Duur

18 dagen

Soort

Groepsreis

Groepsgrootte

Vanaf 2 personen

Prijs

Vanaf € 2.795,- p.p.

Exclusief vliegticket. Habari Travel kan vliegtickets voor u boeken.

Parel van Afrika

De droomreis van uw leven!

Droomt u van een safari naar Afrika of een bijzondere ontmoeting met de berggorilla? De Parel van Afrika is de droomreis van uw leven. Geniet met volle teugen van de prachtige Afrikaanse natuur tijdens deze onvergetelijke reis naar Oeganda!

Reizen met uw eigen groep? Onze groepsreizen zijn al gegarandeerd vanaf 2 personen!

Waarom wordt Oeganda de “Parel van Afrika” genoemd?

In zijn boek “My African Journey” uit 1906 gebruikte Winston Churchill als eerste de term “Parel van Afrika”. Hij raakte namelijk geïnspireerd door wat hij in Oeganda zag aan “pracht, variëteit aan vormen en kleur, een overvloed aan schitterend leven – vogels, insecten, reptielen en dieren”. Hij omschreef het Oost-Afrikaanse land daarom als een sprookje. Aan Winston Churchill dankt Oeganda dus de bijnaam “Parel van Afrika”.

De reis in een notendop

Dag 1 (Za) Vlucht naar Entebbe – Aankomst in Entebbe
Dag 2 (Zo) Entebbe – Kidepo Valley National Park
Dag 3 & 4 (Ma en Di) – Kidepo Valley National Park
Game drives
Wandelsafari
Bezoek aan de Kanangorok Hot Springs
Bezoek aan een Karamojongdorp
Dag 5 (Wo) Kidepo Valley National Park – Murchison Falls National Park
Dag 6 (Do) Murchison Falls National Park
Game drives
Boottocht naar de Murchison Falls
Dag 7 (Vr) Murchison Falls National Park
Boottocht naar de Nijldelta
Wandeltocht rondom de top van de Murchison Falls (optioneel)
Game drives
Dag 8 (Za) Murchison Falls National Park – Kibale Forest
Dag 9 (Zo) Kibale National Park
Chimpanzee tracking
Bigodi Swamp Walk
Dag 10 (Ma) Kibale Forest – Queen Elizabeth National Park
Game drive
Dag 11 (Di) Queen Elizabeth National Park
Game drives
Boottocht op het Kazinga Channel
Dag 12 (Wo) Queen Elizabeth National Park (Ishasha)
Game drives in de Ishasha sector
Dag 13 (Do) Queen Elizabeth National Park – Kisoro/Bwindi
Wandeltocht langs Lake Bunyonyi naar Muko (optioneel)
Dag 14 (Vr) Bwindi Impenetrable National Park
Gorilla tracking in Bwindi Impenetrable National Park (optioneel)
Dag 15 (Za) Kisoro
Optionele activiteiten
Dag 16 (Zo) Kisoro/Bwindi – Lake Mburo National Park
Dag 17 (Ma) Lake Mburo National Park
Game drive
Wandelsafari
Boottocht op Lake Mburo
Dag 18 (Di) Lake Mburo National Park – Entebbe
Terugvlucht naar Nederland of België
Dag 19 (Wo) Aankomst in Nederland of België

Bekijk het volledige programmaOf download de brochure

Waarom Oeganda met Habari Travel?

De bijzondere natuur en cultuur maakt Oeganda tot een geweldig reisdoel. Tijdens de Parel van Afrika reis krijgt u volop gelegenheid om de natuur en cultuur van dit land te ontdekken. De gastvrije bevolking spreekt over het algemeen goed Engels, waardoor communicatie makkelijk is.

 • Meer dan 20 jaar ervaring in Oeganda
 • Gorilla permit garantie
 • Beperkt aantal reisdagen
 • Eigen wagenpark
 • Bijzondere accommodaties in eigen beheer
 • Oegandese reisleiding
 • Singlevriendelijk!

Lees meer over Habari Travel

Het programma van dag tot dag

Dag 1
Vlucht Amsterdam/Brussel naar Entebbe

Uw reis begint! In de avond komt u aan u op Entebbe International Airport. Een korte rit van circa 15 minuten brengt u vervolgens naar het Airport Guesthouse waar u de nacht zult doorbrengen.

