Introductie Optionele Activiteiten

Optionele activiteiten

Veel van de activiteiten tijdens uw reis met Habari Travel zijn inclusief. Of het nu een game drive betreft, een nature walk of een boottocht, de meeste activiteiten maken deel uit van het reisprogramma.
Afhankelijk van de gekozen reis kan het voorkomen dat u op bepaalde locaties nog wat tijd ‘overheeft’. U kunt er dan voor kiezen om het lekker rustig aan te doen, maar u kunt er ook voor kiezen om een optionele activiteit, aangeboden door een derde partij, te boeken. Het is ook mogelijk om een standaard activiteit te laten vervallen en hiervoor in de plaats een optionele activiteit te boeken.

De meeste activiteiten dienen ter plekke geboekt en betaald te worden. Uw chauffeur/gids of het management van de accommodaties kunnen u helpen om een en ander te organiseren. Sommige activiteiten moeten al bij boeking van de reis gereserveerd en betaald worden.

Optionele activiteiten zijn te boeken in:

Vervoer

Vaak zal Habari Travel het vervoer van en naar een activiteit kunnen verzorgen, maar in sommige gevallen is dit helaas niet mogelijk. Het management van de accommodatie zal u dan behulpzaam zijn bij het regelen van vervoer. De kosten voor dit vervoer zijn voor eigen rekening.

Vervallen van activiteiten

Door deelname aan optionele activiteiten kan het voorkomen dat standaard activiteiten komen te vervallen.

Kibale NPQueen Elizabeth NPKisoro en omgevingEntebbe en omgeving

Kibale National Park

Kibale Chimpansees

Chimpanzee Habituation Experience

Het is mogelijk om in Kibale National Park een hele dag met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’ een groep chimpansees te volgen (onder voorbehoud van beschikbaarheid).
Deze activiteit begint bij het opstaan van de chimpansees tussen 5.30 en 6.30 uur en eindigt als ze rond 19.00 uur weer gaan slapen.

Kosten: USD 220 p.p. (per 1 juli 2020: USD 250 p.p.)
Omdat de standaard Chimpanzee Tracking en de Bigodi Swamp Walk door deelname aan deze activiteit komen te vervallen, hoeft u slechts USD 35 p.p. bij te betalen.
Duur: maximaal 12 uur

Deze optionele excursie moet van tevoren geboekt en betaald worden, omdat Habari Travel de permits vooraf moeten reserveren en betalen. Bij deelname aan deze activiteit vervallen de standaard Chimpanzee Tracking en de Bigodi Swamp Walk.

Disclaimer

Het kan voorkomen dat de Chimpanzee Habituation Experience eerder stopt dan hierboven aangegeven. Als de maar ten dele aan mensen gewende mensapen zich agressief beginnen te gedragen of herhaaldelijk vluchtgedrag vertonen, wordt, in het belang van de mensapen, de experience beëindigd. Dit zou dus in principe al na een uur kunnen gebeuren. De rangers en wetenschappers van de Uganda Wildlife Authority zijn de enigen die hierover beslissen. Habari Travel heeft hier geen enkele inspraak in. In voorkomende gevallen vindt geen restitutie van de kosten plaats.

Queen Elizabeth National Park

Kyambura
Experience Leeuw

Chimpanzee Tracking
in Kyambura Gorge

Afhankelijk van de gekozen reis en is het mogelijk om in Queen Elizabeth National Park een ongeveer drie uur durende begeleide wandeling te maken naar de chimpansees in de Kyambura Gorge (onder voorbehoud van beschikbaarheid).
De Kyambura Gorge is een ongeveer 16 km lange en 100 meter diepe kloof en begroeid met tropisch regenwoud.
Behalve verschillende soorten vogels leeft er naast oostelijke franjeapen, rode colobussen en roodstaartmeerkatten, een groep chimpansees, waarvan een deel gehabitueerd is.

Kosten: USD 50 p.p.
Duur: 3 uur

Deze optionele excursie moet van tevoren geboekt en betaald worden, omdat wij de permits vooraf moeten reserveren en betalen. Bij deelname aan deze activiteit vervalt een game drive uit het standaardprogramma.

Disclaimer

Omdat het wilde dieren betreft, bestaat er altijd een kans dat u de chimpansees niet ziet. Ze kunnen zich elders in de kloof ophouden of de savanne opgegaan zijn.


