U bent hier: Home » Informatie » Praktische Reisinformatie

Praktische reisinformatie

Hoe kunt u boeken?

Dit kan op drie manieren:

 1. Via onze website: www.habaritravel.nl Door het invullen van het boekingsformulier waarna één van onze medewerkers contact met u opneemt en de door u gewenste reis boekt.
 2. U stuurt een e-mail met al uw wensen. Eén van onze medewerkers neemt contact met u op.
 3. Telefonisch met Habari Travel in Nederland: Telefoon: +31 (0) 50 541 70 45. Eén van onze medewerkers adviseert u en boekt de door u gewenste reis.

Een optie nemen op een reis

Om niet de kans te lopen dat de reis vol is, kunt u een vrijblijvende optie van 10 dagen op een reis nemen, waarbij ook de vliegtickets vrijblijvend vastgelegd worden - vaak zijn de goedkoopste tickets het eerste weg. NB Omdat bij een optie de reis met bijbehorende vliegtickets vrijblijvend vastgelegd wordt, moet u op het optieformulier naast uw NAW-gegevens, telefoonnummer en e-mailadres, ook de paspoortnummers van u en uw eventuele medereizigers vermelden, inclusief de juiste tenaamstelling, zoals in het paspoort vermeld staat.

Een offerte aanvragen

Bij een offerte ontvangt u een globaal overzicht van de prijs inclusief een 'ongeveer' prijs voor de vliegtickets. U hoeft alleen uw naam, telefoonnummer en e-mailadres op te geven. NB Bij een offerte wordt geen reis en bijbehorende vliegticket(s) in optie genomen.

Vliegen naar Uganda

 • Habari Travel heeft tickets voor de heen- en terugvlucht met Brussels Airlines vanaf Brussel of met KLM vanaf Schiphol (tegen meerprijs). Deze tickets zijn bij de vermelde prijzen inbegrepen. Het is aan te raden vroeg te boeken, want onze prijzen zijn gebaseerd op het voordeligste ticket dat uiteraard als eerste is uitverkocht. Mochten deze tickets onverhoopt niet meer beschikbaar zijn op het moment van boeken, dan zullen wij na opgave van de bijkomende kosten, de meerprijs van een hogere en dus duurdere klasse, helaas aan u moeten doorberekenen. Informeer voor de meest actuele prijzen.
 • Wilt u met een andere vliegmaatschappij dan KLM of Brussels Airlines vliegen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. U kunt onze reizen ook zonder vliegticket boeken, dan boekt u alleen het landarrangement. De bijbehorende vlucht boekt u vervolgens zelf. NB Aangezien de reizen doorgang vinden bij een minimum aantal deelnemers, maar ook een maximum aantal deelnemers kent, is het verstandig eerst te informeren naar de actuele beschikbaarheid van de reizen.
 • Er vliegen meerdere maatschappijen op Entebbe. Deze maatschappijen hebben geregeld goedkope aanbiedingen. Het is voor ons helaas onmogelijk dit bij te houden en te boeken, maar u kunt dit wel zelf doen. Bij al onze reizen staat ook de prijs van het landarrangement vermeld, dus de prijs zonder vliegticket.

Aantal deelnemers

We reizen in kleine groepjes van minimaal 6 en maximaal 12 reizigers. Bij 4 of 5 deelnemers kunnen wij tegen een bijbetaling van € 100,- respectievelijk € 50,- p.p. de reis vaak toch door laten gaan. Mocht dit het geval zijn, dan wordt u hierover geïnformeerd.

Accommodaties

Tijdens onze Ugandareizen kunt u uit 2 opties kiezen:

 1. De eerste optie is een combinatie van kamperen in al ingerichte safaritenten met bedden en gedeeld sanitair (inclusief bed- en badlinnen), het zogenaamde 'lazy' camping, en overnachtingen in accommodaties van Nature Lodges.
 2. Bij de tweede optie slaapt u, tegen een geringe meerprijs, overal in de accommodaties van Nature Lodges.

