U bent hier: Home » Informatie » Activiteiten » Activiteiten Kisoro

Activiteiten in en rond Kisoro

Bezoek aan school of ziekenhuis

In Kisoro kunt u een keuze maken uit een grote lijst met activiteiten. Sommige van deze activiteiten worden uitgevoerd door lokale gidsen die geen binding hebben met Habari Travel maar al wel jarenlang de desbetreffende activiteit uitvoeren. Andere activiteiten vinden plaats in Mgahinga Gorilla National Park.

Vaak zal Habari Travel het vervoer van en naar een activiteit kunnen verzorgen maar in sommige gevallen is dit helaas niet mogelijk. Het management van Travellers Rest Hotel zal dan behulpzaam zijn bij het regelen van vervoer tegen additionele kosten.

Activiteiten met lokale gidsen:

Village Walk

Deze wandeling start vanuit Travellers Rest en vervolgens neemt de gids u mee naar een van de kleine dorpjes rond Kisoro. Onderweg leert u van alles over bierbrouwen, bijenhouden, landbouw en in het algemeen over het dagelijks leven van de Bafumbira stam.

Op maandagen en donderdagen is het mogelijk om na afloop met de gids nog de grote markt van Kisoro te bezoeken. Een bijzondere ervaring!

Kosten: USD 20 pp

Duur: 3 tot 4 uur

Coffee tour

Sinds enkele jaren wordt in Kisoro (Arabica) koffie verbouwd op organische wijze. Tijdens deze tour hoor je over de ins en outs van koffieproductie. Maar je gaat ook je eigen koffie branden en malen. Een perfect souvenir dus want je mag deze koffie natuurlijk meenemen.

Kosten: USD 20 pp + 25.000 UGX pp voor de koffieboer.

Duur: 2 tot 3 uur

Batwa dorp

Vanuit het hotel rijden we met een auto naar een Batwa dorp om meer te leren over hun leven en geschiedenis. De Batwa leefden in de wouden rondom Kisoro en zijn 20 jaar geleden uit deze wouden verdreven. Veel Batwa leven nu in erbarmelijke omstandigheden. 

Met een bezoek aan hun dorp wordt de plaatselijke gemeenschap enigszins ondersteunt. Dit bezoek wordt nog interessanter wanneer je de tijd neemt om even met enkele Batwa te praten (de gids kan vertalen) over hun leven.

Kosten: USD 20 pp, plus 100.000 UGX per groep met 1-4 personen voor inkopen voor het dorp, en 150.000 UGX per groep met 5 personen of meer.

Duur: 3 tot 4 uur

Bezoek een schooltje

De eigen Habari gids kan jullie meenemen naar een schooltje, onderweg of in Kisoro. Een voorbeeld is Mutolere, een dorpje vlakbij Kisoro. Het hoofd van de school zal je graag rondleiden door alle gebouwen en van alles vertellen over de school. Deze school besteedt veel aandacht aan het belang van natuur en sommige kinderen kunnen daar vol passie over vertellen.

Kosten: USD 10 pp

Duur: 2 tot 3 uur

Caldera Uitzicht

Een korte wandeling naar het Caldera uitzichtpunt bij Sagitwe village met een prachtig uitzicht over Kisoro. Leuk in de namiddag om te genieten van een zonsondergang.

Kosten: USD 5 pp

Duur: ongeveer 1 uur

Lake Mutanda

Dit kan op twee manieren: te voet of met de auto. De wandeling is erg mooi, leidend over een heuvel met prachtig uitzicht over Kisoro en het meer. Eenmaal bij het meer volgt een verdere wandeling van een uur naar de boten toe. Deze boten, uitgeholde boomstammen, nemen je mee het meer op naar het eiland. Vele vogels en otters zijn hier te vinden. De totale duur voor de wandelversie is rond de 6 tot 8 uur waarvan er 4 uur daadwerkelijk gelopen wordt. Bij de variant waarbij we met de auto naar het meer rijden wordt de duur rond de 4 tot 5 uur totaal.

Kosten: USD 20 pp

Echuya Forest Reserve

Met de auto rijden we naar dit oude bamboebos op 20 km van Kisoro. Hier komen vele vogelsoorten voor (oa enkele Albertine Rift endemics) maar ook apensoorten als bavianen, blue monkey en black and white colobus. Een bijzondere bewoner is de endemische eekhoorn.

Kosten: USD 20 pp + 30.000 UGX entree fee

Duur: 2 tot 5 uur (incl. 1 uur transport)

Potters Village

In Kisoro kan een trip gemaakt worden naar Potters Village. Dit “weeshuis” is een

opvanghuis voor kinderen tot 4 jaar die niet verzorgd kunnen worden door hun ouders.