UWA Experiential Tourism

Onder de noemer Experiential Tourism heeft de Uganda Wildlife Authority een aantal activiteiten opgezet, namelijk:

 • Mongoose Tracking: USD 30 p.p.
 • Hippo Census: USD 100 p.p.
 • Lion (Predator) Tracking: USD 100 p.p. (deze activiteit kan uitsluitend bij een individuele reis geboekt worden).

Kisoro en omgeving

In Kisoro kunt u een keuze maken uit heel veel activiteiten. Sommige van deze activiteiten worden aangeboden en begeleid door lokale gidsen die geen binding hebben met Habari Travel, maar wel de desbetreffende activiteit(en) al jarenlang uitvoeren. De activiteiten zijn onder te verdelen in:

 • Activiteiten met lokale gidsen – klik hier
 • Vogels kijken – klik hier
 • Activiteiten in Mgahinga Gorilla National Park – klik hier
 • Activiteiten in Bwindi Impenetrable National Park – klik hier

Activiteiten met lokale gidsen

Village Walk

Deze wandeling start vanuit Travellers Rest Hotel. De gids neemt u mee naar een van de kleine dorpjes rond Kisoro. Onderweg leert u van alles over bierbrouwen, bijenhouden, landbouw en het dagelijks leven van de Bafumbirastam.
Op maandagen en donderdagen is het mogelijk om na afloop van de wandeling met de gids de grote markt van Kisoro te bezoeken. Een bijzondere ervaring!

Kosten: USD 20 p.p.
Duur: 3 tot 4 uur


Coffee Tour

Sinds enkele jaren wordt in Kisoro op organische wijze (Arabica) koffie verbouwd. Tijdens deze tocht hoort u van alles over de koffieproductie: van het planten van koffiestruikstekjes tot het plukken en malen van de koffiebonen. Daarna gaat u uw eigen koffie branden en malen. En omdat u deze koffie mee mag nemen, houdt u er een bijzonder souvenir aan over.

Coffee Tour

Kosten: USD 20 p.p. + UGX 25.000 p.p. voor de koffieboer
Duur: 2 tot 3 uur


Bezoek aan een Batwadorp

Vanuit het Travellers Rest Hotel wordt u met een auto naar een Batwadorp gebracht. Hier zal u van alles leren over het leven en de geschiedenis van de Batwa (pygmeeën). De Batwa leefden in het oerwoud rondom Kisoro en zijn er 20 jaar geleden uit verdreven. Veel Batwa leven nu onder erbarmelijke omstandigheden.
Met een bezoek aan hun dorp wordt de plaatselijke gemeenschap enigszins ondersteunt. Dit bezoek wordt nog interessanter wanneer je de tijd neemt om met enkele Batwa te praten over hun leven (de gids kan vertalen).

Kosten: 1 tot 4 personen: USD 20 p.p. plus UGX 100.000 voor inkopen voor het dorp; vanaf 5 personen: USD 20 p.p. plus UGX 150.000 voor inkopen voor het dorp
Duur: 3 tot 4 uur


Bezoek aan een schooltje

De eigen Habari Travel chauffeur/gids kan u meenemen naar een schooltje, onderweg of in Kisoro. Bijvoorbeeld naar Mutolere, een dorpje vlakbij Kisoro. Het hoofd van de school zal u graag rondleiden door alle gebouwen en van alles vertellen over de school. Deze school besteedt veel aandacht aan het belang van de natuur en sommige kinderen kunnen daar vol passie over vertellen.

Kosten: USD 10 p.p.
Duur: 2 tot 3 uur

Caldera uitzichtpunt

Een korte wandeling naar het caldera uitzichtpunt bij Sagitwe village waar u een prachtig uitzicht heeft over Kisoro. Leuk om deze activiteit in de namiddag te maken en vervolgens te genieten van een zonsondergang.

Kosten: USD 5 p.p.
Duur: ongeveer 1 uur


Potters Village

Potters Village is een opvanghuis voor kinderen tot 4 jaar, die niet verzorgd kunnen worden door hun ouders. Steeds meer is het echter ook een opvanghuis voor achtergelaten en regelmatig zwaargewonde baby’s. Het is indrukwekkend om te zien wat er hier allemaal aan verzorgingsmogelijkheden van de grond gekregen is, met een kinderkliniek als klap op de vuurpijl.

Let op: alleen mogelijk in overleg, vraag de manager van Travellers Rest Hotel.

Kosten: USD 5 p.p.


