Sociale ijsvogels in Uganda

door | 18 okt 2016 | Blog | 3 reacties

U bent hier: Home » Sociale ijsvogels in Uganda

Iedereen die Uganda bezocht heeft, heeft de bonte ijsvogel (Ceryle rudis) vast wel een keer gezien. Overal waar maar een beetje water is, kan je deze zwart-witte vogel tegenkomen. Langs de oevers van de Nijl, het Victoriameer, Lake Mutanda, het Kazinga Channel. Van de 13 ijsvogelsoorten die in Uganda 'gespot' kunnen worden, is de bonte ijsvogel de meest voorkomende. Op en rond alle bekende waterrijke plekken zie je deze vogel, vaak met meerdere tegelijk. En dat maakt deze ijsvogel zo bijzonder, het is een sociale vogel zonder eigen territorium die in kolonies broedt. In de broedtijd worden de jongen gevoerd door nog niet-gepaarde jongen uit een vorig nest, maar ook door niet-verwante volwassen vogels. Mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk uit elkaar te houden: het mannetje heeft een dubbele borstband en het vrouwtje een enkele.

Ze eten hoofdzakelijk vis die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld onze 'eigen' ijsvogel, al vliegend doorgeslikt kan worden. Omdat ze geen tak nodig hebben om hun prooi dood te slaan en op te eten, kunnen ze grote watergebieden bejagen. Je kan ze zelfs op zee tegenkomen.
Verder staan kleine kreeftachtigen op het menu en de larven van libellen. Bonte ijsvogels speuren al biddend naar prooi, waarna ze in het water duiken om de prooi te grijpen.

Ze broeden net als de meeste ijsvogelsoorten in steile oevers waar ze een 1 tot 1,5 meter diepe gang graven die uitmondt in een kamer. Hier worden 3-6 eieren gelegd en uitgebroed. Een kolonie kan uit tientallen nesten bestaan. Tijdens de boottochten naar de Murchison Falls, de Nijldelta en op het Kazinga Channel kan je verschillende bonte ijsvogelkolonies tegenkomen. Overal waar steile oevers zijn, zal je ze zien.

Een ondersoort van de bonte ijsvogel (Ceryle syriacus) is overigens ook in Europa te zien en wel in Turkije. Deze ondersoort is echter bedreigd (IUCN-lijst). Daar hebben de bonte ijsvogels in tropisch Afrika gelukkig geen last van. Met een verspreidingsgebied dat tot in Azië reikt, is de IUCN-status 'niet-bedreigd'.

Onze reizen

Parel van Afrika
Groepsreis 19 dagen
va € 3.095,- p.p. incl. vliegticket

Kort Afrikaans
Groepsreis 9 dagen
va € 2.095,- p.p. incl. vliegticket

Natuurlijk Uganda
Groepsreis 14 dagen
va € 2.695,- p.p. incl. vliegticket

Langs de Afrikaanse Evenaar
Groepsreis 22 dagen
va € 4.385,- p.p. incl. vliegticket

Groene Hart van Afrika
Individuele reis 16 dagen
va € 2.895,- p.p. incl. vliegticket

Luxe Reis door Uganda
Individuele reis 16 dagen
va € 4.395,- p.p. incl. vliegticket

Maatwerk
Reis met z'n tweeën, met vrienden of familie in uw eigen tempo.
Informeer naar de mogelijkheden.