Reisprogramma

Dag 1: Vertrek Brussel of Schiphol

Vertrek vanaf Brussel of Schiphol. Aankomst op Entebbe International Airport. U verblijft in een comfortabele kamer van het Airport Guesthouse, op slechts 15 minuten van het vliegveld.

Accommodatie dag 1
Optie 1: Airport Guesthouse Entebbe (BB)
Optie 2: Airport Guesthouse Entebbe (BB)

Dag 2: Naar Kibale National Park

U gaat op weg naar Kibale National Park. De deels onverharde rode weg kronkelt zich door het prachtige en afwisselende landschap met dorpjes, thee- en bananenplantages. Na een lunch in Fort Portal, rijden we door naar Kibale Forest. Daar is het heerlijk toeven aan de rand van het kratermeer, met op de achtergrond het geluid van duizenden kikkers. ’s Nachts zult u zich verbazen over de typische geluiden van een nacht in het tropische regenwoud.

Reisduur: ca. 6 uur

Accommodatie dag 2
Optie 1: ‘Lazy’ camping Kibale Forest Camp (BB)
Optie 2: Kibale Forest Camp (BB)

Dag 3: Chimp walk en Bigodi Swamp walk

Vandaag staan er twee activiteiten op het programma: de chimpansee tracking en de Bigodi Swamp walk. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de chimpansee permits gaan we in de ochtend of middag op zoek naar onze naaste verwanten. Onder leiding van zeer deskundige en enthousiaste rangers/gidsen, gaan we in groepjes van maximaal 8 personen op pad voor een wandeling door Kibale Forest, een prachtig laaglandoerwoud. Tijdens de wandeling van ongeveer 3 uur, zult u oog in oog komen te staan met chimpansees. We beloven het u: het is geweldig en onvergetelijk om deze actieve en luidruchtige dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Naast chimpansees kunt u in Kibale National Park ook kleinere apensoorten tegenkomen, waaronder roodstaartmeerkat, rode franjeaap, oostelijke franjeaap, bergmeerkat, grijswangmangabey en groene baviaan. Misschien ziet u zelfs wel de in 2007 ontdekte Uganda mangabey.

De andere activiteit van vandaag is een wandeling door het papyrusmoerasgebied van Bigodi. Hier is door de lokale bevolking een eigen ecotoerismeproject opgezet. Al wandelend door dorpjes, akkertjes, langs de rand van het moeras en over een loopbrug, kunt u meer dan 100 vogelsoorten en vele kleinere apensoorten bewonderen. De wandeling duur twee à drie uur.

Chimpanzee habituation experience
In afwijking van het normale dagprogramma, is het ook mogelijk de hele dag met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’ een chimpanseefamilie te volgen (dit is onder voorbehoud van beschikbaarheid en tegen betaling van een meerprijs van US$ 45 p.p.).

Deze activiteit begint bij het opstaan van de chimpansees tussen 5.30 en 6.30 uur en eindigt als ze rond 19.00 uur weer gaan slapen.
Meedoen aan deze activiteit moet u al bij boeking van de reis kenbaar maken, omdat wij dit van tevoren moeten reserveren. Bij deelname aan deze activiteit vervallen de Bigodi Swamp walk en de chimpansee tracking uit het standaardprogramma.

Disclaimer
Het kan voorkomen dat de Chimpanzee Habituation Experience eerder stopt dan hierboven aan gegeven. Als de maar ten dele aan mensen gewende mensapen zich agressief beginnen te gedragen of herhaaldelijk vluchtgedrag vertonen, wordt, in het belang van de mensapen, de experience beëindigd. Dit zou dus in principe al na een uur kunnen gebeuren. De rangers en wetenschappers van de Uganda Wildlife Authority zijn de enigen die hierover beslissen. Habari Travel heeft hier geen enkele inspraak in. In voorkomende gevallen vindt geen restitutie van de kosten plaats.