Viewing platform en Visitor Centre

Het bezoekerscentrum biedt een schat aan informatie over flora en fauna, de vulkanen en de Batwa. 800 meter verderop ligt het viewing platform met een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. Kijkend naar het zuiden ziet u de vulkanen van het Virungamassief liggen. Kijkend naar het noorden ziet u agrarische gebied, Lake Mutanda en Bwindi. Kijkend naar het westen kunt u de Rift Valley van DR Congo zien liggen.

Kosten: USD 40 p.p.
Zwaarte: simpel
Stijging: zeer gering
Duur: 45 minuten


Lake Mutanda

Een bezoek aan Lake Mutanda kan op twee manieren: te voet of met de auto. De wandeling is erg mooi en leidt over een heuvel met prachtig uitzicht over Kisoro en het meer. Eenmaal bij het meer volgt een verdere wandeling van een uur naar de boten toe. Deze boten, uitgeholde boomstammen, nemen u mee het meer op en brengen u naar een eiland. Tijdens de boottocht kunt u gespikkelde nekotters en veel vogelsoorten tegenkomen.

Otter

Kosten: USD 20 p.p.
Duur: Te voet: rond de 6 tot 8 uur, waarvan er 4 uur daadwerkelijk gelopen wordt; per auto: rond de 4 tot 5 uur

Vogels kijken

Het district Kisoro kent een enorme rijkdom aan vogelsoorten. Sommige soorten kunt u alleen hier vinden en nergens anders in Oeganda. U kunt onderstaande gebieden bezoeken om vogels te spotten. Bij de meeste tochten geldt: vroeg op pad!

Echuya Forest Reserve

U wordt met de auto naar dit oude bamboebos op 20 km van Kisoro gebracht. Hier komen vele vogelsoorten voor waaronder enkele endemische soorten die alleen in de Albertine Rift Valley voorkomen en nergens anders.
Naast vogels kunt u hier ook verschillende apensoorten tegenkomen, waaronder groene bavianen, diadeemmeerkatten en oostelijke franjeapen. Tevens maakt u ook kans op een bijzondere bewoner, namelijk de endemische Ruwenzori zonne-eekhoorn.

Kosten: USD 20 p.p. plus UGX 30.000 entree
Duur: 2 tot 5 uur (inclusief 1 uur transport)


Lake Chahafi/Lake Kayumbu

Per auto wordt u in 45 minuten naar Lake Chahafi, vlakbij de grens met Rwanda, gebracht. Met een kano wordt een boottocht over dit kleine, maar mooie meer gemaakt. Geniet ook van het magnifieke uitzicht op Mount Muhavura. De tocht voert naar het moeras waar u een wandeling maakt.
Onderweg kunt u gevlekte nekotters, kleine pelikanen, verschillende ijsvogels en nog veel meer vogelsoorten tegenkomen. In het aan de oever gelegen resort luncht u, waarna u teruggebracht wordt naar Kisoro.

Kosten: USD 30 p.p. (exclusief lunch)
Duur: ongeveer 6 uur

Chahaffi

Lake Mutanda en Mukaboko River

In 30 minuten wordt u met de auto naar de oevers van Lake Mutanda gebracht. Tijdens een wandeling door het moeras kunt u rietvogels, honingzuigers en wevervogels tegenkomen. Met een kano vervolgt u de tocht naar de Mukabokorivier waar dodaars, lelieloper, reuzenijsvogel, purperkoet, kwak en diverse eendensoorten voorkomen.

Kosten: USD 20 p.p.
Duur: ongeveer 6 uur

Activiteiten in Mgahinga Gorilla National Park

De volgende activiteiten vinden plaats in het kleine, maar schitterende nationale park op de grens van Rwanda, DR Congo en Oeganda. Deze activiteiten worden altijd begeleid door rangers van de Uganda Wildlife Authority (UWA).
Mgahinga Gorilla National Park heeft een verrassend gevarieerde fauna en flora en biedt enkele geweldige wandelingen enis alleen te voet toegankelijk. Het park ligt middenin een extreem dicht bevolkt landbouwgebied en staat onder continue druk van de omringende bewoners. Het is van het grootste belang dat UWA erin zal blijven slagen om dit park in stand te houden. Het park ligt op slechts 14 kilometer van het hotel. De rit ernaar toe kan, afhankelijk van het weer, een uur duren.

