Berggorilla

Gorilla tracking: de berggorilla’s in Uganda bezoeken

Kom oog in oog te staan met deze ‘Gentle Giants’ en de indrukwekkende zilverrug: een unieke ervaring! Veel reizigers die de zeldzame berggorilla’s bezoeken, beschrijven deze gorilla tracking als één van de hoogtepunten van hun reis naar Oeganda.

Door Marcel van Rooijen

De Gorilla Tracking

Vanuit Travellers Rest in Kisoro is het circa anderhalf uur rijden naar de Rushagasector in het zuiden van Bwindi Impenetrable National Park. Hier kunnen vijf gorilla families bezocht kunnen worden. De bezoekers met een gorilla permit verzamelen zich bij de ‘Office’. In groepjes van 8 gaan ze vervolgens met een gids op pad. Op zoek naar de gorilla families die gewend zijn geraakt aan bezoek.

Afhankelijk van waar de gorilla’s zich bevinden, duurt de tocht een half uur tot 6 uur. Een prachtige unieke reis te voet door ongerept Afrikaans bergoerwoud. Er zijn geen paden en het is klauteren en klimmen door de vegetatie. Als eerste gaan de gidsen naar de plek waar de gorilla’s de vorige dag zijn gezien. Vervolgens volgen ze het spoor naar de slaapplaats van de afgelopen nacht en dan via een spoor van gebroken takken en uitwerpselen naar de plek waar de gorilla’s aan het eten of rusten zijn.

Het uur bij de gorilla’s is de moeite van de tocht meer dan waard, een unieke belevenis om oog in oog te staan (soms op zeer korte afstand) met deze fascinerende dieren.

Waar kunt u de berggorilla bezoeken?

Op dit moment zijn ontmoetingen met berggorilla’s mogelijk in twee nationale parken in Uganda: Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. In Rwanda kunt u de ‘Gentle Giants’ bezoeken in Volcanoes National Park. Mede dankzij het toerisme gaat het steeds beter met de berggorilla.

Met Habari Travel bezoekt u standaard de berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park. Verblijft u langer in Kisoro? Dan kunt u ervoor kiezen om ook de berggorillafamilie in Mgahinga Gorilla National Park te bezoeken. Informeer vooraf wel of deze familie (Nyakagezi) in Uganda is. Ze zwerven namelijk rond in het grensgebied met Rwanda en DR Congo.

Video: Uganda Tourism Board

Voorbereidingen voor de gorilla tracking

De beslissing is genomen. Via Habari Travel heeft u een gorilla permit gekocht voor een gorilla tracking. Door een goede voorbereiding kunt u op de dag van de gorilla tracking zelf veel meer genieten van uw ontmoeting met de berggorilla’s in Uganda.

Conditie

Gorilla tracking kan inspannend zijn. Een tocht kan een half uur duren, maar ook zes uur. Berggorilla’s bewegen zich constant door hun gebied. Normaal verplaatsen ze zich 1 à 2 km per dag. Onder invloed van droogte of problemen tussen zilverruggen of groepen gorilla’s kunnen de afstanden groter worden.

De gorilla tracking begint altijd bij de plek waar de gorilla’s de vorige dag voor het laatst gezien zijn. Bwindi Impenetrable National Park en de andere parken zijn berggebieden. Dit betekent dat u soms moet klimmen en afdalen. Het kan daarom geen kwaad om voor aanvang van de reis iets aan de conditie te doen. Probeer, indien nodig, ook wat af te vallen, want in de bergen weegt ‘ieder pondje extra, een kilo’.

Sinds een paar jaar kunt u vooraf in Bwindi aangeven dat u aan een wat lichtere tocht wilt deelnemen. Bijvoorbeeld vanwege leeftijd of gezondheid. Dit moet u vooraf bij boeking aan Habari Travel melden. Habari Travel kan echter geen garantie geven dat dit dan ook daadwerkelijk gebeurt. Een en ander is afhankelijk van het aantal bezoekers en de locaties waar de berggorilla’s zich bevinden. Bedenk ook dat als u naar een makkelijk te bereiken familie gaat, u misschien al binnen een kwartier tot half uur contact maakt. Na een uur bij de gorilla’s keert u dan weer terug naar het hoofdkwartier. U bent dan ongeveer twee uur op pad geweest, terwijl u misschien op een uur of zes gerekend had.