De accommodaties van Nature Lodges variëren van lodges tot ‘tented camps’. Al deze accommodaties liggen op een mooie locatie, zijn kleinschalig en ecologisch van opzet, zijn smaakvol ingericht en altijd voorzien van een uitstekende keuken. De accommodaties vallen in de categorie ‘middenklasse’. De reiziger kan, indien beschikbaar en mogelijk, ter plekke kiezen om in een andere dan de geboekte accommodatie te overnachten, waarbij de meerprijs ter plekke door de reiziger zelf voldaan moet worden. Kleinschalig van opzet betekent dat het aantal kamers beperkt is. Het kan daardoor voorkomen dat we een andere accommodatie moeten boeken. We zullen dit uiteraard met de reizigers overleggen. Het is van belang om vroeg te boeken, zodat u de meeste kans heeft om in onze eigen accommodaties te overnachten. In Tanzania bestaat alleen de mogelijkheid om te kamperen. De tenten in Tanzania zijn goede en ruime tweepersoons koepeltenten met goede matrassen. Neem wel zelf een slaap- of lakenzak en een handdoek mee.

Contact

 • Wij ontvangen graag de contactgegevens van een thuisblijver, waarmee in geval van nood contact kan worden opgenomen. U kunt deze gegevens doorgeven via het boekingsformulier.
 • Ook verzoeken wij u een kopie van uw paspoort en reisverzekering mee te brengen voor ons kantoor in Entebbe.
 • In de grote plaatsen in Uganda en Tanzania zijn vaak internetcafés te vinden. Reken wel op een iets minder snelle verbinding dan de snelheid die u thuis gewend bent.
 • Mobiele telefoons uit Nederland en België werken vaak ook in Afrika. Uw telecomaanbieder kan u hierover informeren. Het is ook mogelijk een lokale SIM-kaart te kopen. Hiervoor moet u een kopie van uw paspoort en een pasfoto meenemen.

Gezondheid

 • Wij adviseren u om voor inentingen en malariaprofylaxe naar de plaatselijke GGD, de Travel Clinic in Rotterdam of het Tropencentrum AMC in Amsterdam te gaan. Alle vaccinaties worden in een vaccinatiepaspoort (het zogenaamde gele boekje) bijgehouden. Voor Tanzania is het noodzakelijk dat u het vaccinatiepaspoort bij u draagt.
 • Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor al onze bestemmingen, hier wordt in Uganda momenteel streng op gecontroleerd, dus draag uw vaccinatiepaspoort/gele boekje bij u.
 • Mocht u medische beperkingen hebben die het reisverloop zouden kunnen beïnvloeden, dan worden wij hiervan graag voorafgaand aan de reis op de hoogte gebracht.
 • Gebruikt u medicijnen? In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden van de Opiumwet staan strenge straffen. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. U heeft hiervoor een officiële verklaring nodig (let op: het aanvragen van een officiële verklaring duurt minimaal vier weken). Meer informatie vindt u op de website van het CAK - www.hetcak.nl - of neem contact op met ons.
 • Het is raadzaam om een kleine reisapotheek mee te brengen. Er zijn speciale tropenkits verkrijgbaar bij de betere outdoorwinkels. Denk ook aan een goed zonnebrandmiddel (u bevindt zich immers vlakbij de evenaar), paracetamol, een goed insectenwerend middel met DEET, een pincet, pleisters en een antidiarreemiddel.
 • In onze eigen en in de luxe accommodaties heeft u geen muskietennet nodig. Voor Rwanda en afwijkende, meestal eenvoudige, accommodaties in Uganda raden wij u aan om een geïmpregneerd muskietennet mee te nemen (voor Uganda geldt dit alleen als u geen standaard reis maakt - bijvoorbeeld een maatwerkreis naar Oost- en Noord-Uganda). U kunt muskietennetten bij de betere outdoorwinkels in Nederland en België kopen.