Mount Muhavura tocht (hoogte 4.127 meter)

De Muhavura, een gedoofde vulkaan, is al van verre te zien, vandaar de bijnaam: de gids. Tijdens deze zware tocht krijgt u prachtige vergezichten van de omgeving te zien, volgens sommigen de mooiste vergezichten van Oeganda. De tocht naar de top is lang en voert door rotsachtig gebied en lage begroeiing. Onderweg ziet u reuzenlobelias en misschien zelfs de lobeliahoningzuiger, een honingzuigersoort die de reuzenlobelia nodig heeft voor nectar en insecten.
Eenmaal boven gekomen wacht de beloning: een adembenemend uitzicht over de Virungavulkanen, Lake Edward, Bwindi en het Ruwenzorigebergte. Op de top bevindt zich een kratermeer met een doorsnede van 36 meter. Ideaal voor een snelle, maar zeer koude plons!

Kosten: USD 80 p.p.
Duur: 8 tot 10 uur
Afstand: 12 km
Zwaarte: zwaar
Stijging: 1.700 meter


Mount Gahinga (hoogte 3.474 meter)

Onderweg naar het nationale park ziet u overal stapels vulkanisch gesteente op en naast de akkers liggen. Deze stapels worden gahinga genoemd. De Gahinga is vernoemd naar deze kleine stapel stenen.
De tocht naar de top leidt door een bamboebos, waar gouden meerkatten voorkomen, een endemische apensoort. Ook de bosbok komt hier regelmatig voor. Misschien ziet u zelfs de bergbuffel, een ondersoort van de Afrikaanse buffel.
Bovenop de vulkaan ligt een moeras. Weliswaar reikt het uitzicht minder ver dan op de Muhavura, maar is nog altijd imposant.

Kosten: USD 80 p.p.
Duur: 6 tot 8 uur
Afstand: 8 km
Zwaarte: gemiddeld tot zwaar
Stijging: 1.100 meter


Mount Sabinyo (hoogte 3.669 meter)

De kroon van deze vulkaan is zo beschadigd dat hij op het gebit van een oude man lijkt. De naam Sabinyo verwijst hiernaar.
Er zijn drie pieken die achter elkaar beklommen moeten worden. De eerste piek bevindt zich aan de oostzijde van de vulkaan; de tocht naar de tweede biedt mooie uitzichten op Rwanda en Oeganda, terwijl de laatste piek beklommen wordt door een aantal hoge ladders te bedwingen. Maar dan sta je ook op het drielandenpunt: Rwanda, Oeganda en DR Congo.
Let op of u onderweg gouden meerkatten, duikerantilopen, Rwenzori toerakos en hondingzuigers ziet.

Kosten: USD 80 p.p.
Duur: 8 tot 10 uur
Afstand: 14 km
Zwaarte: zwaar
Stijging: 1.300 meter


Golden Monkey Tracking

De golden monkey of gouden meerkat is een zeldzame en bedreigde apensoort die alleen in Mgahinga Gorilla National Park in Oeganda voorkomt en in enkele gebieden in DR Congo en Rwanda.
Een schitterend dier met een oranjebruine kleur en glanzende zwarte poten en kop. Ze zijn veelal te vinden in de bamboebossen waar ze genieten van hun favoriete eten: bamboescheuten. Ze leven in groepen van rond de 30 dieren en maken schattige kletsende geluidjes tijdens het eten.

Golden Monkey

Kosten: USD 90 p.p. (per 1 juli 2020: USD 100 p.p.)
Duur: 4 tot 6 uur, waarvan u 1 uur bij de meerkatten doorbrengt
Zwaarte: gemiddeld tot zwaar (afhankelijk van waar de meerkatten zijn)
Stijging: afhankelijk van waar de meerkatten zijn

Gorilla Tracking

In Mgahinga Gorilla National Park leven verschillende berggorillafamilies. Hoewel de berggorilla door de IUCN nog steeds als één ondersoort van de oostelijke gorilla wordt gezien, worden de berggorilla’s in Bwindi en Virunga door onderzoekers steeds meer als twee aparte ondersoorten gezien: de Bwindigorilla en de Virungagorilla.
De Virungagorilla’s in onder andere Mgahinga zijn groter, zwaarder behaard en leven op grotere hoogte dan de bergorilla’s in Bwindi. Uit DNA-onderzoek blijkt dat er al, weliswaar kleine, verschillen in het DNA aanwezig zijn.
In Mgahinga Gorilla National Park is er één gehabitueerde familie die bezocht kan worden. Deze Nyakagezi-familie zwerft rond in het grensgebied met Rwanda en DR Congo en is daardoor niet altijd te bezoeken. Daarom zijn de gorilla permits alleen ter plekke te verkrijgen. Vraag het management of uw chauffeur/gids, bij het UWA-kantoor in Kisoro te informeren of de Nyakagezifamilie ‘thuis’ is.