Dag 2
Entebbe – Kidepo Valley National Park

Vandaag vertrekken we voor een lange, maar mooie tocht naar Kidepo Valley National Park. Dit park ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda. In de middag bereiken we onze accommodatie Kidepo Savannah Lodge. Hier zult u de komende nachten verblijven.

 • Circa 10 uur rijden
Dag 3 & 4
Kidepo Valley National Park

De komende dagen staan in het teken van game drives, een wandelsafari en een tocht naar de Kanangorok Hot Springs. Bovendien brengt u een bezoek aan een Karamojongdorp (manyatta).

Dag 5
Kidepo Valley National Park – Murchison Falls National Park

Door het prachtige en nog authentieke noorden van Oeganda reizen we vandaag verder. De volgende bestemming is Murchison Falls National Park. Ook hier verblijft u in één van onze eigen accommodaties, namelijk Fort Murchison. U heeft er een prachtig uitzicht op de Albertnijl en er is ook een zwembad aanwezig.

 • Circa 7 uur rijden
Dag 6
Murchison Falls National Park

De dag begint eerst met een game drive in Murchison Falls National Park, gevolgd door een boottocht op de Victorianijl. U vaart naar de 45 meter hoge Murchison Falls. Na de boottocht rijdt u al game drivend terug naar Fort Murchison.

Dag 7
Murchison Falls National Park

Vanochtend vroeg maakt u een boottocht naar de Nijldelta, waar de Victorianijl uitmondt in het Albertmeer. Vervolgens maken we een game drive in de middag.

Dag 8
Murchison Falls National Park – Kibale Forest

U vertrekt vandaag naar hèt primatencentrum van Oeganda, namelijk Kibale Forest. Na een lunch in Fort Portal rijden we weer verder naar Kibale Forest Camp. Deze accommodatie ligt aan de rand van het nationale park.

 • Circa 10 uur rijden
Dag 9
Kibale Forest National Park

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de permits heeft u ’s ochtends of ’s middags een Chimpanzee Tracking. Hierbij gaat u onder begeleiding van rangers op zoek naar één van onze naaste verwanten, namelijk de chimpansee. U maakt vooraf of aansluitend aan de Chimpanzee Tracking ook de Bigodi Swamp Walk. Dit is een een prachtige wandeling door een papyrusmoeras en landbouwgebied. De kans is groot dat u hier ook veel kleine apensoorten te zien krijgt.

In afwijking van het normale dagprogramma is het ook mogelijk om een hele dag chimpansees te volgen. Deze Chimpanzee Habituation Experience doet u samen met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’ als er permits beschikbaar zijn. Als u deelneemt aan deze activiteit vervallen echter de Chimpanzee Tracking en de Bigodi Swamp Walk.

Dag 10
Kibale Forest – Queen Elizabeth National Park

We vertrekken naar Queen Elizabeth National Park en passeren onderweg de evenaar. Al game drivend bereiken we vervolgens onze accommodatie The Bush Lodge. Dit is uw onderkomen voor de komende nachten.

Het is mogelijk om hier op dag 10 (middag) of dag 11 (ochtend) een extra chimpwalk te maken, indien er permits beschikbaar zijn. Dit is een 3 uur durende wandeling door de kloof Kyambura Gorge. Als u besluit om aan deze excursie deel te nemen, vervalt er echter een game drive.

 • Circa 5 uur rijden
Dag 11
Queen Elizabeth National Park

Vanochtend beginnen we met een game drive en in de middag maakt u vervolgens een boottocht op het Kazinga Channel.

Dag 12
Queen Elizabeth National Park (Ishasha)

Vandaag staat Ishasha op het programma. Ishasha is immers bekend om zijn leeuwen die in enorme vijgenbomen klimmen om te relaxen. Ook gebruiken ze de bomen als uitkijkpost om naar prooidieren te speuren.

Dag 13
Queen Elizabeth National Park – Kisoro/Bwindi

Op deze dag verlaten we Queen Elizabeth National Park en vertrekken we naar Kisoro. Tijdens de tocht passeren we Lake Bunyonyi en heeft u ook een schitterend uitzicht op het Virungamassief. Dit is een keten van vulkanen gelegen in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo. U overnacht in Gorilla Valley Lodge

Na de lunch kunt u ook een 14 km lange wandeling te maken. Deze wandeling is niet zwaar en leidt u over een lokaal weggetje langs de oevers van Lake Bunyonyi. Daarna wandelt u verder door de heuvels boven het meer. Dit is onder voorbehoud, want het moet namelijk binnen het tijdschema passen. U dient zich ook van tevoren aan te melden voor deze activiteit.