Medicijnpaspoort In tegenstelling tot wat veel reizigers denken, is het medicijnpaspoort geen geldig reisdocument, maar somt het op welke medicijnen u gebruikt. Of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gorilla permits

Habari Travel organiseert reizen waarbij de beschikbaarheid van een gorilla permit in Uganda en/of Rwanda gegarandeerd is. Standaard worden gorilla permits voor een bezoek aan Bwindi Impenetrable national Park gekocht. Mocht u echter naar de berggorilla’s in Rwanda willen, dan is dat, afhankelijk van de soort reis, mogelijk. Hier zijn echter wel extra kosten aan verbonden, zoals vervoerskosten (US$ 100 - 150 p.p.). Als we geen gorilla permits kunnen inkopen, kunt u de reis kosteloos annuleren. We kunnen gorilla permits inkopen voor Bwindi Impenetrable National Park in Uganda (US$ 600) en voor het Parc National des Volcans in Rwanda (US$ 1.500). Bij de 14-daagse groepsreis Natuurlijk Uganda, 19-daagse groepsreis Parel van Afrika, de 22-daagse groepsreis Langs de Afrikaanse Evenaar, de 16-daagse individuele reis Groene Hart van Afrika en de 16-daagse individuele reis Luxe Reis door Uganda heeft u de mogelijkheid zelf aan te geven in welk van de twee landen u de berggorilla’s wilt bezoeken (voor Rwanda is een apart visum nodig - zie verder onder Visa). Bij de 9-daagse reis Kort Afrikaans kunt u de berggorilla’s alleen in Bwindi Impenetrable National Park bezoeken. Door de beperkte beschikbaarheid van de gorilla permits kunnen wij niet garanderen dat wij aan uw wens kunnen voldoen. Wij zullen dan proberen uit te wijken naar een ander park. Wij vertrouwen op uw begrip hiervoor. De prijzen zijn de prijzen zoals deze bekend waren in november 2017 en gelden in principe tot 31 december 2018. Mochten de prijzen van de gorilla permits tussentijds wijzigen, dan betaalt u de dan geldende prijs. Ons advies is altijd: boek tijdig om teleurstellingen te voorkomen!

Optionele excursies

Tijdens het verblijf in Travellers Rest Hotel in Kisoro, het Airport Guesthouse Entebbe en Nyungwe National Park in Rwanda zijn excursies niet bij de prijs inbegrepen. Hierdoor heeft u de mogelijkheid zelf een dagprogramma samen te stellen. De kosten verschillen per excursie en worden, soms indicatief vanwege de dollarkoers, de transportkosten en de afhankelijkheid van het aantal deelnemers, duidelijk vermeld. Op de activiteitenpagina kunt u er meer over lezen.

Verzekering

 • Habari Travel stelt voor al haar reizen een reisverzekering verplicht. Deze reisverzekering moet uzelf afsluiten. Voor aanvang van de reis dient u ons een kopie van het polisblad te mailen. Er is een groot aanbod aan reisverzekeringen. Vergelijk de polisvoorwaarden goed en kijk wat er standaard gedekt wordt en wat optioneel is.
 • Wij adviseren u ook om een goede annuleringsverzekering af te sluiten, zodat bij onverhoopt annuleren, de annuleringskosten verzekerd zijn.