Virungagorilla

Kosten: USD 600 p.p. (per 1 juli 2020: USD 700)
Duur: 4 tot 6 uur, waarvan u 1 uur bij de gorilla’s doorbrengt
Zwaarte: gemiddeld tot zwaar (afhankelijk van waar de gorilla’s zijn)
Stijging: afhankelijk van waar de gorilla’s zijn


Border Trail

Een prachtige wandeltocht die begint in de richting van de Sabinyo. Het pad buigt dan af richting DR Congo. Onderweg zijn heeft u een prachtig uitzicht op de pieken en ravijnen van de Sabinyo. De terugtocht leidt door een gebied waar veel vogels voorkomen. Onderweg komt u twee schuilhutten tegen, prima plekken voor een korte stop. Er bestaat een kans om tijdens deze tocht bosolifanten of bergbuffels tegen te komen.

Kosten: USD 70 p.p.
Duur: 5 uur
Afstand: 10 km
Zwaarte: gemiddeld tot zwaar
Stijging: weinig


Batwa Trail

Deze wandeling voert over de hellingen van de Muhavura en de Gahinga. De begeleiding bestaat zowel uit UWA-rangers als uit Batwa. De Batwa zijn de oorspronkelijke bewoners van het oerwoud en beschikken nog steeds over een enorme kennis op vele terreinen.
Gedurende de wandeling laten de Batwa zien hoe ze leefden, jaagden, woonden, honing zochten, welke natuurlijke medicijnen ze gebruikten enzovoorts. En dit alles met een flinke dosis humor. Voor velen is het hoogtepunt van deze wandeling de Garama cave. Dit is een meer dan 200 meter lange grot in de Gahinga, waar vroeger de lava naar buiten stroomde. Hier wacht u een onvergetelijk hoorspel.
Deze wandeling is opgezet met de belangenorganisatie voor de Batwa. Deelname aan de Batwa Trail betekent dan ook directe ondersteuning van deze oude onderdrukte cultuur.

Batwa

Kosten: USD 80 p.p.
Een verkorte versie van de Batwa Trail is ook mogelijk en leidt dan direct naar de Garama cave voor het hoorspel. De duur van de wandeling komt daarmee op rond de 2 uur, de kosten blijven echter gelijk, namelijk USD 80 p.p.
Duur: 5 tot 6 uur
Zwaarte: eenvoudig tot gemiddeld
Stijging: weinig

LET OP: dient een dag van tevoren geboekt te worden!


Activiteiten in Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi behoort tot de oudste regenwouden van Afrika en herbergt verschillende landschappen binnen haar grenzen: meren, moerassen, laaglanden, rivieren, bergen en natuurlijk oerwoud.
In het gebied leven veel wilde dieren waarvan de berggorilla de bekendste is. Maar er komen hier ook andere primaten voor: chimpansee, diadeemmeerkat, bergmeerkat, roodstaartmeerkat en grijswangmangabey om er een paar te noemen.
Andere zoogdieren die hier leven zijn bosolifant, Afrikaanse buffel, gestreepte jakhals, zwartvoorhoofdduiker en civetkat.
In Bwindi zijn 350 vogelsoorten waargenomen, waarvan 23 endemische soorten en laten we ook de insecten niet vergeten, waaronder meer dan 200 vlindersoorten.
Naast het dierenleven vindt u in Bwindi ook een enorme hoeveelheid planten, bomen en struiken. Onvergetelijk zijn de enorme woudreuzen van tientallen meters hoogte. Een blik op de ‘canopy’, het bladerdak van het oerwoud, verveelt nooit. Al met al in alle opzichten een overweldigend nationaal park.

Gorilla Habituation Experience

Het is in Bwindi Impenetrable National Park mogelijk om vier uur lang met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’, een nog niet volledig gehabitueerde berggorillafamilie te volgen (onder voorbehoud van beschikbaarheid).
Een goede conditie is gewenst, omdat er grotere afstanden in het bergoerwoud zullen worden afgelegd dan bij een standaard tracking.
Er mogen per dag slechts 4 bezoekers per familie mee (bij een standaard tracking is dit 8 bezoekers). Boek dus tijdig!

