U bent hier: Home » Informatie » Activiteiten » Activiteiten Kisoro

Activiteiten in en rond Kisoro

Bezoek aan school of ziekenhuis

Op verzoek kunt u een bezoek brengen aan een lokale school, om met eigen ogen te zien hoe er wordt lesgegeven. Aan een bezoek zijn geen kosten verbonden, maar het meebrengen van kleurpotloden, kleurboeken, pennen, schriften, ballen, etc. wordt zeer gewaardeerd. Ook kunt u een lokaal ziekenhuis bezoeken. De staf van het Travellers rest Hotel of uw chauffeur/gids kunnen behulpzaam zijn bij het maken van een afspraak.
Zwaarte: gemakkelijk | Tijd: 2 uur | Afstand: 1 km

Village walk

Met een lokale gids wandelt u door de akkers en dorpjes van de Bufumbira en Bakiga stammen. Onderweg leert u over hun manier van leven, hun gebruiken en wat ze op de akkers verbouwen. Vaak kan er onderweg bij een familie of een lokaal eettentje iets gegeten worden.
Zwaarte: gemakkelijk | Wandeltijd: 4-6 uur | Afstand: 8-12 km
Kosten: circa US$ 15 p.p.

Wandeling naar Lake Mutanda

Vanuit Travellers Rest Hotel loopt u naar de top van een heuvel waar u een schitterend uitzicht heeft over Kisoro, Lake Mutanda en de vulkanen. Vervolgens daalt u af naar Lake Mutanda waar u een kanotocht kunt maken. Daarna keert u terug naar Travellers Rest Hotel.
Zwaarte: gemakkelijk | Wandeltijd: 4-5 uur | Afstand: 8-10 km
Kosten: circa US$ 15 p.p.

Coffee Tour

Met een gids kunt u een bezoek brengen aan een van de koffieboeren rond Kisoro. Ze laten u het hele proces van het telen en verwerken tot en met het koffiezetten zien. U mag helpen bij het zeven, roosteren en malen van de bonen, om aan het eind van een heerlijk, zelf gemaakt kopje koffie te genieten.
U kunt koffiebonen of gemalen koffie bestellen en mee naar huis nemen, om na uw vakantie nog lekker na te genieten.
Zwaarte: gemakkelijk | Tijd: 3-4 uur | Afstand: 5 km
Kosten: circa US$ 15 p.p.

Fietsen in en rond Kisoro

Een activiteit die nog niet zo lang wordt aangeboden, is om op de fiets Kisoro en de schitterende omgeving te verkennen. U kunt met een gids diverse vaste routes rijden, maar ook zonder gids uw eigen route uitstippelen. U kunt kiezen uit 2 uur of een hele dag fietsen huren.
TIP: reserveer tijdig want er zijn slechts enkele fietsen beschikbaar
Kosten: halve dag circa US$ 5 p.p.; hele dag circa US$ 10 p.p.

Activiteiten in Mgahinga Gorilla National Park

14 kilometer van Kisoro (30-45 minuten rijden), ligt Mgahinga Gorilla National Park. In dit park zijn verschillende soorten activiteiten te doen en ook van verschillende zwaarte.
Eenvoudig te bereiken is het uitzichtpunt over het park en de omgeving. Een zware tocht is het beklimmen van de drie vulkaanpieken.
Hieronder vindt u de verschillende activiteiten in Mgahinga Gorilla NP met vermelding van de zwaarte.

Gorilla tracking

Ook in Mgahinga Gorilla National Park bevinden zich berggorilla's. Deze Virungagorilla's zien er wat anders uit dan de Bwindigorilla's. Ten eerste zijn ze groter, maar het meest opvallende verschil is de veel zwaardere beharing. Dat hebben ze nodig omdat de toppen van het Virungamassief hoger zijn dan de toppen in Bwindi Impenetrable National Park. In Virunga kan het erg koud en nat zijn, met regelmatig zware mist. Vlak voor het begin van de regentijd kan het er flink waaien. De berggorilla's hebben zich wat dat betreft goed aan het klimaat aangepast.
Er is op dit moment één gehabitueerde groep berggorilla's die bezocht kan worden, de Nyakagezigroep. Probleem is alleen dat deze familie rondzwerft in het grensgebied van Uganda, DR Congo en Rwanda. Soms zijn ze maanden aanwezig in Uganda, om vervolgens over de grens te verdwijnen.
Het UWA-kantoor in Kisoro kan u nader informeren of de Nyakagezigroep in Uganda verblijft. Daar kunnen ook de gorilla permits worden aangeschaft. Let op dat als u contant betaalt, de biljetten onbeschadigd en onbeschreven zijn.
Kosten: US$ 600 p.p.