Geldzaken

 • Voor zowel Uganda, Rwanda als Tanzania geldt dat deze landen nog vooral op contant betalingsverkeer gericht zijn. Het beste is om contant euro’s mee te nemen en die in Entebbe voor de hele reis om te wisselen in Ugandese shillingen (UGX). Deze kunnen aan het eind van de reis weer omgewisseld worden.
 • Neem in ieder geval voldoende US dollars mee. Bij aankomst in Uganda moeten visa altijd contant in dollars worden betaald. Ook kunnen diverse optionele activiteiten met dollars worden betaald.
 • Onderstaand enkele aandachtspunten:
  • Alleen US dollarbiljetten van 2006 of recentere datum worden geaccepteerd. Oudere biljetten worden niet geaccepteerd.
  • Let op dat de biljetten niet beschadigd of beschreven zijn.
  • Voor biljetten van US$ 50 of US$ 100 en € 50,- of € 100,- krijgt u de beste wisselkoers.
  • Creditcards worden niet overal geaccepteerd.
  • Travellerscheques worden niet geaccepteerd.
 • Pinnen:
  • Pinnen kan op meerdere plekken in Uganda, Rwanda en Tanzania (bijvoorbeeld op het vliegveld van Entebbe en in de grotere steden). Houd rekening met een gemiddelde opnamelimiet van ongeveer UGX 700.000 (€ 180) per 24 uur per bankpas. Het te pinnen bedrag hangt af van de bankmaatschappij (Barclays, Crane, Stanbic) én of de automaat gevuld is.
  • Uit veiligheidsoverwegingen staan de bankpassen in Nederland en België ingesteld op gebruik binnen Europa. Wilt u in Uganda, Rwanda of Tanzania kunnen pinnen, dan moet u kort voor aanvang van uw reis de instelling wijzigen in ‘Wereld’. Meestal moet u dan ook meteen een einddatum opgeven - zie hiervoor de voorwaarden van uw bank. Wees bij het pinnen alert op skimmen. Indien u het niet vertrouwt, kunt u beter niet pinnen.
  • Pinnen met een creditcard van Visa of Mastercard is bij sommige banken mogelijk, u heeft hierbij de pincode van uw creditcard nodig. Houd rekening met bijkomende kosten.
  • Het kan voorkomen dat de pinautomaat vanwege een stroomstoring niet werkt. Ook kan het voorkomen dat de pinautomaat leeg is. Zorg dus voor voldoende contant geld op zak en wacht niet tot het laatste moment met pinnen.
 • Reken gemiddeld op € 25,- tot € 35,- per persoon per dag aan zakgeld (eten, drinken, souvenirs en fooien).
 • Onze chauffeurs zijn u tijdens de reis behulpzaam bij het vinden van wisselkantoren en banken.

Fooien

Indien u tevreden bent over diensten en service, kunt u dit laten blijken door een fooi te geven. Hieronder enkele richtlijnen voor de hoogte van de fooi. Uiteraard staat het u vrij de genoemde bedragen naar boven of beneden bij te stellen:

 • Chauffeur/gids: € 3,- tot € 5,- euro per persoon per dag.
 • Bediening restaurant: UGX 500 - UGX 1.000.
 • Rangers: dit gebeurt meestal niet persoonlijk, maar d.m.v. een fooienpot, zodat iedereen meedeelt, ook de rangers die in het oerwoud verblijven en geen contact met bezoekers hebben: UGX 10.000 - UGX 15.000 per activiteit.
 • Lokale gidsen: UGX 5.000 - UGX 10.000 per activiteit.
 • Accommodaties: in de lodges is meestal een tipbox aanwezig; de fooien worden verdeeld onder de gehele staf: UGX 10.000 - UGX 20.000 per nacht.

Visa

Voor zowel een bezoek aan Uganda, Rwanda als Tanzania is een visum verplicht. Onder Reisvoorwaarden vindt u informatie over en prijzen van de verschillende visa.

Singlevriendelijk

Bij Habari Travel betaalt u voor verreweg de meeste reizen als single niets extra’s. Iedereen heeft een eigen kamer of tent. Door onze samenwerking met Nature Lodges en onze eigen accommodaties kunnen wij u deze garantie geven. Helaas geldt dit niet voor Luxe reis door Uganda, omdat wij hier accommodaties van anderen gebruiken. Heel vaak heeft de meerprijs voor singles te maken met de accommodaties.