Kosten: USD 1.500 p.p.
Duur: 4 uur
Minimumleeftijd: 15 jaar

Deze optionele excursie moet van tevoren geboekt en betaald worden, omdat wij deze speciale permits vooraf moeten reserveren en betalen. Bij deelname aan deze activiteit vervalt normaal gesproken de standaard Gorilla Tracking. Maar wilt u beide doen, dan kan dat natuurlijk altijd; dit is wel afhankelijk van de reis die u maakt en de daarmee gepaard gaande beschikbare ‘vrije’ dagen.

Disclaimer
Het kan voorkomen dat de Gorilla Habituation Experience eerder stopt dan hierboven aangegeven. Als de maar ten dele aan mensen gewende mensapen zich agressief beginnen te gedragen of herhaaldelijk vluchtgedrag vertonen, wordt, in het belang van de mensapen, de experience beëindigd. Dit zou dus in principe al na een uur kunnen gebeuren. De rangers en wetenschappers van de Uganda Wildlife Authority zijn de enigen die hierover beslissen. Habari Travel heeft hier geen enkele inspraak in. In voorkomende gevallen vindt geen restitutie van de kosten plaats.

Vogels kijken

Op pad met een ranger van UWA om zoveel mogelijk vogels te ontdekken. U kunt er onder andere de volgende soorten tegenkomen: reuzentoerako, Rwenzori toerako, Kaapse lijster, zwartsnaveltoerako, bergwielewaal, bergbijeneter, geelstuitketellapper, bamboerietzanger, roodkaplawaaimaker, blauwgrijze vliegenvanger, bandstaarttrogon, Grauers breedbek en geeloogdrongovliegenvanger.

Kosten: USD 50 p.p. of USD 70 p.p.
Duur: 5 uur of 7 uur
Zwaarte: gemiddeld (ook afhankelijk van wensen omtrent welke soorten te zien)


Nature Walk

Onder begeleiding van een UWA-ranger maakt u een wandeling in het oerwoud waarbij u van alles verteld wordt over flora en fauna in Bwindi Impenetrable National Park.

Nature walk

Kosten: USD 30 p.p.
Duur: 3 uur
Zwaarte: gemiddeld

Entebbe en omgeving

Uganda Wildlife Education Centre (UWEC)

Normaal bezoek

Het Uganda Wildlife Education Centre (UWEC) bevindt zich aan de oever van het Victoriameer in Entebbe op slechts een steenworp afstand van het Airport Guesthouse Entebbe. Een bezoek aan het Uganda Wildlife Education Centre is zeker de moeite waard.

UWEC werd opgericht in 1994 met als doel de verwaarloosde Entebbe Zoo te doen herleven en een leidende rol te gaan vervullen bij de educatie van Ugandezen over de voordelen van het behoud van de biodiversiteit in hun land.

UWEC

Vandaag de dag onderneemt UWEC verschillende initiatieven met betrekking tot natuurbehoud in Oeganda, waaronder het redden en opvangen van wilde dieren en het opnieuw uitzetten in de vrije natuur, het verlenen van veterinaire diensten en het in gevangenschap fokken van bedreigde diersoorten uit de omgeving. Daarnaast draagt UWEC bij aan wetenschappelijk onderzoek en zet het zich in voor het ontwikkelen van onderwijsprogramma’s voor het grote publiek, met speciale nadruk op jongeren.
En heb je onderweg de schoenbekooievaar gemist, hier kun je hem alsnog aantreffen.

Kosten: USD 15 p.p.

Het UWEC organiseert meerdere activiteiten:


Keeper for a Day

Samen met een vaste dierenoppasser een hele dag aan het werk in de dierentuin. Dit kan in diverse secties van de dierentuin. De werkzaamheden omvatten zaken als voedselbereiding, het voeren van de dieren, het schoonmaken van de hokken, gedragsstudie enzovoorts. Alles wat er in een dierentuin bij komt kijken dus.

Voor deze activiteit gelden vaccinatie-eisen – zie verderop.

Entebbe chimpansees

Kosten: USD 150 p.p.
Duur: gehele dag

Behind the Scenes

Gedurende een uur of twee op pad met vast personeel van de dierentuin. Je bezoekt alle ruimtes achter de schermen en krijgt zo een idee wat er allemaal bij komt kijken om een dierentuin te runnen.

Kosten: USD 70 p.p.
Duur: 2 uur


Chimpanzee Close Up

Deze activiteit zou wel eens de favoriete activiteit van Entebbe kunnen worden. Op het chimpansee-eiland krijg je de kans om met de chimpansees te spelen en te knuffelen. Twee dingen die deze apen erg graag doen! Angst voor mensen kennen deze jonge chimpansees dan ook niet. Je leert ook nog eens van alles over het gedrag van deze familieleden van ons.