 • Circa 7 uur rijden
Dag 14 & 15
Bwindi Impenetrable National Park en Kisoro

De dag waar u waarschijnlijk al lang naar uitgekeken heeft. Vandaag gaat u namelijk de berggorilla’s ontmoeten! In groepjes van maximaal acht personen gaat u onder begeleiding van rangers op zoek naar de ‘gentle giants’. Als u ze gevonden heeft, mag u er een uur bij blijven. De rest van de dag kunt u vervolgens naar wens doorbrengen.

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de gorilla permits is de Gorilla Tracking op de 14e of 15e dag.

In afwijking van het dagprogramma is het in Bwindi Impenetrable National Park ook mogelijk de Gorilla Habituation Experience te doen. Vier uur lang volgt u dan een nog niet volledig gehabitueerde berggorillafamilie met een groep onderzoekers en een ‘habituation team’. Dit is onder voorbehoud van de beschikbaarheid van permits. Bij deelname aan deze activiteit vervalt echter de standaard Gorilla Tracking.

Dankzij onze uitstekende contacten in Oeganda kunnen we van tevoren gorilla permits voor de standaard Gorilla Tracking inkopen. Mochten er toch geen permits meer verkrijgbaar zijn, dan kunt u de reis kosteloos annuleren.

Op de andere dag heeft u een ‘vrije’ dag die u naar wens kunt invullen. Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van het prachtige uitzicht van Gorilla Valley Lodge. U kunt echter ook één of meer activiteiten boeken.

Bekijk de optionele activiteiten in en rond Kisoro

Dag 16
Kisoro/Bwindi – Lake Mburo National Park

Vandaag vertrekken we naar Lake Mburo National Park. Na een lunch in het Igongo Cultural Centre komen we aan op uw slaapplek, namelijk Mburo Eagles Nest. Deze accommodatie ligt prachtig op een heuvel aan de rand van het park.

 • Circa 8 uur rijden
Dag 17
Lake Mburo National Park

We brengen de hele dag in Lake Mburo National Park door. Naast een game drive maakt u ook een boottocht op Lake Mburo en een wandelsafari onder begeleiding van een ranger.

Dag 18
Lake Mburo National Park – Entebbe - Vlucht Entebbe naar Amsterdam/Brussel

Na het ontbijt rijden we in circa 5 uur naar Entebbe, waar het Airport Guesthouse op u wacht. Onderweg stoppen we ook op de evenaar voor de lunch. Daarnaast is hier gelegenheid om de souvenirwinkeltjes te bekijken.

Na het diner in het Airport Guesthouse wordt u naar het Entebbe International Airport gebracht voor de terugvlucht.

 • Circa 5 uur rijden
Dag 19
Aankomst in Amsterdam/Brussel

U komt vroeg in de ochtend aan op Schiphol of Brussel.

Prijzen van de Parel van Afrika per persoon

Accommodatie Groepsreis (max. 12 pers.) Individuele reis met 2 personen Individuele reis met 3 personen Individuele reis met 4 personen Individuele reis met meer personen (max. 12)
Optie 1:
Lazy Camping
€ 2.795,- p.p. € 2.995,- p.p. € 2.895,- p.p. € 2.845,- p.p. € 2.795,- p.p.
Optie 2:
Luxe lodges en safaritenten
€ 3.120,- p.p. € 3.320,- p.p. € 3.220,- p.p. € 2.845,- p.p. € 3.120,- p.p.

Accommodatie Optie 1:
Lazy Camping
Groepsreis (max. 12 pers.) € 2.795,- p.p.
Individuele reis met 2 personen € 2.995,- p.p.
Individuele reis met 3 personen € 2.895,- p.p.
Individuele reis met 4 personen € 2.845,- p.p.
Individuele reis met meer personen (max. 12) € 2.795,- p.p.
Accommodatie Optie 2:
Luxe lodges en safaritenten
Groepsreis (max. 12 pers.) € 3.120,- p.p.
Individuele reis met 2 personen € 3.320,- p.p.
Individuele reis met 3 personen € 3.220,- p.p.
Individuele reis met 4 personen € 2.845,- p.p.
Individuele reis met meer personen (max. 12) € 3.120,- p.p.