Wat mee te nemen?

Iedereen heeft uiteraard een eigen lijst met persoonlijke zaken die meegaan op reis. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste zaken:

 • Geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig na terugkeer in Nederland of België).
 • Bijgewerkt vaccinatiepaspoort (gele boekje).
 • Alle benodigde medicijnen en eventueel een medisch paspoort - zie ook onder Gezondheid.
 • Wanneer u naar Tanzania reist: lichte slaapzak en handdoek.
 • Zaklantaarn of hoofdzaklamp.
 • Foto- en/of filmmateriaal: neem voldoende geheugenkaarten en accu’s mee.
 • Verrekijker.
 • Zonnebrand.
 • Dagrugzakje.
 • Insectenwerend middel met DEET.
 • Lichte kleding, dunne trui en regenjack of poncho.
 • Goede, stevige en comfortabele wandel- of bergschoenen.
 • Stevige tuinhandschoenen voor de gorilla tracking en chimp walk is aan te bevelen.
 • Kleding met lange mouwen (overhemd etc.) en pijpen (lange broek) voor de gorilla tracking en chimp walk.
 • Neem bij voorkeur geen ‘harde’ koffers mee, maar een zachte reistas (duffelbag) of rugzak.
 • En als u nog ruimte heeft in uw bagage, neem dan pennen, potloden, ballonnen, schriften, etc. mee om onderweg uit te delen.

Eten

 • Onderweg eten we regelmatig bij lokale restaurants. Zo maakt u op een leuke en lekkere manier kennis met de gewoontes van het land. Over het algemeen worden avondmaaltijden in de accommodaties genuttigd. Daar is het eten altijd goed en betrouwbaar.
 • Wanneer u de reis Langs de Afrikaanse Evenaar boekt, gaat er voor het Tanzaniagedeelte een privékok mee.
 • In de landen die we bereizen, zijn niet alle dieetbeperkingen makkelijk te realiseren. Bespreek uw eventuele dieet voor aanvang van uw reis met ons kantoor. Dit om problemen tijdens de reis te voorkomen.
 • Drink uitsluitend gebottelde dranken.

Elektriciteit

 • In alle accommodaties is elektriciteit beschikbaar. De netspanning van 240V wijkt iets af van de spanning in Nederland en België (220V). U kunt uw apparaten meestal zonder problemen gebruiken. Controleer van te voren of er op de apparaten vermeld staat: INPUT 100-240V, 50/60Hz.
 • Voor de in Uganda gebruikelijke 'Engelse' stopcontacten heeft u een reis- of wereldstekker nodig van het type 'G' (met 3 polen).
 • Heeft u meerdere apparaten op te laden, dan is het verstandig om een stekkerdoos mee te nemen.
 • In Uganda behoren stroomstoringen bij het dagelijkse leven; zorg voor voldoende reserve-accu's en -batterijen.
 • In enkele accommodaties wordt stroom opgewekt d.m.v. een generator. Meestal wordt de generator in de loop van de avond uitgezet en pas 's ochtends weer aangezet. Houd hier rekening mee.

Extra! Cadeaus bij uw reispapieren

Ieder gezin, paar of single die een reis bij ons boekt, ontvangt een bijzonder boek cadeau: Eenvoudige veldgids voor Uganda geschreven door Marcel van Rooijen. In dit boek behandelt Marcel de meest algemene diersoorten van Uganda. Door de vele foto’s en interessante wetenswaardigheden krijgt u een indruk van de zeer gevarieerde dierenwereld van Uganda. Veel van de beschreven dieren zult u tijdens uw bezoek aan Uganda in levende lijve zien. Aan ieder gezin, paar of single die een gorilla permit bij ons boekt, geven we nog een boek cadeau: Op het spoor van de berggorilla, Uganda’s grootste schat eveneens geschreven door Marcel van Rooijen. In dit boek beschrijft Marcel niet alleen het leven van de berggorilla’s, maar geeft hij ook tips over gorilla tracking en fotografie. Dit boek vormt een perfecte voorbereiding op de indrukwekkende ervaring van gorilla tracking. Het boek is rijkelijk voorzien van prachtige foto’s. Wilt u van één of beide boeken een extra exemplaar ontvangen? Dat kan tegen betaling van € 7,50 per boek, exclusief verzendkosten.