Schoenen

Voor bergwandelen heeft u goede en stevige (berg)schoenen nodig. De voeten en enkels moeten voldoende steun krijgen, terwijl de zolen een goede grip moeten hebben op de vaak modderige paden. Laat u goed adviseren in speciaalzaken met outdoorbenodigdheden.

Handschoenen

Tijdens de gorilla tracking zult u moeten klauteren en soms takken, stammen, lianen of rotsen moeten beetpakken om naar boven te komen of af te dalen. De kans dat u dan met uw blote handen ergens ingrijpt, een doorn, netels of een scherpe steen, is aanwezig. Ook kan er op de plek waar u uw hand plaatst een insect zitten die meteen steekt of bijt. Het is aan te bevelen om goede en sterke tuinhandschoenen aan te schaffen en deze te dragen bij het stijgen of dalen. Tijdens het samenzijn met de gorilla’s kunnen ze uit.

Gaiters

Naast het beschermen van de handen is het ook verstandig om de onderbenen te beschermen. Als de gorilla’s in de buurt zijn, moet u soms een ‘shortcut’ nemen. Dit betekent vaak door dichte aanplant diagonaal de helling op of af.

U zult zich dan een weg door de ondergroei moeten banen. De schenen kunnen het zwaar te verduren krijgen door terug zwiepende twijgen of takken, dunnen lianen, doorns en andere vegetatie. Het is aan te bevelen in dat geval stevige gaiters te dragen. Dit zijn beschermkappen die u over uw schoenen en de broek kunt dragen om de onderbenen te beschermen. Ook voorkomen ze dat er takjes, steentjes, water, modder en… safarimieren in de schoenen komen tijdens de gorilla tracking.

Er is een grote sortering gaiters te koop; kies een stevige kwaliteit. Deze gaiters kunt u uiteraard gedurende uw gehele verblijf in Afrika gebruiken. Ze zijn nuttig tijdens de chimp walk, maar ook bij een wandelsafari of swamp walk.

Bij gebrek aan gaiters is het ook mogelijk de broekspijpen in de sokken te stoppen.

Regenkleding

De kans op regen in het oerwoud is altijd aanwezig. Het kan een bui van een kwartier zijn, maar het kan, afhankelijk van de tijd van het jaar, ook een paar uur regenen. Schaf daarom goede regenkleding aan. Bij voorkeur lichtgewicht en ademend. Denk ook aan een regenhoes voor uw rugzak.

In plaats van een regenjack en regenbroek kunt u ook een poncho overwegen. Zeer praktisch en snel aan te trekken als het plotseling gaat regenen. Er zijn poncho’s met een uitsparing voor de rugzak.

Het enige nadeel van poncho’s is dat u soms wat moeilijk door de zeer dichte ondergroei komt. De poncho kan namelijk achter takjes of doorns blijven hangen. Het is vooraf niet te zeggen of u tijdens de gorilla tracking de dichtste gedeelten van het oerwoud moet doorkruisen.

Druivensuiker

Koop een paar pakjes druivensuiker. Tijdens de tocht, zeker als die lang duurt, kunt u er behoefte aan krijgen. Stijgen en dalen kunnen zeer inspannend zijn. Dan is een oppeppertje in de vorm van druivensuiker welkom.

Een dag voor de gorilla tracking

De ochtend van de tracking is alles een beetje hectisch.  Er is weinig tijd omdat u op tijd op het verzamelpunt moet zijn. Zoek uw spullen de dag ervoor bij elkaar en leg ze gereed. Ook is het verstandig om bijtijds met de keuken van het hotel, lodge of camping te regelen dat u ‘s ochtends een lunchpakket wilt meenemen.

Waar moet u allemaal aan denken bij de gorilla tracking?