Golden Monkey tracking

Golden monkeys of gouden meerkatten zijn kleine primaten die alleen in de Albertine Rift Valley voorkomen. Deze endemische soort is te vinden in Uganda, Rwanda en DR Congo. Volgens sommige wetenschappers betreft het een soort, terwijl andere claimen dat het een ondersoort van de diadeemmeerkat (blue monkey) is.
Onder begeleiding van rangers gaat u tijdens een tracking van een halve dag op zoek naar deze zeer beweeglijke apen. Veel kans maakt u in de bamboebossen op de helling van Mount Gahinga. De tocht is niet al te zwaar, al zal er soms wat geklommen moeten worden. Let ook op de prachtige vergezichten over de vulkanen en Kisoro.
Kosten: US$ 90 p.p. (inclusief parkentree)

View Point

Net voorbij de Ntegeko Gate is een uitkijkplatform gemaakt, dat een geweldig uitzicht biedt over het park en de omgeving. Naar het zuiden zijn de vulkanen Gahinga, Sabinyo en Muhavura te zien, naar het noorden uitgestrekte akkers, Lake Mutanda en Bwindi Impenetrable NP. Naar het westen kunt u de Rift Valley in DR Congo zien. Bij het platform staan borden met informatie wat er te zien is.
Zwaarte: gemakkelijk | Wandeltijd: 30 minuten | Afstand: 1 km

Mount Gahinga – 'De stapel stenen'

Ongeveer 58% van het Mgahinga Gorilla NP is bedekt met bamboebos. Voor de zeldzame golden monkeys en berggorilla’s die hier leven een ware delicatesse.
Een wandeling naar de top (3474 m) van de vulkaan loopt door dit bos. Op de top ligt een prachtig moeras in de krater, omgeven door reuzenlobelia’s.
Zwaarte: gemiddeld | Wandeltijd: 6 uur | Afstand: 8 km | Hoogteverschil: 1100 m
Kosten: US$ 80 p.p. (inclusief parkentree)

Mount Sabinyo – 'De tanden van de oude man'

Mount Sabinyo heeft als bijnaam ‘De tanden van de oude man’, omdat de grillige toppen van deze berg je daaraan doen denken. De berg is de oudste van de drie vulkanen, is zeer verweerd en heeft drie pieken die een uitdaging vormen om te beklimmen.
De route voert over een heuvelrug aan de oostkant naar de eerste piek. Als u doorloopt naar de tweede piek, gaat de route weer over een rug met adembenemende afgronden in de kloven van Uganda en Rwanda. De laatste en hoogste piek (3659 m) is steil met verschillende ladders en veel klauteren.
Op de top sta je zowel in Uganda als in Rwanda en DR Congo.
De tocht voert door alle soorten vegetatie die er in het park zijn en u heeft een goede kans om bijzondere dieren zoals gouden meerkat (golden monkey), duiker, Ruwenzori toerako en verschillende soorten honingzuigers te zien.
Zwaarte: gemiddeld tot moeilijk (u moet wel over een goede conditie beschikken) | Wandeltijd: 8 uur | Afstand: 14 km | Hoogteverschil: 1300 m
Kosten: US$ 80 p.p. (inclusief parkentree)

Mount Muhavura – 'De gids'

Mount Muhavura dankt zijn bijnaam ‘De gids’ aan het feit dat hij vanuit het hele Kisoro District, als een ware gids, te zien is. Hoog uitstekend boven het landschap, geeft hij een aantal van de mooiste uitzichten in Uganda. Op een heldere dag zijn alle andere vulkanen van het Virungamassief te zien, maar ook Lake Edward in Queen Elizabeth NP, Bwindi Impenetrable NP en de pieken van het Rwenzori Mountains NP.
Anders dan de Sabinyo en Gahinga heeft de Muhavura geen dichte begroeiing. De beklimming gaat geleidelijk omhoog over een rotsachtige bodem bedekt met grassen en lage bosjes, waardoor u tijdens de hele tocht een prachtig uitzicht over de omgeving heeft.
Eenmaal op de top, is de beloning een fantastisch vergezicht. In de krater ligt een helder meertje van zo’n 36 meter in doorsnee. Hier leeft de lobelia-honingzuiger tussen de reuzenlobelia’s.
Zwaarte: bovengemiddeld (u moet fit zijn en over een goede conditie beschikken) | Wandeltijd: 8 uur | Afstand: 12 km | Hoogteverschil: 1700 m
Kosten: US$ 80 p.p. (inclusief parkentree)

