-Afrika onder de evenaar op het zuidelijk halfrond. Het land grenst in het oosten aan Tanzania, in het noorden aan Oeganda, in het westen aan de Democratische Republiek Congo en in het zuiden aan Burundi. Eén van de bronnen van de Nijl ligt in Nyungwe National Park. De Kagerarivier start haar reis in Burundi en slingert zich langs de Rwandese/Tanzaniaanse grens om uiteindelijk uit te monden in het Oegandese gedeelte van het Victoriameer. Op de grens met de Democratische Republiek Congo ligt ten slotte het Kivumeer. Bekende steden in Rwanda zijn onder andere de hoofstad Kigali, Butare, Ruhengeri, Gisenyi en Gitarama. In Rwanda zijn Engels, Frans en Kinyarwanda de officiële talen.

Overzicht Afrika

Weer en klimaat in Rwanda

Rwanda heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur rond de 25 graden. Het droge seizoen is van juni tot september . Het land kent daarnaast een grote regentijd die van half maart tot half juni duurt en een kleine regentijd die van half september tot december duurt.

Flora en fauna van Rwanda

Rwanda kent een grote diversiteit aan flora en fauna. Door de aanwezigheid van de Albertine Rift vindt u er namelijk een groot aantal endemische soorten. Dit zijn soorten die daarom alleen in het gebied van de Albertine Rift voorkomen. Net als in Oeganda vormen de berggorilla’s de bekendste vertegenwoordigers. Deze Virungagorilla’s zijn te bezoeken in het Volcanoes National Park Rwanda (Parc National des Volcans). Rwanda kent verder drie nationale parken: het eerder genoemde Volcanoes National Park Rwanda, Nyungwe National Park, het grootste bergoerwoud van Afrika, en Akagera National Park, een savannepark op de grens met Tanzania.