Steeds meer is het echter ook een opvanghuis voor achtergelaten en regelmatig zwaar gewonde babies. Het is indrukwekkend om te zien wat hier allemaal verrezen is aan verzorgingsmogelijkheden met een kinderkliniek als klap op de vuurpijl.

Let op: alleen mogelijk na overleg, vraag de manager van Travellers Rest Hotel

Kosten: USD 5 pp

Viewing platform en Visitor Centre

Het bezoekerscentrum biedt een schat aan informatie over het wildleven, de vulkanen en de Batwa. Op een klein stukje lopen ligt het viewing platform, rond 800 meter lopen. Kijkend naar het zuiden, zie je de vulkanen liggen. Kijkend naar het noorden kijk je over boerenland naar Lake Mutanda en Bwindi. In het westen kun je de Rift Valley van Congo zien liggen.

Zwaarte: simpel

Stijging: zeer gering

Duur: 45 minuten 

Kosten: USD 40 pp

Vogels kijken:

Kisoro is een rijk gebied aan vogelleven. Onderstaand 3 belangrijke locaties om vogels te spotten. Bij alle 2 tochten geldt: vroeg op pad!

Lake Chahafi/Lake Kayumbu

In 45 minuten rijden we naar Lake Chahafi, vlakbij de grens met Rwanda. Met een kano wordt een boottocht over dit mooie kleine meer gemaakt. Geniet ook van het magnifieke uitzicht op Mount Muhavura. De tocht voert naar het moeras waar een wandeling wacht.

Onderweg zien we otters, pelikanen, ijsvogels en veel meer andere vogelsoorten. In het aan de oever gelegen resort lunchen we waarna we terugrijden naar Kisoro.

Kosten: USD 30 pp (excl. lunch)

Duur: ongeveer 6 uur.

Lake Mutanda en Mukaboko River

In 30 minuten rijden we met de auto naar de oevers van Lake Mutanda. Een wandeling door het moeras brengt sunbirds en warblers. Met een kano vervolgen we de tocht naar Mukaboko River waar andere vogelsoorten als jacana, purple swamp hen, black crowned night heron en diverse eendensoorten.

Kosten: USD 20 pp

Duur: ongeveer 6 uur

Activiteiten in Mgahinga Gorilla National Park:

De volgende activiteiten vinden plaats in het kleine maar schitterende national park op de grens van Rwanda, Congo en Uganda. Deze activiteiten worden altijd begeleid door rangers van UWA.

Mgahinga Park heeft een verrassend gevarieerde fauna en flora en bidet enkele geweldige trails. Het park is alleen toegankelijk te voet. Het park ligt middenin een extreem dicht bevolkt landbouwgebied en staat onder continue druk van de omringende bewoners. Het is van groot belang dat UWA er in blijft slagen om dit park een nationaal park te laten zijn.

Het park ligt op slechts 14 kilometer van het hotel, de rit ernaar toe kan afhankelijk van het weer een uur duren.

Mount Muhavura Vulkaan (4.127 mtr, bijgenaamd “de gids”)

Te zien van verre: deze als een echte vulkaan uitziende vulkaan. Prachtige uitzichten die volgens sommigen de mooiste van Uganda zijn. De tocht naar de top is lang en voert door rotsgebieden en lage begroeiing. Eenmaal boven wacht de beloning: uitzicht over de Virunga vulkanen, Lake Edward, Bwindi en de Rwenzori Mountains. Op de top bevindt zich ook een kratermeer van 36 meter doorsnee. Ideaal voor een snelle maar zeer koude plons! Let onderweg op of je in de giant lobelias de kleine scarlet-tufted malachite sunbird ziet.

Zwaarte: zwaar

Stijging: 1700 meter

Duur: 8 tot 10 uur

Afstand: 12 km

Kosten: USD 80 pp

Mount Gahinga (3.474 m, bijgenaamd “small pile of stones”)

Onderweg naar het park zie je overal stapels vulkanisch gesteente op en naast akkers. Deze stapels heten gahinga. Mount Gahinga heet dan ook gewoon een kleine stapel stenen te zijn. Maar dan wel een van dik 3.000 meter hoog!

De tocht naar de top leidt door een bamboebos, let hier op of je golden monkeys ziet. Ook de bushbock komt hier regelmatig voor. Bovenop de vulkaan ligt een moeras. Het uitzicht is minder dan op Muhavura maar nog altijd imposant.

