U bent hier: Home » Informatie » Gorilla Tracking

Gorilla Tracking

Kom oog in oog te staan met deze indrukwekkende 'Gentle Giants': een unieke ervaring!

Voor veel reizigers is het bezoek aan de zeldzame berggorilla's één van de hoogtepunten van een rondreis door Oost Afrika. Er zijn nog maar 880 van deze unieke 'Gentle Giants' en ze zijn alleen in Uganda, Rwanda en Congo te vinden.

De Gorilla Tracking

Vanaf Gorilla Valley Lodge is het een klein kwartiertje rijden naar Rushaga, het startpunt van de gorilla trackings in dit gebied. Vanuit Travellers Rest in Kisoro is het circa anderhalf uur rijden naar de Nkuringo groep in het zuiden van Bwindi. De bezoekers met permits verzamelen zich bij de 'Office'. In groepjes van 8 gaan ze met een gids op pad op zoek naar de gorilla-families die gewend zijn geraakt aan bezoek. Afhankelijk van waar de gorilla's zich bevinden, duurt de tocht gemiddeld 5 tot 7 uur. Een prachtige unieke reis te voet door ongerept tropisch bos. Er zijn veelal geen paden en het is klauteren en klimmen door de vegetatie. Als eerste gaan de gidsen naar de plek waar de gorilla's de vorige dag zijn gezien. Vervolgens volgen ze het spoor naar de slaapplaats van de afgelopen nacht en dan via een spoor van gebroken takken en uitwerpselen naar de plek waar de gorilla's aan het eten zijn. Het uur bij de gorilla's is de moeite van de tocht meer dan waard, een unieke belevenis om oog in oog te staan (soms nog geen 3 meter afstand) met deze fascinerende dieren.

Lees hieronder de ervaring van een reiziger

Vandaag was het dan 'G-day' (Gorilla Day). De dag waar iedereen zich op verheugd had, voor sommigen het hoofddoel van deze reis. Ons kamp ligt op de grens tussen Uganda en Congo in het tropisch regenwoud. De asfaltweg en de dichtstbijzijnde behoorlijke plaats zijn (als het vlot gaat) ruim 3,5 uur van ons verwijderd. Gisteren zagen we op weg naar die plaats (Kabale) de vrachtwagens van de Verenigde Naties met hulpgoederen voor Rwanda en Congo. Achter de berg waar wij nu op verblijven ligt Congo, tegenover ons zien we het tropische regenwoud waar we de gorilla's kunnen bezoeken, het Bwindi Impenetrable Forest.

Het bezoek aan de gorilla's was een belevenis op zich. Onderweg eerst lopen, klimmen, klimmen, klimmen, de berg over. Na iets minder dan twee en een half uur was het dan zover. De dragers bleven achter en we moesten met onze camera's achter de rangers aan. In de verte zagen we iets zwarts. We kwamen dichterbij en het was een grote zilverrug (dominante man). Overal zaten gorilla's, maar door het dichte tropische regenwoud zag je ze wat moeilijk. Langzaam slopen we dichterbij, maar de grote troep verplaatste zich. Wij volgden. Al snel was mijn fotorol vol. Ik wilde op m'n hurken wisselen en net toen ik de nieuwe rol in wilde brengen verloor ik m'n evenwicht. Achterover over de kop! Een behoorlijke smak en wat deed de groep? Lachen! Volgens mij is m'n camera niet kapot. We naderden sommige gorilla's tot op een afstand van zo'n twee meter! Soms was het te donker om te fotograferen onder alle bladeren, maar doordat de groep zich bleef verplaatsen kwamen ze af en toe ook in de zon. Opeens hoorden we iets brommen...een zware berggorilla liet een grote scheet! Ook klommen ze in bomen, zaten ze elkaar soms na en werden wij aandachtig bestudeerd. Vooral een kleintje keek onder de oksel van zijn of haar moeder aandachtig naar die rare mensen.

Geluiden maken kunnen ze ook: "Oehoe - oehoe - oeh", "grrrrrrr" en "aaaaai - aaaaai - aai". Het was geweldig om een uur tussen de gorilla's te zitten. Terug naar de top, eten en dan terug naar het kamp. De daling ging eigenlijk snel (al gleed ik een paar keer uit). Een onbeschrijfelijke ervaring. Iedereen had na afloop een voldaan gevoel.

Onze reizen

Parel van Afrika
Groepsreis 19 dagen
va € 3.095,- p.p. incl. vliegticket

Kort Afrikaans
Groepsreis 9 dagen
va € 2.095,- p.p. incl. vliegticket

Natuurlijk Uganda
Groepsreis 14 dagen
va € 2.695,- p.p. incl. vliegticket

Langs de Afrikaanse Evenaar
Groepsreis 22 dagen
va € 4.385,- p.p. incl. vliegticket

Groene Hart van Afrika
Individuele reis 16 dagen
va € 2.895,- p.p. incl. vliegticket

Luxe Reis door Uganda
Individuele reis 16 dagen
va € 4.395,- p.p. incl. vliegticket

Maatwerk
Reis met z'n tweeën, met vrienden of familie in uw eigen tempo.
Informeer naar de mogelijkheden.