Habari Travel heeft veel zorg besteed aan de samenstelling van deze reisbeschrijving. Toch zijn fouten of wijzigingen niet uit te sluiten. Hiervoor kunnen wij echter geen aansprakelijkheid aanvaarden. De prijzen zijn in november 2019 samengesteld op basis van de toen beschikbare informatie. In de tussentijd kunnen er echter veranderingen voordoen. Denk bijvoorbeeld aan verandering in de prijzen van brandstof, routes, accommodaties, excursies, entreegelden en extra veiligheidsmaatregelen. Dit kan invloed hebben op de reissom en wij vragen hiervoor uw begrip.

Optie 1: Lazy Camping

Een combinatie van ‘lazy camping’ en overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel. Lazy camping is een verblijf in een ingerichte safaritent met gedeelde toilet en douche in een sanitair blok. Hierbij zijn bed- en badlinnen inbegrepen.

Lazy camping’ is op deze reis mogelijk bij Kidepo Savannah Lodge, Fort Murchison, Kibale Forest Camp, The Bush Lodge, Mburo Eagles Nest, .

Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

U overnacht overal in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel. Dit kan een kamer zijn, maar ook een zeer luxe safaritent met eigen douche en toilet. Bed- en badlinnen zijn inclusief.

Inclusief in deze reis

 • Vervoer volgens het programma.
 • Entreegelden voor de nationale parken volgens programma.
 • Niet-optionele excursies in het programma.
 • Overnachtingen op basis van logies en ontbijt.
 • Oegandese chauffeur/gids (Engelssprekend).
 • Vervoer van en naar Entebbe International Airport.

Optioneel bij te boeken bij de Parel van Afrika

Exclusief

 • Heen- en terugvlucht. Habari Travel kan u helpen met het boeken van vliegtickets (Alleen Brussels Airlines of KLM).
 • Visum Oeganda USD 50 p.p. Het visum voor Oeganda moet u overigens vooraf digitaal aanvragen en per creditcard betalen.
 • Mineraalwater (er wordt een pot gemaakt: ca. € 1,- p.p.p.d.)
 • Persoonlijke uitgaven (ter plaatse te betalen):
  • Diner in de lodges en lunch onderweg: ca. € 25,- p.p.p.d.
  • Drankjes: gemiddeld ca. € 10,- p.p.p.d.
  • Souvenirs, fooien.
 • Gorilla permit: USD 700 p.p.
 • Boekingskosten € 25,- per boeking.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden: € 5,- per persoon.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking.
 • Optionele excursies en activiteiten.
 • Verplichte reisverzekering, door uzelf af te sluiten.
Voorwaarden
 • De groepsreis Parel van Afrika start altijd op een zaterdag.
 • De individuele reis Parel van Afrika kan op iedere dag van de week starten.
 • Genoemde prijzen zijn vanaf-prijzen en in euro’s per persoon.
 • De prijzen zijn exclusief vliegtickets.
 • De prijzen zijn exclusief gorilla permit
Disclaimer

Habarireizigers nemen geheel voor eigen risico deel aan activiteiten en excursies die door derden georganiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan boottochten, city tours en trackings. Habari Travel aanvaardt hiervoor namelijk geen enkele aansprakelijkheid.

Wanneer vertrekken we naar de Parel van Afrika?

De groepsreis Parel van Afrika start altijd op een zaterdag. Bekijk hieronder de actuele vertrekdata per maand:

2022

Augustus
 • 13-08-2022
 • 27-08-2022
September
 • 03-09-2022
 • 10-09-2022
 • 24-09-2022
Oktober
 • 08-10-2022
 • 22-10-2022
November
 • 05-11-2022
 • 19-11-2022
December
 • 10-12-2022
 • 24-12-2022

2023

Januari
 • 07-01-2023
 • 21-01-2023
Februari
 • 04-02-2023
 • 18-02-2023
Maart
 • 04-03-2023
 • 18-03-2023
April
 • 01-04-2023
 • 15-04-2023
Mei
 • 06-05-2023
 • 20-05-2023
Juni
 • 03-06-2023
 • 10-06-2023
 • 24-06-2023
Juli
 • 01-07-2023
 • 08-07-2023
 • 15-07-2023
 • 22-07-2023
 • 29-07-2023
Augustus
 • 05-08-2023
 • 12-08-2023
 • 26-08-2023
September
 • 02-09-2023
 • 09-09-2023
 • 23-09-2023
Oktober
 • 07-10-2023
 • 21-10-2023
November
 • 04-11-2023
 • 18-11-2023
December
 • 09-12-2023
 • 23-12-2023

Waar slapen we in de Parel van Afrika?