Zwaarte: gemiddeld tot zwaar

Stijging: 1100 meter

Duur: 6 tot 8 uur

Afstand: 8 km

Kosten: USD 80 pp

Mount Sabinyo (3.669 m, bijgenaamd “Old man’s teeth”)

De kroon van deze vulkaan is zo beschadigd dat hij op het gebit van een oude man lijkt. Er zijn dit keer drie pieken die achter elkaar beklommen moeten worden. De eerste piek bevindt zich aan de oostzijde van de vulkaan; de tocht naar de tweede biedt mooie uitzichten op Rwanda en Uganda terwijl de laatste piek beklommen wordt door een aantal hoge ladders te bedwingen. Maar dan sta je ook op het drielandenpunt: Rwanda, Uganda en Congo.

Let op of je onderweg golden monkeys, duikers, Rwenzori toerakos en sunbirds ziet.

Zwaarte: zwaar

Stijging: 1300 meter

Duur: 8 tot 10 uur

Afstand: 14 km

Kosten: USD 80 pp

Golden Monkeys

De golden monkey is een zeer zeldzame apensoort die alleen hier en in Rwanda voorkomt.

Een schitterend dier met een oranje kleur en glanzende zwarte poten en kop. Ze zijn veelal te vinden in de bamboebossen war ze genieten van hun favoriete eten: bamboescheuten. Ze leven in groepen van rond de 30 dieren en maken schattige kletsende geluidjes tijdens het eten.

Zwaarte: gemiddeld tot zwaar (afhankelijk van waar de apen zijn)

Stijging: afhankelijk van waar de apen zijn maar kan flink zijn

Duur: 4 tot 6 uur

Kosten: USD 90 pp (per 01-07-2020 USD 100 pp)

Sabinyo Gorge

Deze tocht brengt je diep de ravijnen van Sabinyo in. Hier is het vochtig met veel begroeiing en prachtige met mos begroeide rotsen. Een prachtig rustpunt onderweg bevindt zich naast een kleine waterval. Dit gebied geldt als een van de beste vogelplekken in het park. Golden monkeys, duikers en Rwenzori toerako zijn zomaar drie hier voorkomende gasten.

Zwaarte: zwaar

Stijging: 550 meter

Duur: 5 tot 6 uur

Afstand: 6 km

Kosten: USD 70 pp

Border Trail

Een prachtige wandeltocht die begint richting Sabinyo. Het pad buigt dan af richting Congo en onderweg zijn er prachtige uitzichten op de pieken en ravijnen van Sabinyo. De terugtocht naar Park Head Quarters is een goed vogelgebied. Onderweg wandel je langs twee schuilhutten, prima plekken voor een korte stop. Er bestaat een kans om tijdens deze tocht de bosolifant tegen te komen.

Zwaarte: gemiddeld

Stijging: weinig

Duur: 5 uur

Afstand: 10 km

Kosten: USD 70 pp

Batwa Trail

Deze trail voert over de hellingen van Muhavura en Gahinga vulkanen. De begeleiding bestaat uit zowel UWA rangers als Batwa mensen. Deze laatsten zijn de oorspronkelijke bewoners van deze wouden en beschikken nog over een zee aan kennis op vele terreinen.

Ze laten zien hoe ze leefden, jaagden, woonden, honing zochten, wat voor medicijnen ze gebruikten etc. En ze doen dat met een flinke dosis humor. Voor velen is het hoogtepunt van deze wandeling de Garama cave. Dit is een meer dan 200 meter lange grot in het lava van Gahinga. Hier wacht een onvergetelijk hoorspel.

Deze trail is opgezet met de belangenorganisatie voor de Batwa. Deelname aan deze Batwa trail betekent dan ook directe ondersteuning van deze oude onderdrukte cultuur.

Zwaarte: simpel

Stijging: weinig

Duur: 5 tot 6 uur

Kosten: USD 80 pp

Een verkorte versie van de Batwa trail is ook mogelijk. De trail leidt dan direct naar de Garama cave voor het hoorspel. De duur van de trail komt daarmee op rond de 2 uur maar de kosten blijven gelijk, USD 80 pp.

LET OP: dient een dag van tevoren geboekt te worden!

Onze reizen

Parel van Afrika
Groepsreis 19 dagen
va € 3.095,- p.p. incl. vliegticket

Kort Afrikaans
Groepsreis 9 dagen
va € 2.095,- p.p. incl. vliegticket

Natuurlijk Uganda
Groepsreis 14 dagen
va € 2.695,- p.p. incl. vliegticket

Langs de Afrikaanse Evenaar
Groepsreis 22 dagen
va € 4.385,- p.p. incl. vliegticket

Groene Hart van Afrika
Individuele reis 16 dagen
va € 2.895,- p.p. incl. vliegticket

Luxe Reis door Uganda
Individuele reis 16 dagen
va € 4.395,- p.p. incl. vliegticket

Maatwerk
Reis met z’n tweeën, met vrienden of familie in uw eigen tempo.
Informeer naar de mogelijkheden.