 • Minstens twee liter water per persoon. Door de inspanningen verliest u veel vocht. Voorkom uitdroging, ook als het regent!
 • Het al eerder genoemde lunchpakket.
 • Een droog paar sokken. Laat deze achter in het voertuig waarmee u naar het startpunt bent gebracht. Heeft u natte voeten gekregen? Dan is het bijzonder aangenaam om direct na de gorilla tracking droge sokken aan te kunnen trekken. Zorg eventueel ook voor een paar droge schoenen in de auto.
 • Handschoenen, gaiters en regenkleding.
 • Druivensuiker en eventueel energierepen (zogenaamde power bars) om de suikerspiegel op peil te houden.
 • Eventueel een verrekijker.
 • Eventueel een fotocamera.
 • Probeer alles wat u mee wilt nemen in een zogenaamde dagrugzak te stoppen. Houd de handen vrij. Bij wat zwaardere inspanningen gaat alles wat u moet dragen irriteren.
 • Draag de riemen van camera en/of verrekijker kruislings over de schouder. Hiermee voorkomt u dat u de nek- en rugspieren te veel belast. Bij opspelende spieren weegt zelfs een lichtgewicht verrekijker ‘kilo’s’.

Het is zover: we gaan de berggorilla’s bezoeken!

Gorilla tracking betekent doorgaans vroeg uit de veren. U moet absoluut op tijd op het verzamelpunt zijn. Indien u niet op tijd bent, wordt uw plek aan een reservedeelnemer gegeven en ontvangt u uw geld terug. Voordat u op pad gaat, is er eerst een briefing. Van alle deelnemers aan de tocht, maximaal acht personen, worden de persoonsgegevens d.m.v. uw paspoort gecontroleerd en geregistreerd.

Na het welkomstwoord deelt de leidende ranger de regels mee:

 • De rangers zijn de baas. Zij begeven zich iedere dag in het oerwoud en zijn de specialisten. Hun aanwijzingen dienen zonder enige discussie opgevolgd te worden. Zij zijn verantwoordelijk voor uw veiligheid en welzijn, maar ook voor die van de berggorilla’s!
 • Zieke mensen mogen absoluut niet mee met de gorilla tracking. Zij krijgen een deel van hun geld terug en kunnen – tegen betaling van een lager bedrag – een natuurwandeling maken onder leiding van een gids.
  Blijkt tijdens de tocht dat u ziek bent, dan gaat u onder begeleiding van een ranger terug naar het verzamelpunt; er vindt dan geen resti­tutie plaats. Men wil koste wat kost voorkomen dat de berggorilla’s in gevaar worden gebracht met voor hun fatale menselijke ziektes.
 • U heeft de mogelijkheid om een drager in te huren die uw rugzak gedurende de tocht draagt. De kosten zijn ongeveer 15 US-dollar per drager. U moet dit niet zien als een vorm van neokolonialisme. De dragers zijn vaak studenten die op deze manier wat bijverdienen. U helpt ze dus alleen maar door ze in te huren. En ze helpen u een handje met de stevige klim en afdalingen. De keuze is aan u.
 • De mogelijkheid bestaat om op het verzamelpunt een wandelstok mee te nemen. Deze stok kan u steun geven gedurende de tocht. Het is geen verplichting, maar wel een aanrader.
 • De snelheid van de groep wordt bepaald door de langzaamste deelnemer. Deze wordt door de rangers vooraan geplaatst. Zowel rangers als dragers zijn zeer hulpvaardig en doen er alles aan om de dag voor iedere deelnemer te laten slagen. Er worden gedurende de tracking voldoende pauzes ingelast. Vergeet niet om regelmatig te drinken, u heeft het echt nodig.
 • Hoewel u ze waarschijnlijk niet zult zien, zijn er ook ‘onzichtbare’ rangers en soldaten aanwezig bij de gorilla tracking. Zij zorgen voor uw veiligheid en beschermen de gorilla’s tegen stropers.
 • Wilt u een foto maken of even van het landschap genieten, sta dan eerst stil alvorens te kijken of te fotograferen. U loopt hoofdzakelijk over smalle paadjes, wissels geheten, gemaakt door oerwouddieren. Eén moment van onoplettendheid kan u 50 meter lager op de helling doen belanden.
 • Bij 99,9% van alle tochten, kan men de berggorilla’s zien. Toch bestaat er een zeer kleine kans dat u geen berggorilla’s ziet. U ontvangt dan een deel van het geld terug. De hele tocht wordt dan als een natuurwandeling gezien.
 • Men probeert tot 15.00 uur visueel contact te krijgen met de gorilla’s. Daarna moet de terugtocht worden aanvaard. We moeten absoluut vermijden om in het donker in het oerwoud te zijn. Afdalen in het donker kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Ook een ontmoeting met de in Bwindi aanwezige bosolifanten kan tot gevaarlijk situaties leiden.
 • Maar bedenk dat de rangers er alles aan zullen doen om u bij de gorilla’s te brengen. Hun tomeloze inzet en bereidwilligheid is erg groot.
 • Als het grote moment daar is, moet u uw spullen achterlaten. Er blijft altijd bewaking achter. ‘Bewapend’ met een eventuele camera of verrekijker, die mag u uiteraard meenemen, nemen de rangers u mee naar de plek waar een groep berggorilla’s zich ophoudt.
 • U mag een uur bij de berggorilla’s verblijven. Geniet van dit unieke moment en laat het gewoonweg over u heenkomen. Houd rekening met de andere deelnemers van het gezelschap. Heeft u de gorilla’s goed kunnen zien, sta uw plek dan af aan iemand die achter u staat.
 • De afstand tot de gorilla’s moet ten minste 7 meter bedragen. Dit is om te voorkomen dat de dieren met voor hen gevaarlijke ziektes in aanraking komen én omgekeerd, dat u in aanraking komt met voor u gevaarlijke ziektes.
 • Het is niet te vermijden dat de gorilla’s zelf wel dichterbij komen. Luister naar de aanwijzingen van de rangers. Zelf heb ik meerdere keren meegemaakt, dat berggorilla’s mij rakelings passeerden.
 • Praat, indien nodig, op een laag en zacht geluidsniveau.
 • Zowel de zilverrug als de jonge mannetjes kunnen schijnaanvallen uitvoeren. U loopt geen gevaar. Ik heb op het internet geen enkele informatie kunnen vinden over toeristen die daadwerkelijk door berggorilla’s zijn aangevallen.
 • De berggorilla’s tolereren u in hun directe leefomgeving, ondanks hun slechte ervaringen met mensen in de afgelopen decennia. Dit betekent overigens niet dat ze tam zijn. Het zijn en blijven wilde dieren.
 • Respecteer ze en beschaam hun vertrouwen niet.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de rangers op:
 • Kijk de zilverrug niet in de ogen.
 • Trommel niet op de borst.
 • Schud niet met takken of stammen.
 • Laat geen vuil achter tijdens de gorilla tracking, maar neem alles weer mee terug. Neem een plastic zakje mee waarin u het afval kunt verzamelen.
 • Bedenk dat niet iedereen fotografeert. Niet-fotografen hebben uiteraard ook recht op een goede plek!

De terugweg

Hoewel het stijgen langs de hellingen soms zwaar is, kan de afdaling ook veel van u vergen. Let goed op waar u uw voeten neerzet. Blijf geconcentreerd tot u weer op een vlak stuk bent. Goed schoeisel is bij de afdaling nog belangrijker dan bij het stijgen. En ook hierbij geldt: eerst stilstaan voordat u gaat kijken of fotograferen.

Terug op de verzamelplaats vindt nog een kleine ceremonie plaats. U ontvangt een gorilla tracking certificaat waarop staat dat u in contact bent geweest met de berggorilla’s in Uganda. Een mooi aandenken aan een bijzondere dag waar u ook jaren later nog met veel plezier aan terug zult denken.

Souvenirs

Hoewel souvenirs in Uganda niet zo makkelijk te koop zijn als in bijvoorbeeld Kenia of Tanzania, worden ze uiteraard wel verkocht. Met name rond de nationale parken biedt de lokale bevolking bijvoorbeeld houtsnijwerk aan. Door een souvenir te kopen helpt u niet alleen de mensen in hun levensonderhoud, maar vergroot u ook hun betrokkenheid bij de bescherming van hun omgeving. Het beschermen van de berggorilla’s, maar ook de bescherming van het oerwoud en haar overige bewoners, is een zaak die ons allemaal aangaat.

Scroll naar top