Voor deze activiteit gelden vaccinatie-eisen – zie verderop.

Kosten: USD 290 p.p.
Duur: 1 uur


Keeper’s Guided Tour

Een wandeling door de dierentuin met een van de vaste dierenoppassers die van alles over de dieren zal vertellen. Een leuke ervaring!

Entebbe giraffen

Kosten: USD 45 p.p.
Duur: 2 tot 3 uur

Bereikbaarheid

UWEC ligt op een klein half uur lopen vanaf het Airport Guesthouse Entebbe. We kunnen u ook brengen.

Kosten enkele reis: UGX 20.000 p.p.


Vaccinatie-eisen

Om deel te kunnen nemen aan de Chimpanzee Close Up of de Keeper for A Day, gelden vaccinatie-eisen. U heeft de volgende vaccinaties nodig:

 • Hepatitus A (20 jaar)
 • Hepatitus B (5 jaar)
 • Mazelen (MMR – 10-15 jaar)
 • Meningococcal meningitis (ACWY, 3 jaar)
 • Polio (10 jaar)
 • Tetanus (10 jaar)

U moet een negatieve TB-test of longfoto’s kunnen overleggen.

Overige optionele activiteiten

Entebbe Botanical Gardens

Aan de oevers van Lake Victoria liggen de oude botanische tuinen van Entebbe. Geniet van een wandeling door dit park met al zijn prachtige bomen en struiken, twee apensoorten en veel vogels.

Botanical gardens

Kosten: UGX 10.000 p.p.

Gids

U kunt een gids inhuren die onderweg van alles vertelt over de flora en fauna.

Kosten: tussen de UGX 5.000 p.p. en UGX 10.000 p.p.

Bereikbaarheid

De tuinen liggen op een klein half uurtje lopen van het Airport Guesthouse Entebbe. We kunnen u er ook heen brengen.

Kosten enkele reis: UGX 20.000 p.p.


Uganda Reptile Village

In het in 2003 opgerichte Uganda Reptile Village kunt u kennismaken met veel in Oeganda voorkomende reptielensoorten. Tot de meer dan 20 getoonde soorten behoren cobra’s, boomslangen, skinks, varanen, schildpadden en de meest giftige slang van Afrika, de gabonadder. Het is tevens een van de weinige plekken in Oeganda waar je kunt waterfietsen.

Bereikbaarheid

Uganda Reptile Village ligt op 20 autominuten vanaf het Airport Guesthouse Entebbe.

Uganda reptile village

Kosten: UGX 15.000 p.p.
Transport heen en terug, inclusief wachten: UGX 80.000


Golf

Entebbe heeft de beschikking over een prachtige 18 holes golfbaan. Twee dingen maken het golfen hier een beetje anders dan we in Europa gewend zijn: harder gras en veel zon.

Kosten:
Een ronde over 18 holes kost USD 180 per persoon, inclusief caddy en onder begeleiding van een golf pro. Op de golfbaan zijn alle materialen te huur, dit is inbegrepen in de prijs.


Markten

Entebbe heeft twee belangrijke weekmarkten. Elke dinsdag is er in Kitoro een grote markt waar werkelijk alles te koop is. Op de zaterdagen is er een weekmarkt in Entebbe zelf met vooral veel kleding en schoeisel.

Bereikbaarheid

Beide markten kunnen prima lopend bezocht worden. Reken voor Kitoro op een minuut of 5 en voor Entebbe op een minuut of 30.


Zwemmen

Het vlakbij ons gelegen zwembad van Lake Victoria Hotel is toegankelijk voor iedereen. En het is een prachtig zwembad waar het heerlijk een middag relaxen is.

Kosten: UGX 20.000 p.p.

Iets verder ligt Imperial Beach Hotel met de beschikking over een binnenzwembad. Ook hier kan tegen betaling gezwommen worden.

Kosten: UGX 20.000 p.p.


Fietsen in Entebbe

Entebbe ligt in een redelijk vlakke, mooie en zeer groene omgeving en is daarmee geschikt voor een leuke fietstocht. Samen met een gids kunt u een route uitzetten en fietsen, maar u kunt ook alleen op pad. Houdt er rekening mee dat in Oeganda aan de linkerkant van de weg wordt gereden!

Kosten voor een fiets (halve dag): USD 10
Gids: USD 15 p.p.