Prijzen

 • Onze prijzen zijn inclusief luchthavenbelasting, brandstoftoeslagen en andere onvermijdbare kosten. De ticketprijzen, belastingen en brandstoftoeslagen kunnen gedurende het jaar wijzigen en daarmee ook de reissom. De prijzen van onze reizen zijn gebaseerd op het goedkoopste ticket. Als deze tickets bij het boeken niet meer beschikbaar zijn, dan wordt het op dat moment goedkoopst mogelijke alternatief geboekt en de meerprijs in rekening gebracht. Neem voor actuele prijzen contact op met ons kantoor.
 • De prijzen voor de gorilla permits staan vermeld in US dollars. De prijzen in euro’s worden berekend naar de dollarkoers van de dag dat we de gorilla permits inkopen.
 • Eventuele verlengingen en excursies kunt u kenbaar maken op het boekingsformulier.

Informatiebijeenkomsten

In 2018 zijn wij weer op diverse vakantiebeurzen in Nederland en België aanwezig. U bent uiteraard van harte welkom op onze stand. Onze standbemanning staat u graag te woord om u te informeren over de mogelijkheden van reizen met Habari Travel. Tijdens de beurzen verzorgt Habari Travel lezingen over de uitbundige natuur van Uganda waarbij natuurlijk ook de berggorilla’s aan bod komen. Informatie over de komende vakantiebeurzen kunt u op deze website vinden.

Tot slot

U gaat reizen in een ver land waar lang niet alles zo geregeld is als in Europa. Sommige zaken kunnen wel eens anders uitpakken dan voorzien of voor complicaties zorgen. Dat is onlosmakelijk verbonden met het reizen in landen als Uganda, Rwanda en Tanzania. Het onverwachte en het onderscheidende is onderdeel van de charme van het reizen daar. Wie positief blijft en zich enigszins flexibel opstelt, zal in Oost-Afrika de reis van zijn leven hebben.

Reistijden

‘This Is Africa!’ of kortweg TIA. Er wordt TIA gezegd wanneer de weg zo slecht is, dat er slechts 15 kilometer per uur gereden kan worden, of wanneer het verkeer een uur stilstaat omdat er een kabel wordt aangelegd, dwars door de weg. Oponthoud kan worden veroorzaakt door overstekende kuddes koeien, een op de weg liggende leeuw of het passeren van de president. Vooral in de regentijd kunnen goed begaanbare wegen opeens in modderpoelen veranderen, waardoor reistijden kunnen variëren. De reistijden in deze brochure zijn dan ook indicatief. Immers: This Is Africa!

Onze reizen

Parel van Afrika
Groepsreis 19 dagen
va € 3.095,- p.p. incl. vliegticket

Kort Afrikaans
Groepsreis 9 dagen
va € 2.095,- p.p. incl. vliegticket

Natuurlijk Uganda
Groepsreis 14 dagen
va € 2.695,- p.p. incl. vliegticket

Langs de Afrikaanse Evenaar
Groepsreis 22 dagen
va € 4.385,- p.p. incl. vliegticket

Groene Hart van Afrika
Individuele reis 16 dagen
va € 2.895,- p.p. incl. vliegticket

Luxe Reis door Uganda
Individuele reis 16 dagen
va € 4.395,- p.p. incl. vliegticket

Maatwerk
Reis met z'n tweeën, met vrienden of familie in uw eigen tempo.
Informeer naar de mogelijkheden.