Al de lodges en hotels waar u tijdens de Parel van Afrika reis verblijft, zijn in eigen beheer. Ze zijn kleinschalig gebouwd met oog voor detail, de natuur en de omgeving. Het zijn geen 5-sterren hotels, maar liggen wel op 5-sterren locaties op schitterende plekken in de natuur, bij een klein dorp of pal aan de grens van een nationaal park. Als onze gast kunt u daarom rekenen op de ultieme Afrika ervaring in sfeervolle accommodaties met een heerlijke keuken en vriendelijk personeel.

Optie 1: Lazy Camping

Een combinatie van ‘lazy camping’ en overnachten in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel. Lazy camping is een verblijf in een ingerichte safaritent met gedeelde toilet en douche in een sanitair blok. Hierbij zijn bed- en badlinnen inbegrepen.

Lazy camping’ is op deze reis mogelijk bij Kidepo Savannah Lodge, Fort Murchison, Kibale Forest Camp, The Bush Lodge, Mburo Eagles Nest, .

Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

U overnacht overal in de sfeervolle accommodaties van Habari Travel. Dit kan een kamer zijn, maar ook een zeer luxe safaritent met eigen douche en toilet. Bed- en badlinnen zijn inclusief.

Airport Guesthouse Entebbe

Op slechts 15 minuten van Entebbe International Airport ligt het Airport Guesthouse Entebbe. Ons guesthouse is meestal de eerste accommodatie waar u in Oeganda verblijft. Dit begin- en eindpunt van de meeste reizen naar Oeganda vormt namelijk al jaren de thuisbasis voor Habari Travel. Het hotel ligt in een rustige woonwijk van Entebbe. Deze rustige omgeving en de prachtige tuin zorgen voor een oase van rust. Het is daarom de perfecte accommodatie om uw reis rustig te beginnen. Aan het einde van de reis voelt ons Airport Guesthouse Entebbe eveneens als thuiskomen.

Accommodatie bekijken

Kidepo Savannah Lodge

U vindt Kidepo Savannah Lodge letterlijk op de rand van één van de mooiste nationale parken van Oeganda, namelijk Kidepo Valley National Park. Deze accommodatie is gebouwd op de Kawalokolheuvel. Vanaf hier heeft u een adembenemend uitzicht over de Narusvallei, de berg Morungole en de bergketens die de grens vormen met Zuid-Soedan. De sfeer van de accommodatie past naadloos bij de savanne met graslanden, rotspartijen, en… de Karamajongstam. Dit zijn onze buren die immers bekend staan om de typische Manyatta’s en kleurrijke dekens.

Accommodatie bekijken
Optie 1: Lazy Camping
Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

Fort Murchison

Fort Murchison ligt op een steenworp afstand van Murchison Falls National Park. Vanuit hier kunt u daarom genieten van de prachtige omgeving en kijkt u uit over de indrukwekkende Albertnijl. Onze Murchison Falls Lodge lijkt op een (oud) verdedigingswerk om Oeganda te beschermen tegen invallen uit het noorden. Gelukkig zijn die tijden voorbij en staat onze poort van deze accommodatie open om u welkom te heten. De enorme toren, de aardekleurige muren en het vleugje Swahili-stijl zullen tijdens uw hele verblijf indruk op u maken! Bij binnenkomst in de toren, wordt u eerst bij de receptie wegwijs gemaakt in het fort. In het zwembad kunt u vervolgens heerlijk ontspannen en met een drankje terugkijken op een een mooie safaridag.