Kampala

De hoofdstad van Oeganda ligt op (afhankelijk van de verkeersdrukte) 45 minuten autorijden van Entebbe. Kampala is niet echt een mooie stad, maar er zijn wel enkele activiteiten te doen. Vanzelfsprekend heeft Kampala winkels. Zowel lokale winkeltjes als enkele grote internationale winkelcentra.
Naast het National Theatre ligt het Craft Centre, een grote verzameling winkeltjes met allerhande traditionele en ambachtelijke producten. Het National Museum biedt een blik op de bewogen geschiedenis van Oeganda.
Kampala heeft enkele grote of bijzondere kerken: de grote moskee van Ghadaffi, de Shreetempel en Namirembe Cathedral (gebouwd in de stijl van de Parijse Notre Dame). Ook kunnen de Kasubi Tombs (graven van de Baganda koningen) bezocht worden, hoewel er veel vernietigd is bij een grote brand.

Kosten transport naar en van Kampala (de chauffeur blijft dan de gehele tijd beschikbaar): USD 60 tot USD 80 voor een hele dag.

Entebbe Chair

De naam Entebbe komt van stoel, zetel. In de buurt van het vliegveld liggen een aantal rotsen in en aan het Victoriameer. Deze plek was belangrijk voor koningsrituelen waarbij de koning op een vaste rotszetel zat.
Een stukje verder ligt een vissersdorpje waar elke dag rond 11 uur de vangst van de dag binnenkomt. Ook staat hier het monument voor de Witte Vaders.

Kosten: UGX 30.000 p.p.


Kanotocht Mabamba Swamp

Dit grote beschermde wetland bevindt zich in de nabijheid van Entebbe en is een uitloper van het Victoriameer. Het is 165 km2 groot en uitbundig begroeid met papyrus. Hier leven veel vogelsoorten, waaronder dwergjacana, malachietijsvogel en moerasvliegenvanger. Mabamba Swamp is één van de beste locaties in Oeganda om de beroemde schoenbekooievaar (shoebill stork) te zien.

Mabamba

Kosten: US$ 80 p.p. (inclusief transport, boottocht en gids)


Ngamba Island

Op een eiland in Lake Victoria ligt Ngamba Chimpanzee Sanctuary, een opvangtehuis voor chimpansees die na in beslag genomen te zijn, niet meer terug kunnen naar het wild. Op dit eiland vinden ze alsnog een zeer goed thuis.
Dit eiland is op twee manieren te bezoeken: als een halve dagtrip en als een 24-uurs trip.

Halve dagtrip

Bij deze trip wordt u met de boot overgevaren om vervolgens een briefing te krijgen over Ngamba Island en vanaf het platform te kijken hoe de chimpansees spelen en eten.

Kosten: prijs op aanvraag
De halve dagtrip hoeft niet van tevoren geboekt te worden.


Ngamba Experience

Bij deze Experience overnacht u op Ngamba Island. Inbegrepen in de prijs zijn:

 • De boottocht naar en van het eiland
 • Toegangsprijs voor het eiland
 • Accommodatie op basis van volpension
 • Sunset cruise vanaf het eiland
 • Rondleiding in de opvangfaciliteiten
 • Rondleiding over het eiland
 • Het voeren van de chimpansees
 • Het invoeren van chimpansees in de computerdatabase
 • Deelname aan de omgevingsverrijking van de chimpansees
 • Monitoring van het gedrag van de chimpansees
 • Onderhoud van de voorzieningen

Kosten: prijs op aanvraag
Voor deze activiteit gelden vaccinatie-eisen.

Let op
De Ngamba Experience moet van tevoren geboekt worden.


Sunset Cruise op Lake Victoria

Het enorme Victoriameer verdient eigenlijk wel een bezoekje. Stap laat in de middag aan boord van een speedboot of een traditionele boot (met motor) en geniet van een schitterende zonsondergang op het meer.

Kosten: prijs op aanvraag


Vissen in Lake Victoria

Met de boot het meer op om een halve of hele dag te gaan vissen. In december 2013 is in het meer nog een baars gevangen van meer dan 100 kilo!

Kosten: prijs op aanvraag
Hengels en materialen zijn aanwezig.


Raften op de Nijl in Jinja

Een geweldige belevenis en een activiteit die een halve of een hele dag duurt.

Rafting jinja

Kosten raften: hele dag USD 140 p.p. – halve dag USD 125 p.p.
Transport van en naar Kampala, u wordt door de organisatie van het raften opgehaald en weer teruggebracht: USD 50

Scroll naar top