Accommodatie dag 3
Optie 1: ‘Lazy’ camping Kibale Forest Camp (BB)
Optie 2: Kibale Forest Camp (BB)

Dag 4: Naar Queen Elizabeth National Park

Vanuit Kibale reist u via Fort Portal naar Queen Elizabeth National Park. Op weg naar onze overnachtingsplek rijden we al een stuk door het park. Na de lunch maakt u in de namiddag een twee uur durende boottocht op het Kazinga Channel. U ziet ontelbare nijlpaarden, Afrikaanse buffels en savanneolifanten die water drinken of verkoeling zoeken. Daarnaast zult u zich verbazen over de enorme hoeveelheid vogels: onder andere Afrikaanse nimmerzat, zadelbekooievaar, Afrikaanse schaarbek, verschillende soorten ijsvogels, pelikanen en de Afrikaanse zeearend.
Als u van fotograferen houdt, is dit zeker met het bijzondere licht in de late namiddag, een waar paradijs voor u.

Reisduur: ca. 5 uur

Accommodatie dag 4
Optie 1: ‘Lazy’ camping The Bush Lodge (BB)
Optie 2: The Bush Lodge (BB)

Dag 5: Naar het Kisorodistrict

Vandaag staan we extra vroeg op (6 uur), want deze dag beginnen we met een ochtend gamedrive. De opkomende zon kleurt de mistflarden rood en met het langzaam rijzen van de zon komt de vlakte, bezaaid met cactussen (euphorbia candelabra) en tal van dieren, tot leven. U ziet en geniet van de vele Uganda kobs, leeuwen, savanneolifanten, Afrikaanse buffels en defassa waterbokken die op de glooiende vlaktes leven. Met wat geluk ziet u misschien zelfs reuzenboszwijnen.

Na het late ontbijt (ca. 9.30 uur) geniet u van adembenemende vergezichten over de heuvels en Lake Bunyonyi, als we op weg gaan naar het Kisorodistrict. Via landschappelijk mooie wegen rijden we naar onze volgende accommodatie: Travellers Rest Hotel.

In het voorkomende geval dat Travellers Rest Hotel volgeboekt is, kan er uitgeweken moeten worden naar Gorilla Valley Lodge.

Reisduur: ca. 7 uur

Accommodatie dag 5
Optie 1: Travellers Rest Hotel (BB)
Optie 2: Travellers Rest Hotel (BB)

Dag 6: Ontmoet de berggorilla’s

Vandaag zult u berggorilla’s ontmoeten. In de vroege ochtend rijden we naar één van de vijf berggorillagroepen in het zuiden van Bwindi Impenetrable National Park. In groepjes van maximaal 8 personen gaan we, onder begeleiding van ervaren UWA-rangers, op zoek naar deze ‘gentle giants’.
Een geweldige en soms inspannende tocht voert u via olifantenpaadjes, met regelmatig klauteren en klimmen, door het ongerepte tropisch bergregenwoud.

Als eerste gaan de rangers met u naar de plek waar de berggorilla’s de vorige dag zijn gezien. Daarna volgt u het spoor naar de plaats waar ze de afgelopen nacht hebben doorgebracht. Via het spoor van gebroken takken en uitwerpselen, wordt u naar de plek gebracht waar u de berggorilla’s in levende lijve kunt zien. Op korte afstand (7 meter) staat u oog in oog met deze indrukwekkende dieren. U zult genieten van een onbeschrijflijke en, voor sommigen, emotionele ervaring die u uw leven lang niet meer zult vergeten.
Na één uur moeten we deze vriendelijke dieren achterlaten en gaat u, nagenietend van deze bijzondere ervaring en fantastische herinnering, terug naar onze accommodatie.

Gorilla Permit Garantie
Dankzij onze uitstekende contacten in Uganda, kunnen we van tevoren gorilla permits inkopen. Mochten er onverhoopt geen permits meer verkrijgbaar zijn, dan kunt u de reis kosteloos annuleren.

Gorilla Habituation Experience
In afwijking van het normale dagprogramma is het in Bwindi Impenetrable National Park ook moge­lijk om vier uur lang met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’, één van de twee nog niet volledig gehabitueerde berggorillafamilies te volgen (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

De kosten bedragen US$ 1.500 p.p. Minimum leeftijd is 15 jaar. Een goede conditie is gewenst, omdat er grotere afstanden in het bergoerwoud zullen worden afgelegd dan bij een standaard tracking.
Er mogen per dag slechts 4 bezoekers per familie mee (bij een standaard tracking is dit 8 bezoekers). Boek dus tijdig!