Sabinyo Gorge

Deze wandeling gaat door de uitbundig begroeide kloof van de Sabinyo. Het is er vochtig en de kloof heeft een dichte vegetatie. De vallei is in de loop van de jaren gevormd door de rivier.
Aan het einde van de wandeling is er een watervalletje en een fraai uitzicht op de vulkaanpieken. Een heerlijke plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. In het park is de Sabinyo Gorge één van de beste gebieden om vogels te zien, bijvoorbeeld de kleurrijke Rwenzori toerako. Houd uw verrekijker dus klaar! Maar ook kunt u er duikers en gouden meerkatten zien.
Zwaarte: gemiddeld | Wandeltijd: 4 uur | Afstand: 6 km | Hoogteverschil: weinig
NB Bergwandelschoenen met goed profiel zijn noodzakelijk
Kosten: US$ 70 p.p. (inclusief parkentree)

Batwa Trail & Garama Cave

Een wandeling onder begeleiding van de Batwa (pygmeeën) naar de Garama Cave.
Ruim honderd jaar geleden was er een conflict tussen de Batwa pygmeeën en de Bantu bevolking. De Batwa leefden in het bos, de Bantu in dorpjes. De Batwa overvielen de Bantu in hun dorpjes om vervolgens in het bos te verdwijnen. De Bantu’s wisten niet dat er in het bos een grot was waar de Batwa zich schuil hielden. De grot is 342 meter lang en 14 meter diep en er leven nu alleen nog vleermuizen.
Tijdens de wandeling vertellen de Batwa hoe zij vroeger leefden, hun cultuur en laten zij hun heilige plaats zien: de Garama Cave.
Zwaarte: gemakkelijk | Wandeltijd: 3-6 uur | Afstand: 4 km | Hoogteverschil: weinig
NB Zorg voor goede schoenen, want de bodem van de grot is modderig
Kosten: US$ 80 p.p. (inclusief parkentree)

Border Trail

Het eerste deel van het pad voert door het bergbos naar het begin van de Sabinyo voordat het afbuigt richting DR Congo. Tijdens de wandeling heeft u prachtige uitzichten op de kloof en pieken van de Sabinyo. Nadat de grens met Congo is bereikt, loopt u een stuk langs de grens waarna u via een ander pad terugloopt naar het beginpunt.
Het laatste deel van de tocht is zeker de moeite waard, vooral voor vogelliefhebbers, maar u kunt ook uitkijken naar gouden meerkatten en sporen van bosolifanten.
Zwaarte: gemiddeld | Wandeltijd: 5 uur | Afstand: 10 km | Hoogteverschil: weinig
Kosten: US$ 70 p.p. (inclusief parkentree)

Onze reizen

Parel van Afrika
Groepsreis 19 dagen
va € 3.095,- p.p. incl. vliegticket

Kort Afrikaans
Groepsreis 9 dagen
va € 2.095,- p.p. incl. vliegticket

Natuurlijk Uganda
Groepsreis 14 dagen
va € 2.695,- p.p. incl. vliegticket

Langs de Afrikaanse Evenaar
Groepsreis 22 dagen
va € 4.385,- p.p. incl. vliegticket

Groene Hart van Afrika
Individuele reis 16 dagen
va € 2.895,- p.p. incl. vliegticket

Luxe Reis door Uganda
Individuele reis 16 dagen
va € 4.395,- p.p. incl. vliegticket

Maatwerk
Reis met z'n tweeën, met vrienden of familie in uw eigen tempo.
Informeer naar de mogelijkheden.

Herfstvakantieactie: boek voor 29 september 2019 de reis van 12 of 19 oktober en krijg 2 gorilla permits voor de prijs van 1!Lees meer over Kort Afrikaans