Accommodatie bekijken
Optie 1: Lazy Camping
Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

Kibale Forest Camp

Aan de rand van Kibale National Park, het centrum van de Chimpanzee Tracking in Oeganda, ligt Kibale Forest Camp. Verscholen in het tropisch regenwoud betreedt u hier een klein paradijs. Spot zeldzame vogels en prachtige vlinders of geniet van de apen die door het bos slingeren. Wees bijvoorbeeld niet verbaasd als er een familie groene bavianen door de tuin van deze accommodatie trekt. Het komt ook regelmatig voor dat roodstaartmeerkatten, oostelijke franjeapen of rode colobussen elkaar met veel kabaal achterna zitten en vanuit de bomen op het dak van uw tent springen.

Accommodatie bekijken
Optie 1: Lazy Camping
Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

The Bush Lodge

The Bush Lodge ligt aan het Kazinga Channel, op de grens met Queen Elizabeth National Park. Deze lodge is gebouwd volgens ecologische principes en vanuit deze plek kijkt u uit over het kanaal en een deel van het park. Door de ligging bij het park bestaat er een grote kans dat op het terrein van de lodge wilde dieren voor kunnen komen. Savanneolifanten, reuzenboszwijnen, nijlpaarden en Afrikaanse buffels maken bijvoorbeeld deel uit van een vaste groep bezoekers aan het terrein van de lodge.

Accommodatie bekijken
Optie 1: Lazy Camping
Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

Gorilla Valley Lodge

Gorilla Valley Lodge ligt letterlijk aan de rand van Bwindi Impenetrable National Park, het thuis van de berggorilla’s in Oeganda. Als u hier verblijft, zijn deze ‘gentle giants‘ uw buren. Soms komen ze op bezoek om wat tijd door te brengen in de tuin of in het kleine dal voor de lodge. De benaming is dan ook een terechte keuze voor deze unieke plek. De geluiden van de jungle zijn uw wekker. De vroege vogel kan dan met eigen ogen ervaren hoe de mist optrekt en Bwindi ontwaakt.

Accommodatie bekijken

Mburo Eagles Nest

Op de Riyemitanaheuvel die aan Lake Mburo National Park grenst, vindt u sinds 2012 Habari’s eigen accommodatie Mburo Eagles Nest. De naam is geïnspireerd op de voorbij zwevende arenden en het werkelijk adembenemende uitzicht over het park. Deze accommodatie heeft misschien wel het mooiste uitzicht over Oeganda. Iedere safaritent heeft bovendien een eigen veranda waar u van dat uitzicht kunt genieten. Voor het avondeten maken we een houtvuur en gebruiken we de grote Afrikaanse potjies. Kortom, hier geniet u van het echte Afrika-gevoel!

Accommodatie bekijken
Optie 1: Lazy Camping
Optie 2: Luxe lodges en safaritenten

De nationale parken die u tijdens de Parel van Afrika gaat bezoeken

Oeganda is een land met veel natuur. Met meer dan 300 zoogdiersoorten en bijna 1.100 vogelsoorten komt u volledig aan uw trekken. En vergeet ook vooral niet de grote aantallen vlinders, insecten, reptielen, amfibieën, bomen, struiken en planten. Het land heeft tien nationale parken binnen haar grenzen, plus zeven zogenaamde wildlife reserves.

Tijdens de Parel van Afrika reis bezoekt u de volgende nationale parken:

Kidepo Valley National Park

Kidepo Valley National Park ligt in het uiterlijke noordoosten van Oeganda, pal op de grens met Zuid-Soedan. Landschappelijk is het één van de mooiste parken van Afrika. Er zijn open savannes, acacia bosland, rivierbossen, borassus palmbomen, kopjes (rotsen), heetwaterbronnen (Kanangorok), heuvels, bergen en rivieren. Veel toeristen zult u hier niet aantreffen, maar wel dieren die nergens anders in Oeganda te vinden zijn. Die kunt u vaak op korte afstand bewonderen. Denk aan de savanneolifant, Afrikaanse buffel, leeuw, luipaard, jachtluipaard, gestreepte jakhals, gevlekte hyena, defassa waterbok, Rothschilds giraffe, steppezebra en vijf primatensoorten.

