U bent hier: Home » Informatie » Goede doelen

Goede Doelen

Uganda is een land van contrasten met prachtige natuur, vriendelijke bevolking, maar ook schrijnende armoede. Ondanks het feit dat Uganda een vruchtbaar land is, leven veel Ugandezen onder de armoedegrens. Ze hebben nauwlijks bezit, nauwlijks te eten en wonen in schamele hutjes. Het land wordt in Uganda nog voornamelijk met de hand bewerkt. Overal zijn er scholen met vele kinderen in kleurige kleren.

Uganda is een ontwikkelingsland en ontvangt veel geld van rijken landen, zodat het land geholpen wordt om zich verder te ontwikkelen. Ook zijn er zeer veel kleine projecten die door bevlogen mensen zijn opgezet om ook een steentje bij te dragen. Soms willen reizigers zo'n project bezoeken of ook zelf iets bijdragen. In Kisoro, waar we al vele jaren Travellers Rest Hotel runnen, hebben we een aantal scholen en projecten die zo nu en dan steun krijgen. Deze kunnen bezocht worden.

Stichting HUG

Aan de vele hulporganisaties die actief zijn in Uganda hebben we een zeer sympathieke stichting ontmoet: HUG oftewel Help Uganda. Stuwende kracht hierachter is Wilma den Breejen. Eén van de projecten die ze steunt, is de invalideschool Sure Prospects Institute vlakbij Entebbe. Dit project is goed en makkelijk bereikbaar vanuit Entebbe en kan dus bezocht worden. Voor meer informatie: www.stichtinghug.nl

Computers voor Bigodi Secondary School

In juli/augustus hebben twee reizigers, Janet en Peter, een rondreis gemaakt met Habari. Onderweg hebben zij een bezoekje gebracht aan de school die buiten ons Kibale Forest Camp ligt, Bigodi School. Het was een indrukwekkend bezoek en ze namen zich voor om computers te gaan regelen voor deze school. Bij terugkeer in Nederland zijn ze inderdaad direct aan de slag gegaan. Het resultaat was al snel dat er 8 laptops klaar stonden voor vervoer naar Uganda. Aangezien ik in september kort in Nederland was, leek het ons het makkelijkste wanneer ik de computers mee zou nemen als bagage tijdens mijn terugvlucht naar Entebbe. Janet en ik spraken af op Schiphol en met twee grote koffers, en mijn eigen bagage, stond ik even later bij de incheckbalie. In Entebbe stond ik vol goede moed bij de bagageband te wachten op de koffers en ja! alles was er. Eind oktober kwam het er dan uiteindelijk van: ik kon op pad naar Bigodi om de computers af te geven. Het spreekt voor zich: iedereen was blij maar vooral ook nerveus. De headmaster pakte de eerste laptop uit en pas toen brak de normale Ugandese blijdschap bij iedereen door: ze hebben echt laptops gezonden! Ik raakte verzeild in een groot feest van lachende en dansende en springende en schreeuwende kinderen.

Op de vlakbij gelegen lagere school hebben we vervolgens ballen en pennen uitgedeeld. Maar daar werd de meeste indruk toch gemaakt met de foto’s die Janet en Peter af hadden laten drukken van hun bezoek. Al snel zat ook daar geen kind meer in de banken en stond iedereen foto’s te kijken en met de ballen te spelen. Heerlijk om al die blije kinderen te zien.
Terug op Secondary was het computerlokaal gevuld met zo’n beetje alle kinderen. In opperste concentratie werd gewerkt. De headmaster en ik wilde nog iets zeggen maar we besloten de ruimte maar te verlaten en de kinderen met hun laptop achter te laten. Eentje kwam er naar buiten rennen om mij nog eens te bedanken. Al met al een geweldig initiatief van Peter en Janet. Samen met WoonFriesland, dat voor de laptops zorgde, met WoonAccent en Intersport Drachten die samen voor de ballen zorgden en wij als Habari hebben we ervoor gezorgd dat er een hele school verschrikkelijk blij is! Namens de kinderen: Webale!

Onze reizen

Parel van Afrika
Groepsreis 19 dagen
va € 3.095,- p.p. incl. vliegticket

Kort Afrikaans
Groepsreis 9 dagen
va € 2.095,- p.p. incl. vliegticket

Natuurlijk Uganda
Groepsreis 14 dagen
va € 2.695,- p.p. incl. vliegticket

Langs de Afrikaanse Evenaar
Groepsreis 22 dagen
va € 4.385,- p.p. incl. vliegticket

Groene Hart van Afrika
Individuele reis 16 dagen
va € 2.895,- p.p. incl. vliegticket

Luxe Reis door Uganda
Individuele reis 16 dagen
va € 4.395,- p.p. incl. vliegticket

Maatwerk
Reis met z'n tweeën, met vrienden of familie in uw eigen tempo.
Informeer naar de mogelijkheden.