Deze optionele excursie moet van tevoren geboekt en betaald worden, omdat wij deze speciale permits vooraf moeten reserveren en betalen. Bij deelname aan deze activiteit vervalt de (optionele) standaard gorilla tracking.

Disclaimer
Het kan voorkomen dat de Gorilla Habituation Experience eerder stopt dan hierboven aangegeven. Als de maar ten dele aan mensen gewende mensapen zich aggressief beginnen te gedragen of herhaaldelijk vluchtgedrag vertonen, wordt, in het belang van de mensapen, de experience beëindigd. Dit zou dus in principe al na een uur kunnen gebeuren. De rangers en wetenschappers van de Uganda Wildlife Authority zijn de enigen die hierover beslissen. Habari Travel heeft hier geen enkele inspraak in. In voorkomende gevallen vindt geen restitutie van de kosten plaats.

Accommodatie dag 6
Optie 1: Travellers Rest Hotel (BB)
Optie 2: Travellers Rest Hotel (BB)

Dag 7: Naar Lake Mburo National Park

Na het ontbijt vertrekken we naar onze volgende bestemming: Lake Mburo National Park. Eerst rijden we door de fraaie heuvels van Zuidwest-Uganda, die geleidelijk overgaan in vlaktes met droog gras waar grote kuddes Nyankole koeien met hun enorme horens grazen. Na Mbarara gebruiken we de lunch bij een klein streekmuseum. Vanaf de asfaltweg Kampala/Rwanda/DR Congo slaan we rechtsaf de heuvels in naar het kleine, maar interessante Lake Mburo National Park.

Prachtig gelegen in de heuvels, begroeid met duizenden acacia’s en met een schitterend meer in het midden, is Lake Mburo National Park het enige park in Uganda waar u impala’s kunt zien. Het park heeft meer opvallende bewoners: steppezebra, Afrikaanse buffel, elandantilope, topi, bohorrietbok, bosbok, gevlekte hyena en luipaard. Ook leeft er een kleine groep leeuwen. In 2015 heeft de UWA (Uganda Wildlife Authority) in Lake Mburo National Park een groep Rothschilds giraffen uitgezet, afkomstig uit Murchison Falls National Park. In het park zijn meer dan 350 vogelsoorten waargenomen, waaronder de schuwe watertrapper en de verborgen levende witrugkwak.

In de namiddag staat een gamedrive of, als u dit liever doet, een wandelsafari met een ranger op het programma. Vlakbij de Sanga gate bevindt zich onze accommodatie Mburo Eagles Nest, gelegen op de Ryemitana heuvel. Deze laatste aanwinst van Nature Lodges doet zijn naam eer aan met een prachtig uitzicht over Lake Mburo. In het restaurant of vanaf uw eigen veranda, heeft u de meest idyllische plek om te genieten van de zonsondergang.
Houd vooral uw verrekijker bij de hand, want aan de voet van de heuvel kunt u wildsoorten als steppezebra, bosbok, defassa waterbok, wrattenwijn en impala zien. En misschien zweeft er wel een witruggier of oorgier vlak boven uw hoofd.

Reisduur: ca. 8 uur

Accommodatie dag 7
Optie 1: ‘Lazy’ camping Mburo Eagles Nest (BB)
Optie 2: Mburo Eagles Nest (BB)

Dag 8: Naar Entebbe

Na een ochtend gamedrive of wandelsafari is er een laat ontbijt en rijden we in circa 5 uur naar Entebbe, waar ons eigen Airport Guesthouse op u wacht. Onderweg stoppen we op de evenaar, waar u kunt lunchen en er gelegenheid is om alle souvenirwinkeltjes te bekijken.

Aan al het goede komt een einde. Dat geldt helaas ook voor deze onvergetelijke reis. Na het diner brengen we u in circa 15 minuten naar het Entebbe International Airport voor uw terugvlucht naar Nederland of België.

Reisduur: ca. 5 uur

Dag 9: Aankomst Brussel of Schiphol

U komt vroeg in de ochtend aan op vliegveld Schiphol of Brussel.

Herfstvakantieactie: boek voor 29 september 2019 de reis van 12 of 19 oktober en krijg 2 gorilla permits voor de prijs van 1!Lees meer over Kort Afrikaans