Meer lezen

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National park is het oudste en grootste nationale park van Oeganda. Het maakt deel uit van de Murchison Falls Conservation Area. Daarnaast wordt het savannepark doorsneden door de Victorianijl die uitmondt in het Albertmeer en daarna doorgaat als de Albertnijl. Murchison Falls National park ligt in het in het noordwesten van Oeganda en is natuurlijk vernoemd naar de machtige Murchison Falls van ruim 40 meter hoogte. Hier perst de Victorianijl zich met donderend geweld door een 8 meter nauwe kloof. U kunt hier zowel vanaf de top als vanuit een boot van dichtbij van genieten. Het park herbergt vele zoogdiersoorten, waaronder gevlekte hyena, gestreepte jakhals, savanneolifant, kob, defassa waterbok, leeuw, luipaard, jachtluipaard en groene baviaan. Murchison Falls National Park heeft ook Afrika’s grootste populatie van de ernstig bedreigde Rothschilds giraffe.

Meer lezen

Kibale National Park

Kibale National Park is ‘the place to be’ voor iedereen die geïnteresseerd is in grote en kleine primaten. De bekendste bewoners van dit prachtige en ongerepte laaglandoerwoud zijn uiteraard de chimpansees. Een deel van de populatie is te bezoeken door middel van een Chimpanzee Tracking. Hoewel er in meerdere nationale parken in Oeganda chimpansees voorkomen, is Kibale National Park hét centrum van de chimpansee tracking. Toch is Kibale National Park meer dan chimpansees, want ook voor kleine primaten is Kibale National Park interessant. De groene baviaan, roodstaartmeerkat, bergmeerkat, oostelijke franjeaap en diadeemmeerkat zijn soorten die u er kunt tegenkomen. Ook andere zoogdieren, vogels en insecten maken het park tot een belangrijke bestemming voor ecotoerisme en safari’s.

Meer lezen

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is een uitgestrekt savannepark dat in tweeën gesneden wordt door het Kazinga Channel. Dit is een natuurlijk kanaal tussen Lake George en Lake Edward. Het park kreeg haar naam ter herinnering aan het bezoek van koningin Elizabeth van Engeland in 1954. In Queen Elizabeth National Park vindt u de grootste nijlpaardenpopulatie van Oeganda. Tijdens de boottocht op het Kazinga Channel krijgt u deze dieren dan ook veelvuldig te zien. De Kasenyisector wordt gedomineerd door de kob, een stevig gebouwde antilopensoort die daar in grote aantallen voorkomt. Andere soorten die u er kunt aantreffen zijn bosbokken, defassa waterbokken, savanneolifanten en wrattenzwijnen. De meest unieke bewoners zijn echter ongetwijfeld de boomklimmende leeuwen in Ishasha. Met meer dan 600 waargenomen vogelsoorten is Queen Elizabeth National Park bovendien een waar vogelparadijs.

Meer lezen

Bwindi Impenetrable National Park

Gelegen in het zuidwesten van Oeganda ligt één van de laatste toevluchtsoorden van de berggorilla: Bwindi Impenetrable National Park. Het is een nationaal park met een duister verleden. Om dit duidelijk te maken, bestaat de naam voor het park uit twee woorden met dezelfde betekenis. Het eerste woord is het lokale Lukiga woord ‘Bwindi’. Het tweede woord is het Engelse woord ‘Impenetrable’. Beide betekenen: ondoordringbaar. Het is één van de oudste regenwouden van Afrika. Vanwege de unieke status van het park werd het park in 1994 erkend als World Heritage Site. Behalve de berggorilla kent Bwindi nog een groot aantal interessante dieren. Denk aan de schuwe bosolifant, diverse kleine primatensoorten en verschillende duikers.

Meer lezen

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is één van de kleinste nationale parken van Oeganda. Toch is het de laatste jaren steeds meer een park van betekenis geworden. Het is namelijk niet alleen het enige nationale park in Oeganda waar u impala’s kunt vinden. In Lake Mburo National Park nemen de aantallen wilde dieren bovendien nog steeds toe. Dit komt niet alleen door afspraken met de lokale veehouders en het tegengaan van stroperij. Ook het rooien van een groot aantal acacia’s die het oorspronkelijke savannegebied dreigden te verstikken draagt hieraan bij. Het unieke van het park vormt de aanwezigheid van 13 meren waarvan er zich 5 in het park bevinden. Deze meren worden gevoed door de Rwizirivier en zijn met elkaar verbonden door moerassen. Sommige van deze moerassen bestaan alleen in de regentijd. Elandantilopen, steppezebra’s, wrattenzwijnen en Rothschilds giraffen kunnen op vaak korte afstand gezien worden.

Meer lezen